Brambory patří mezi nejuniverzálnější, finančně dostupné, tedy i nejvyužívanější plodiny, a to nejen v české kuchyni. Jsou ceněny také pro svou výživnost. Obsahují komplexní sacharidy (proto bývají také součástí jídelníčku založeného na sacharidových vlnách), vlákninu a minerální látky, především draslík, hořčík a železo. Najdeme v nich i vitamín C, který se však částečně ztrácí při tepelné úpravě. V Evropě se brambory původně pěstovaly jako okrasné rostliny, než se zjistilo, že hlízy jsou chutné a výživné.
Variabilní základ jídelníčku
Jejich využití při přípravě jídla je velice variabilní, zdaleka se neomezuje jen na vaření. Brambory jsou skvělé pečené, ale protože mají skvělou pojivost, využívají se i na výrobu těsta, a to slaného i sladkého. Všichni známe halušky či slané knedlíky. Z bramborového těsta se ale běžně připravují i knedlíky sladké (například plněné švestkami a sypané mákem), noky nebo koláče na plech. Moderní úpravou pak je například pečení s bylinkami a olivovým olejem. Vyzkoušet ale můžete i náš dnešní recept, kdy si připravíme bramborové těsto, které pak naporcujeme na obdélníky, ty obalíme a osmahneme.
Ingredience na přípravu bramborových obdélníčků
- Brambory – 2 ks;
- Sůl – 2 špetky;
- Mletá sladká paprika – 1 čajová lžička;
- Černý pepř – podle chuti;
- Zelená petrželka – svazek
- Kukuřičný škrob – 2 lžíce;
- Vejce – 1 ks;
- Strouhanka – podle potřeby;
- Parmezán – 1 polévková lžíce.
- Bazalka – podle chuti;
- Tuk na smažení – podle potřeby.
Postup přípravy obdélníčků:
- Brambory nakrájejte na větší kousky.
- Zalijte je studenou vodou.
- Vařte, až budou měkké.
- Sceďte a v míse rozmačkejte vidličkou.
- Osolte, přisypejte mletou sladkou papriku, opepřete.
- Petrželku nasekejte nadrobno.
- Vše společně promíchejte.
- Přidejte 2 lžíce kukuřičného škrobu.
- Uhněťte husté, pevné těsto (jako na bramborový knedlík).
- Těsto rozdělte na 5 stejných dílů.
- Z každého dílu vytvarujte podlouhlou šišku.
- Jednotlivé šišky stlačte vidličkou tak, aby se trochu zploštěly a na povrchu zůstaly vroubky.
- Každý z pramenů nakrájejte na několik podlouhlých proužků.
- Do misky rozklepněte vejce.
- Osolte jej a rozšlehejte vidličkou.
- Do jiné nádoby vsypte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a bazalku.
- Bramborové obdélníčky obalujte nejdříve ve vajíčku, poté v sýrové strouhance.
- Smažte je ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.

Brambopizza na plech: Bramborový koláč ala pizza

Geniální zapečené vepřové maso z 1 plechu! Stačí smíchat pár levných surovin a jen se dívat do trouby
Zdroj: Autorský text, Healthline