„Děti, když sníte oběd, dostanete potom palačinky se žahourem.“ Tak tahle věta u nás funguje jako zaklínadlo, když si přeji, aby děti přeci jen neodešly od stolu s prázdným žaludkem. Když zrovna nepotřebuji využívat kouzelnou moc tohoto jídla u oběda, připravím ho třeba jako lehkou odpolední svačinku. Kdybyste zrovna neměli po ruce čerstvé jahody, využijte mražené. A kdyby ani to, vezměte maliny nebo borůvky, je to jedno, jakýkoli ovocný žahour chutná skvěle.
Cože? Že nevíte, co je žahour? Tak to jste zatím byli v životě o dost ochuzení. Ale máte čas to napravit. Žahour je rozmixované ovoce, lehce oslazené, někdy doplněné trochou smetany pro zjemnění. Vlastně taková studená omáčka z lesního ovoce. Používá se často na ovocné knedlíky, ale na palačinkách chutná také skvěle. Jestli se vám nepovede první palačinka, nezoufejte. Říká se, že ta první je vždy jen cvičný pokus.
Recept na palačinky s jahodovým žahourem
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
Na palačinky
- 500 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1–2 lžíce sádla (na smažení)
Na žahour
- 200 g jahod (čerstvé nebo mražené)
- 1–2 lžíce cukru (případně javorový sirup nebo jiné sladidlo)
- volitelně: 1 lžíce smetany nebo kousek másla do žahouru
Postup přípravy palačinek s jahodovým žahourem
1. Ingredience na palačinky dáme do vyšší nádoby a krátce promixujeme tyčovým mixérem. Těsto necháme alespoň 10 minut odpočinout.
2. Pánev rozpálíme na středním až mírnějším ohni. Každou palačinku smažíme z obou stran na malém kousku sádla.
3. Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem. Nemusí být úplně dohladka, občasný kousek je žádoucí.
4. Vmícháme cukr a pokud chceme, zjemníme smetanou.
5. Palačinky potřeme jemně jahodovou marmeládou a srolujeme nebo je přehneme na čtvrtky a přelijeme žahourem. Marmeládu lze vynechat.
Tipy k vylepšení
- Jak z tohoto dezertu udělat o něco sytější pokrm? Naplňte palačinky tvarohem nebo mascarpone. S jahodovým žahourem se výtečně doplňují a dostanete tak do jídla ještě nějaké bílkoviny navíc.
- Palačinky se dají připravit také z celozrnné mouky, například hladké špaldové.
- Aby se palačinky tolik netrahaly, doporučuji těsto nechat 15–30 minut odležet.
Zapečené vanilkovo – tvarohové palačinky se sněhem a nádivkou v pekáči. Ta sladká vůně linoucí se z trouby se jen těžko popisuje
Tenké palačinky jako od mistra cukráře. Pár základních tipů z praxe, aby byly dokonalé
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková