Máme rodinného kamaráda, který pochází ze Srbska, a jednou jsme spolu – asi tři rodiny – slavili Silvestra u nich doma. Domluvili jsme se, že každý přinese jedno jídlo, které má rád a které se hodí na slavnostní stůl. Náš srbský kamarád pro nás tehdy uvařil právě srbskou vepřovou plec s rýží a musím říct, že to byl výborný pokrm, který se k Silvestru opravdu hodil.
Balkánská kuchyně je známá svými kořeněnými a vydatnými jídly a tahle plec je přesně taková – sytá, voňavá, plná paprik, cibule, česneku a rajčat. A když se k tomu přidá i něco na přípitek, jak už k Silvestru patří, má se jíst poctivě a výživně – možná i proto nám nakonec chutnala stejně jako mužům. Srbové tomuto pokrmu říkají také „srbský guláš“, i když nejde o klasický guláš v pravém slova smyslu. Zkuste si ho uvařit se mnou a uvidíte sami, čemu se podle vás víc podobá.
Recept na Srbskou vepřovou plec podávanou s dušenou rýží
Ingredience potřebné na přípravu vepřového plecka po Srbsku
- vepřové plecko
- sůl a pepř
- uzená paprika
- sojová omáčka
- tuk (sádlo nebo olej na restování)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku. (můžou být i rajčata)
- bobkový list
- Nové koření
- trochu vývaru nebo vody
- 1 červená paprika
- 1 bílá peprika
- 1 feferonka
- škrob
- česnek (volitelný)
Postup přípravy plecka po srbsku
1. Vepřové plecko nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme, posypeme uzenou paprikou a pokapeme sójovou omáčkou. Vše do masa řádně vmasírujeme a maso orestujeme z obou strana na pánvi na rozpáleném tuku.

2. Maso vyndáme na talíř a troubu rozehřejeme na 160 stupňů.
3. Do výpeku z masa nakrájíme na kolečka jednu velkou cibuli, přidáme rajčatový protlak a chvíli spolu restujeme.
4. Přidáme bobkový list, Nové koření a maso z talíře. Zalijeme trochou vývaru nebo vody a přesuneme do rozehřáté trouby a pod pokličkou dusíme do změknutí masa.
5. Během dušení přidáme na nudlička nakrájené papriky a feferonku.
6. Ke konci dušení zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme česnekem, případně solí a pepřem.
Srbskou vepřovou plec podáváme s dušenou rýží, ale hodí se i brambory nebo čerstvý chléb. hotové jídlo lze dochutit majoránkou nebo jinými bylinkami.
Srbské rizoto s nakládanou okurkou: Rychlá pochoutka k obědu
Čevapčiči, to je balkánská lahůdka s nezastupitelným místem v české kuchyni
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková