Máme rodinného kamaráda, který pochází ze Srbska, a jednou jsme spolu – asi tři rodiny – slavili Silvestra u nich doma. Domluvili jsme se, že každý přinese jedno jídlo, které má rád a které se hodí na slavnostní stůl. Náš srbský kamarád pro nás tehdy uvařil právě srbskou vepřovou plec s rýží a musím říct, že to byl výborný pokrm, který se k Silvestru opravdu hodil.

Balkánská kuchyně je známá svými kořeněnými a vydatnými jídly a tahle plec je přesně taková – sytá, voňavá, plná paprik, cibule, česneku a rajčat. A když se k tomu přidá i něco na přípitek, jak už k Silvestru patří, má se jíst poctivě a výživně – možná i proto nám nakonec chutnala stejně jako mužům. Srbové tomuto pokrmu říkají také „srbský guláš“, i když nejde o klasický guláš v pravém slova smyslu. Zkuste si ho uvařit se mnou a uvidíte sami, čemu se podle vás víc podobá.

Recept na Srbskou vepřovou plec podávanou s dušenou rýží

Ingredience potřebné na přípravu vepřového plecka po Srbsku

  • vepřové plecko
  • sůl a pepř
  • uzená paprika
  • sojová omáčka
  • tuk (sádlo nebo olej na restování)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku. (můžou být i rajčata)
  • bobkový list
  • Nové koření
  • trochu vývaru nebo vody
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá peprika
  • 1 feferonka
  • škrob
  • česnek (volitelný)

Postup přípravy plecka po srbsku

1. Vepřové plecko nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme, posypeme uzenou paprikou a pokapeme sójovou omáčkou. Vše do masa řádně vmasírujeme a maso orestujeme z obou strana na pánvi na rozpáleném tuku.

Všechno koření a sůl do masa řádně vmasírujeme.
Foto: Cooky.cz, Všechno koření a sůl do masa řádně vmasírujeme.

2. Maso vyndáme na talíř a troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

3. Do výpeku z masa nakrájíme na kolečka jednu velkou cibuli, přidáme rajčatový protlak a chvíli spolu restujeme.

4. Přidáme bobkový list, Nové koření a maso z talíře. Zalijeme trochou vývaru nebo vody a přesuneme do rozehřáté trouby a pod pokličkou dusíme do změknutí masa.

5. Během dušení přidáme na nudlička nakrájené papriky a feferonku.

6. Ke konci dušení zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme česnekem, případně solí a pepřem.

Srbskou vepřovou plec podáváme s dušenou rýží, ale hodí se i brambory nebo čerstvý chléb. hotové jídlo lze dochutit majoránkou nebo jinými bylinkami.

Připravte si vynikající srbské rizoto s kyselou okurkou.

Srbské rizoto s nakládanou okurkou: Rychlá pochoutka k obědu

Tradiční balkánská speciality čevapčiči

Čevapčiči, to je balkánská lahůdka s nezastupitelným místem v české kuchyni

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest