Dnešní recept bude trvat trochu déle. Aby bylo vepřové koleno pěkně měkké, šťavnaté a zároveň jste ho z trouby vytáhli s křupavou kůrčičkou, vyhraďte si alespoň 4 hodiny času. Ale věřte, že to stojí za to. Dobrá zpráva je, že mezitím co se koleno peče, stihnete spoustu jiných věcí. Třeba vygruntovat celou domácnost nebo dojít pro pivo. Jen se za ním každých 30 minut nezapomeňte zastavit a podlít ho. Tyhle krátké návštěvy kolena v troubě jsou naprosto klíčové pro nejlepší výsledek.

Pečené vepřové koleno si dávají hosté v restauracích tradičně k pivu. Obecně koleno platí za symbol pivařské kultury a je oblíbenou pivní pochoutkou. A protože pivo ke kolenu patří, v tomto receptu ho dáme i přímo do pekáče. Proč vlastně? Protože alkohol v pivu pomáhá narušit pojivové tkáně, maso se stává šťavnatější, křehčí a lépe se rozpadá. Pivo také dodá lehce hořkou a kouřovou chuť a jeho karamelizací vzniká lahodná kůrčička na povrchu. Výpek z kolene je ideální základ pro další vaření nebo omáčky, pokud ovšem nějaký zbyde. U nás se to většinou nestává, nějakou záhadou se všechen vsákne do přiloženého čerstvého chleba. Kdyby vám náhodou zbylo trochu masa z kolene, udělejte z něj další den třeba rizoto nebo polévku. Tuhle radu ale zřejmě nevyužijete. Maso z kolene výborně chutná i studené, a proto než z něj stihnu druhý den cokoli stvořit, zmizí.

Recept na vepřové koleno pomalu pečené na pivu

Doba přípravy: přibližně 4 hodiny podle velikosti kolene

Co potřebujeme na koleno

  • 1 zadní vepřové koleno
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička zrnek černého pepře
  • 5 kuliček nového koření

Marináda:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 1–2 stroužky česneku

Na pečení:

  • 500 ml piva
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule

Postup přípravy vepřového kolena na pivě

1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Jakmile se začne vařit, zmírníme plamen a vložíme koleno, 1 cibuli rozkrojenou na poloviny a 4 stroužky česneku, 5 bobkových listů, 2 lžíce soli, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku černého pepře a 5 kuliček nového koření.

2. Společně na mírném plameni necháme probublávat 60–90 minut.

3. Poté přendáme koleno do zapékací mísy nebo pekáče. Podélně nařežeme na několika místech kůži, aby se z ní vypekl tuk a získala patřičnou křupavost.

4. Připravte marinádu: smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci soli, 1 lžičku černého pepře a 1–2 prolisované stroužky česneku.

5. Marinádou důkladně ze všech stran koleno potřete.

6. Do pekáče dáme 3 stroužky česneku nakrájené na větší kusy a nahrubo nakrájenou cibuli. Přilijeme pivo a 2–3 naběračky vývaru z kolene. Nakonec přidáme rozmarýn.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 2 hodiny (záleží na velikosti masa). Každých 30 minut se u něj zastavíme a s láskou ho polijeme výpekem, aby se do něj dostala chuť a vůně.

8. V polovině procesu pečení maso otočíme. Na posledních 30 minut ho opět otočíme zpět a zvýšíme teplotu na 250 °C. Jakmile kůže získá hnědou barvu, až lehce zuhelnatělou, je koleno je připravené na vyndání z trouby.

Obrázek k receptu na domácí marinádu na grilované maso

Dokonalá marináda na maso od mojí mámy na víkendové grilování

Co ještě můžete (spíš musíte:-) udělat s kolenem

Před pečením

Přes noc můžete nechat koleno marinovat v pivu a koření. Marinádu stvoříme z těchto surovin:

  • 330 ml tmavého piva (ideálně ležák nebo polotmavé)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky (sladké)
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli (případně podle chuti)
  • volitelně: rozmarýn nebo tymián

Vše smícháme, koleno v marinádě ze všech stran vyválíme a necháme přes noc v zakryté míse v lednici. Touto marinádou pak můžeme nahradit také tu v původním receptu, pak už přidáme jen vývar a cibuli.

Marinovaná krkovice

Marinovaná krkovice, to je královna grilování

Při pečení

Nezapomeňte na správný výběr piva. Nejlépe se hodí ležák nebo polotmavé pivo. Můžete použít i tmavé, které dodá více cukru a recept pak dostává sladší nádech.

Po upečení

Po upečení koleno samozřejmě sníte. Co si k nemu nachystat na stůl, aby vás jeho konzumace jak se říká vystřelila do vesmíru:

  • vaši oblíbenou hořčici (kremžskou, hrubozrnnou, bavorskou anebo klidně plnotučnou)
  • čerstvé pečivo (chléb nebo bagetu)
  • nakládanou zeleninu nebo čalamádu (okurky, cibulky, zelí, cokoli kyselého či sladkokyselého)
  • lehký zeleninový salát, abyste měli lepší pocit z toho, co jíte 🙂
  • dobré, vychlazené pivo
Recept na dokonalé uzené pečené koleno

Pečené uzené koleno s bramborovou kaší: Potěší všechny smysly

Obrázek receptu na Pečené koleno s pivem a zelím - klasika na trůnu

Pečené koleno s pivem a zelím – klasika na trůnu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest