A zase ta cuketa. Jestli nevíte, co letos s obří úrodou, anebo naopak, pokud jste dostali první a přemýšlíte, jak s ní naložit, mám pro vás inspiraci. Není to přímo můj nápad – cuketovými kolečky mě jednou pohostila kamarádka – a tak jsem je zkusila také. Obalovaná zelenina jako květák nebo brokolice se v luzích českých servíruje tradičně, takže proč si neobalit něco tak běžného, jako je v létě cuketa.
Jako náplň můžete použít prakticky cokoli vás napadne. Šunka a sýr jsou klasika. Používám většinou goudu a kvalitní šunku. Stejnou radost udělá i eidam, pro větší pikantnost doporučuji nivu nebo hermelín. Šunku zastoupí také losos nebo měkký salám. Vegetariáni samozřejmě maso vynechají. Kolečka cukety můžete naplnit také bazalkovým pestem nebo sušenými rajčaty v oleji. Místo klasické strouhanky se nebojte použít také panko strouhanku nebo drcené cornflakes. Dejte si u receptu pozor na tři věci:
1/ Nekrájejte příliš tenké plátky, abyste je mohli rozkrojit a naplnit. Ideální šířka je 1,5–2 cm. Nebojte se, cuketa je měkká a hotová raz dva.
2/ Nechte cuketu řádně odvodnit, aby nebyla jako houba. Dejte jí po posolení alespoň 15 minut a několikrát z ní slijte přebytečnou šťávu.
3/ Vyberte raději střední cuketu, malá kolečka se špatně plní. Příliš velká se zase mohou lámat.
Recept na smažená cuketová kolečka šunkou a sýrem
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme:
- 1 střední cuketa (cca 400 g)
- 150 g šunky (nejlépe kvalitní, krájené plátky)
- 150 g sýra (eidam, gouda, mozzarella nebo jiný dobře tavitelný)
- sůl (cca 1 lžička na odvodnění + trochu na dochucení)
- 1–2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalování
- olej na smažení
Postup přípravy smažených cuketových koleček
1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na 1,5–2 cm široká kolečka.
2. Kolečka z obou stran posolíme a necháme alespoň 15 minut „vypotit“. Přebytečnou šťávu průběžně sléváme.
3. Od středu prořízneme do koleček kapsy (pozor, neproříznout až ke kraji).
4. Do vytvořených kapes dáme kousky šunky a sýra.
5. Obalíme v trojobalu (napřed hladká mouka, poté lehce osolené rozšlehané vejce a na závěr strouhanka.
6. Smažíme na středně rozpáleném oleji dozlatova.
S čím podávat plněná cuketová kolečka
Cuketová kolečka nejčastěji servíruji s klasickými vařenými bramborami. Ne, že by se nedaly použít třeba hranolky nebo krokety, ale protože jsou kolečka smažená, obyčejné brambory docela stačí a nepřidávají další mastnotu.
Výborně se hodí lehký zeleninový salát, doporučuji okurkový nebo rajčatový. Rajčatový salát dělám tak, že nakrájím rajčata, šalotku na drobno, zakápnu olivovým olejem a balsamikovým octem. Lehce osolím, opepřím a přidám nasekanou pažitku nebo petrželku.
A protože je vždycky dobré smažené pokrmy v něčem namočit, přidávám i tatarku nebo nějaký dip. Úplně stačí zakysaná smetana s prolisovaným stroužkem česneku a trochou soli.

Babičkovské cuketové řízky, které chutnají jako z nebe. Tak rychlý recept jste nikdy nezkoušeli
Jak na to, aby kolečka nebyla mastná
Mám pro vás hned 3 tipy, jak zabránit nasáknutí smažených pokrmů v trojobalu tukem ze smažení. Uplatníte je, ať se rozhodnete smažit cokoli.
- Olej dobře předem rozpalte. Když vložíte kolečka do nedostatečně teplého oleje, nasáknou se. Stačí hodit do pánve drobek chleba. Když začne pěnit a stoupat vzhůru, můžete začít smažit.
- Po vyjmutí z pánve přeneste kolečka na papírový ubrousek nebo papírovou utěrku, které vstřebají přebytečnou mastnotu.
- Místo smažení kolečka upečte v troubě. Lehce je postříkejte olejem a vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte dozlatova.

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem

Zdravá a výživná zeleninová polévka na spalování tuku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková