Koláč složený ze čtyř vynikajících vrstev, pečených na jednom plechu. Každá z nich je chuťově naprosto odlišná, ale dohromady tvoří dokonalou chuť. Je ideální také pro sváteční příležitosti, hosté vám ho zajisté velmi pochválí. Koláči se říká Šarlatán, i když netuším proč.
Máte-li možnost si vybrat jablka pro tento recept, doporučujeme nějaká pevnější a kyselejší odrůdy. Výsledná kombinace ořechů, kokosu a jablek je velmi neobvyklá a exotická, ale také návyková. I přes to, že je koláč složený ze čtyř vrstev, je vcelku jednoduchý a rychlý. K odměření ingrediencí jsem použila sklenici o objemu 250 ml. Koláč jsem upekla ve formě o rozměrech 25 x 36 cm. Poté jej rozdělila na 15 porcí, každou o přibližných rozměrech 8 x 7 cm. Šarlatána jsem pekla přibližně 50 minut. Kontrolovala jsem klasickou metodou dřevěného párátka zapíchnutého do středu. Každá trouba peče trochu jinak, takže se doba pečení může mírně lišit. Doporučuji zkontrolovat stupeň propečení dřevěným párátkem a případně upravit čas pečení.
Recept na jablečný koláč s kokosem a vlašskými ořechy
Potřebné vybavení
- 1 Plech 25 x 36 cm
- 2 mísy
- 1 Hrnec
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
- 2 hrnky Mouky
- 3/4 hrnku Cukru
- 4 ks Žloutky
- 200 g Másla
- 1,5 lžičky Prášku do pečiva
Ingredience na jablečnou náplň
- 1,5 kg Jablek
- 77 g Želé v prášku (s příchutí citrónu)
Ingredience na kokosovou náplň
- 4 ks Bílky
- 3/4 hrnku Cukru
- 200 g Strouhaného kokosu
- 1 lžička Bramborového škrobu
Ingredience na ořechovou vrstvu
- 4 ks Vejce
- 150 g Mletých vlašských ořechů
- 1/2 hrnku Cukru
- 2 lžíce Strouhanky
- 1 lžíce Mouky
- 1 lžička Prášku do pečiva
Postup
- Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme dusit do hrnce pod pokličku.
Připravíme si jablečnou náplň nakrájením jablek na kostičky
- Jakmile změknou, vypneme sporák a nasypeme želé.
- Mícháme do úplného rozpuštění a necháme vychladnout.
- Do mísy si dáme mouku na korpus, prášek do pečiva, žloutky, cukr a nakrájené máslo.
- Uhněteme, abychom získali homogenní těsto.
- Z těsta uděláme kouli a zabalíme do potravinářské fólie.
- Těsto dáme na 30 minut do lednice.
- Následně těsto rozválíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Příprava křehkého těsta
- Těsto urovnáme ručně po celém dně plechu.
- Vychladlou jablečnou náplň uhladíme na těsto v plechu.
Jablečnou náplň rozprostřeme na těsto
- Nyní připravíme kokosovou vrstvu. Z bílků ušleháme tuhou pěnu.
- Postupně přidáváme cukr a stále šleháme.
- Kokos smícháme se škrobem a přidáme k bílkům.
- Promícháme a rozprostřeme na jablečnou vrstvu.
Příprava kokosové vrstvy v koláči
- Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů.
- Nyní připravíme ořechovou vrstvu. Ušleháme si pěnu z bílků na ořechovou vrstvu.
- Opět postupně přidáváme cukr a šleháme do bílé hmoty.
- Začneme přidávat postupně žloutky.
- Ořechy smícháme se strouhankou, práškem do pečiva a moukou.
- Tyto sypké směsi přidáme do ušlehaných vajec a trochu promícháme lžící.
- Směs naneseme na kokosovou vrstvu.
Nakonec připravíme ořechovou vrstvu
- Pečeme v předehřáté troubě 50 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a podáváme buď v takto přírodním stavu, nebo s moučkovým cukrem nebo polevou.
Hotový dort můžeme posypat moučkovým cukrem