Brambory patří mezi nejuniverzálnější, finančně dostupné, tedy i nejvyužívanější plodiny, a to nejen v české kuchyni. Jsou ceněny také pro svou výživnost. Obsahují komplexní sacharidy (proto bývají také součástí jídelníčku založeného na sacharidových vlnách), vlákninu a minerální látky, především draslík, hořčík a železo. Najdeme v nich i vitamín C, který se však částečně ztrácí při tepelné úpravě. V Evropě se brambory původně pěstovaly jako okrasné rostliny, než se zjistilo, že hlízy jsou chutné a výživné.

Variabilní základ jídelníčku

Jejich využití při přípravě jídla je velice variabilní, zdaleka se neomezuje jen na vaření. Brambory jsou skvělé pečené, ale protože mají skvělou pojivost, využívají se i na výrobu těsta, a to slaného i sladkého. Všichni známe halušky či slané knedlíky. Z bramborového těsta se ale běžně připravují i knedlíky sladké (například plněné švestkami a sypané mákem), noky nebo koláče na plech. Moderní úpravou pak je například pečení s bylinkami a olivovým olejem. Vyzkoušet ale můžete i náš dnešní recept, kdy si připravíme bramborové těsto, které pak naporcujeme na obdélníky, ty obalíme a osmahneme.

Ingredience na přípravu bramborových obdélníčků

  • Brambory – 2 ks;
  • Sůl – 2 špetky;
  • Mletá sladká paprika – 1 čajová lžička;
  • Černý pepř – podle chuti;
  • Zelená petrželka – svazek
  • Kukuřičný škrob – 2 lžíce;
  • Vejce – 1 ks;
  • Strouhanka – podle potřeby;
  • Parmezán – 1 polévková lžíce.
  • Bazalka – podle chuti;
  • Tuk na smažení – podle potřeby.
Obrázek k receptu: Dvě brambory, jedno vejce, trocha sýra: Lahodné a křupavé obdélníčky
Foto: Freepik.com

Postup přípravy obdélníčků:

  • Brambory nakrájejte na větší kousky.
  • Zalijte je studenou vodou.
  • Vařte, až budou měkké.
  • Sceďte a v míse rozmačkejte vidličkou.
  • Osolte, přisypejte mletou sladkou papriku, opepřete.
  • Petrželku nasekejte nadrobno.
  • Vše společně promíchejte.
  • Přidejte 2 lžíce kukuřičného škrobu.
  • Uhněťte husté, pevné těsto (jako na bramborový knedlík).
  • Těsto rozdělte na 5 stejných dílů.
  • Z každého dílu vytvarujte podlouhlou šišku.
  • Jednotlivé šišky stlačte vidličkou tak, aby se trochu zploštěly a na povrchu zůstaly vroubky.
  • Každý z pramenů nakrájejte na několik podlouhlých proužků.
  • Do misky rozklepněte vejce.
  • Osolte jej a rozšlehejte vidličkou.
  • Do jiné nádoby vsypte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a bazalku.
  • Bramborové obdélníčky obalujte nejdříve ve vajíčku, poté v sýrové strouhance.
  • Smažte je ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.
Obrázek receptu na Brambopizzu na plech: bramborový koláč ala pizza

Brambopizza na plech: Bramborový koláč ala pizza

Obrázek k receptu: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem

Geniální zapečené vepřové maso z 1 plechu! Stačí smíchat pár levných surovin a jen se dívat do trouby

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest