A zase ta cuketa. Jestli nevíte, co letos s obří úrodou, anebo naopak, pokud jste dostali první a přemýšlíte, jak s ní naložit, mám pro vás inspiraci. Není to přímo můj nápad – cuketovými kolečky mě jednou pohostila kamarádka – a tak jsem je zkusila také. Obalovaná zelenina jako květák nebo brokolice se v luzích českých servíruje tradičně, takže proč si neobalit něco tak běžného, jako je v létě cuketa.

Jako náplň můžete použít prakticky cokoli vás napadne. Šunka a sýr jsou klasika. Používám většinou goudu a kvalitní šunku. Stejnou radost udělá i eidam, pro větší pikantnost doporučuji nivu nebo hermelín. Šunku zastoupí také losos nebo měkký salám. Vegetariáni samozřejmě maso vynechají. Kolečka cukety můžete naplnit také bazalkovým pestem nebo sušenými rajčaty v oleji. Místo klasické strouhanky se nebojte použít také panko strouhanku nebo drcené cornflakes. Dejte si u receptu pozor na tři věci:
1/ Nekrájejte příliš tenké plátky, abyste je mohli rozkrojit a naplnit. Ideální šířka je 1,5–2 cm. Nebojte se, cuketa je měkká a hotová raz dva.
2/ Nechte cuketu řádně odvodnit, aby nebyla jako houba. Dejte jí po posolení alespoň 15 minut a několikrát z ní slijte přebytečnou šťávu.
3/ Vyberte raději střední cuketu, malá kolečka se špatně plní. Příliš velká se zase mohou lámat.

Recept na smažená cuketová kolečka šunkou a sýrem

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme:

  • 1 střední cuketa (cca 400 g)
  • 150 g šunky (nejlépe kvalitní, krájené plátky)
  • 150 g sýra (eidam, gouda, mozzarella nebo jiný dobře tavitelný)
  • sůl (cca 1 lžička na odvodnění + trochu na dochucení)
  • 1–2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalování
  • olej na smažení

Postup přípravy smažených cuketových koleček

1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na 1,5–2 cm široká kolečka.

2. Kolečka z obou stran posolíme a necháme alespoň 15 minut „vypotit“. Přebytečnou šťávu průběžně sléváme.

3. Od středu prořízneme do koleček kapsy (pozor, neproříznout až ke kraji).

4. Do vytvořených kapes dáme kousky šunky a sýra.

5. Obalíme v trojobalu (napřed hladká mouka, poté lehce osolené rozšlehané vejce a na závěr strouhanka.

6. Smažíme na středně rozpáleném oleji dozlatova.

S čím podávat plněná cuketová kolečka

Cuketová kolečka nejčastěji servíruji s klasickými vařenými bramborami. Ne, že by se nedaly použít třeba hranolky nebo krokety, ale protože jsou kolečka smažená, obyčejné brambory docela stačí a nepřidávají další mastnotu.

Výborně se hodí lehký zeleninový salát, doporučuji okurkový nebo rajčatový. Rajčatový salát dělám tak, že nakrájím rajčata, šalotku na drobno, zakápnu olivovým olejem a balsamikovým octem. Lehce osolím, opepřím a přidám nasekanou pažitku nebo petrželku.

A protože je vždycky dobré smažené pokrmy v něčem namočit, přidávám i tatarku nebo nějaký dip. Úplně stačí zakysaná smetana s prolisovaným stroužkem česneku a trochou soli.

Obrázek k receptu: Čas cuket: Netradiční placičky s mletým masem

Babičkovské cuketové řízky, které chutnají jako z nebe. Tak rychlý recept jste nikdy nezkoušeli

Jak na to, aby kolečka nebyla mastná

Mám pro vás hned 3 tipy, jak zabránit nasáknutí smažených pokrmů v trojobalu tukem ze smažení. Uplatníte je, ať se rozhodnete smažit cokoli.

  1. Olej dobře předem rozpalte. Když vložíte kolečka do nedostatečně teplého oleje, nasáknou se. Stačí hodit do pánve drobek chleba. Když začne pěnit a stoupat vzhůru, můžete začít smažit.
  2. Po vyjmutí z pánve přeneste kolečka na papírový ubrousek nebo papírovou utěrku, které vstřebají přebytečnou mastnotu.
  3. Místo smažení kolečka upečte v troubě. Lehce je postříkejte olejem a vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte dozlatova.
Obrázek k receptu na cuketovou pizzu

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem

Dochucení

Zdravá a výživná zeleninová polévka na spalování tuku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest