Větrník kraluje českým cukrárnám už dlouhá léta. Tradiční zákusek s nadýchaným těstem, sladkým krémem, politý lesklou polevou, můžete připravit i v jednodušší variantě: na plech. Moučník má při přípravě svá specifika, a pustí se do něj spíše zkušenější pekaři. Když ale dodržíte několik zásad, povede se vám i na poprvé. Větrník na plech vyžaduje více času; myslete na to, než se do něj pustíte.
Větrník vynalezli ve Francii už v 16. století, kdy zde objevili odpalované těsto. U nás se zabydlel sice „až“ v 19. století, už ale naše cukrárny neopustil, a dodnes se těší veliké oblibě. Někde ho najdete s čokoládovou polevou, jinde s bílou, tradiční provedení je ale s polevou karamelovou. A té se držíme i v tomto receptu. Jdeme na to, čtěte pozorně.
Recept na větrník na plech
Doba přípravy: přibližně 3 hodiny + tuhnutí v lednici do druhého dne
Co potřebujeme
Odpalované těsto:
- 750 ml vody
- 1 Hera
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 8 celých vajec
Karamelový krém:
- 2x karamelový pudink
- 0,5 l mléka
- 1 hrnek cukru
- karamelová tresť (nemusí být)
- 2x Hera
Šlehačka:
- 2 šlehačky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 ztužovače šlehačky
Karamelová poleva:
- 1 šlehačka
- 250 g cukru krystal
Postup přípravy větrníku z plechu
1. Nejprve si připravíme těsto:
dáme vařit vodu, Heru a sůl. Jakmile se Hera rozpustí a vše se spojí, přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne hmota podobná husté krupicové kaši. Tu odpalujeme ode dna a čekáme, až se objeví bubliny. Podle nich poznáme, že je těsto hotové.
2. Těsto necháme zchladnout a do téměř studeného, nebo vlažného těsta po jednom rozšleháme vejce.
3. Těsto rozdělíme na dva díly, které rozprostřeme na samostatné plechy. Pomůže trochu si namočit prsty.
4. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 250 °C 10 minut, v jejichž průběhu troubu v žádném případě neotevíráme, jinak by těsto spadlo a ztvrdlo. Jakmile se na něm začnou tvořit boule, můžeme snížit teplotu na 170 °C a dopéct dozlatova.
5. Obě placky necháme zchladnout.
6. Pokračujeme karamelovým krémem:
Uvaříme hustý pudink z mléka, obou pudinků, cukru a případně karamelové tresti pro intenzivnější chuť. Do horkého pudinku přidáme kousek másla nebo hery a mícháme, aby se nevytvořil škraloup.
7. V míse vyšleháme obě Hery s pokojovou teplotou a přidáme do nich vychladlý pudink.
8. Obě šlehačky vyšleháme spolu s moučkovým cukrem a přidáme ztužovače.

Lahodné odpalované domácí větrníky, plněné žloutkovým krémem
9. Jednu vychladlou placku potřeme nejprve karamelovým krémem, na něj natřeme šlehačku a přikryjeme druhou plackou.
10. Na závěr nás čeká karamelová poleva:
cukr necháme ve vyšším hrnci zkaramelizovat. Šlehačku ohřejeme v mikrovlnce nebo v kastrůlku, aby nebyla studená, ale vlažná až teplá. Studená šlehačka by při kontaktu s horkým karamelem prskala a mohla by nás popálit.
11. Teplou šlehačku opatrně přilijeme do karamelu a chvíli společně povaříme.
12. Polevu necháme trochu zchladnout, poté ji nalijeme na vrchní placku a rozetřeme.
13. Necháme do druhého dne odležet v lednici, aby moučník ztuhl a chutě se propojily.
Zkuste další krémy a polevy
Nemusíte se omezovat na karamel. Větrník je velmi oblíbený také s vanilkovým krémem, kterého docílíte jednoduše tím, že karamelový pudink vyměníte za vanilkový. Stejně tak lze použít čokoládový pudink. Místo karamelové polevy můžete vršek potřít čokoládou.
Spousta větrníku pro větší sešlost
Větrník na plech se nám osvědčil v případech, kdy se k nám chystalo více hostů a nechtělo se mi piplat s jednotlivými zákusky. Vychlazený moučník se ostrým nožem nahřátým v horké vodě bezvadně krájí a udělá minimálně stejnou parádu jako klasické větrníky, ale nezabere tolik času při přípravě.

Větrník na plech s vanilkovým krémem a jahodami je tak dobrý, že s přehledem konkuruje klasickým větrníkům

Pečeme domácí větrník na plech: Jednoduší a efektivní recept při zachování chutí, krok za krokem k dokonalosti
Foto a receptu Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI