Vepřové plátky v omáčce jsou stálicí víkendových obědů. Ale co pořád vymýšlet za obměny, že? Omáčka z papriky zní možná neobvykle, pečená paprika má ale výtečnou chuť a jestli jste ji dosud nezkusili, rozhodně to napravte. Dodává pokrmu jakýsi cizokrajný nádech, i když jde o recept ryze český. Pečená cibule i paprika jsou poměrně sladké a chuťově výrazné, proto většinou nepřidávám žádné další koření. Pokud byste o nějaké koření stáli, doporučuji snítku tymiánu či rozmarýnu a dobře do jídla pasuje také česnek. Toho stačí přidat stroužek.

Maso můžete použít vepřové a záleží na vás, jaké máte rádi. Kdo raději dietnější, sáhne po pečeni nebo kotletě, kdo chce šťavnatější maso, vybere si krkovici. Nemusíte ale zůstat striktně u vepřového. V receptu skvěle fungují kuřecí stehna nebo v extra dietní verzi krůtí prsa. Zkrátka a dobře, vyberte si masíčko podle svého gusta. Recept dobře vyhovuje i požadavkům na dietnější stravu, takže si ho můžete dát i v případě, že si hlídáte linii.

Recept na vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

  • 6 silnějších plátků vepřové pečeně (každý cca 120 g)
  • Sůl a pepř (dle chuti)
  • 4–5 lžiček oleje (na maso)
  • 4 lžičky oleje (na výpek)
  • 3 větší cibule (cca 270 g)
  • 580 g papriky
    • 300 g pod maso
    • 280 g navrch
  • 200–250 ml vývaru nebo vody
  • 50 ml smetany (12 %, volitelné pro zjemnění)

Postup na přípravu vepřových plátků v omáčce z pečených paprik a cibule

1. Maso očistíme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi. Potom ho odložíme chvíli stranou.

2. Cibuli a přibližně polovinu paprik nakrájíme nadrobno. Druhou část paprik nakrájíme na větší kusy.

3. Do výpeku na pánvi přidáme 4 lžíce oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a drobně nakrájenou papriku.

4. Podlijeme vodou nebo vývarem a přemístíme do pekáče. Na zeleninu položíme plátky masa a na něj rozprostřeme větší kusy paprik.

5. Pekáč zakryjeme alobalem nebo víkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Prvních 60 minut pečeme zakryté a poté odkryjeme a dalších 30 minut pečeme odkryté.

6. Po dopečení dáme maso a větší kousky papriky stranou a zbytek zeleniny rozmixujeme. Pro jemnější texturu ještě propasírujeme. Pro zjemnění můžeme přidat trochu smetany.

Tipy pro servírování

Omáčku a maso výborně doplňuje klasická bramborová kaše. Když připravujete dietní verzi, dejte si k omáčce kuskus. Já jsem naposledy zkoušela celozrnný kuskus a musím říct, že mě opravdu příjemně překvapil. Zamíchala jsem do něj trochu osmažené cibulky. Sice už pak nebyl tak dietní, zato ale výtečný.

Děti si omáčku z paprik nejvíc pochvalují s rýží. Takže to u nás někdy vypadá tak, že příloh uvařím víc, aby byli všichni spokojení.

Obrázek receptu na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem - poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Obrázek k receptu na hamburskou kýtu

Hamburská vepřová kýta: Česká klasika k nedělnímu obědu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest