5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Koláč složený ze čtyř vynikajících vrstev, pečených na jednom plechu. Každá z nich je chuťově naprosto odlišná, ale dohromady tvoří dokonalou chuť. Je ideální také pro sváteční příležitosti, hosté vám ho zajisté velmi pochválí. Koláči se říká Šarlatán, i když netuším proč.

Máte-li možnost si vybrat jablka pro tento recept, doporučujeme nějaká pevnější a kyselejší odrůdy. Výsledná kombinace ořechů, kokosu a jablek je velmi neobvyklá a exotická, ale také návyková. I přes to, že je koláč složený ze čtyř vrstev, je vcelku jednoduchý a rychlý. K odměření ingrediencí jsem použila sklenici o objemu 250 ml. Koláč jsem upekla ve formě o rozměrech 25 x 36 cm. Poté jej rozdělila na 15 porcí, každou o přibližných rozměrech 8 x 7 cm. Šarlatána jsem pekla přibližně 50 minut. Kontrolovala jsem klasickou metodou dřevěného párátka zapíchnutého do středu. Každá trouba peče trochu jinak, takže se doba pečení může mírně lišit. Doporučuji zkontrolovat stupeň propečení dřevěným párátkem a případně upravit čas pečení.

Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na vrstvený jablečný koláč.

Recept na jablečný koláč s kokosem a vlašskými ořechy

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Celkový čas 1 hodina 50 minut
Porcí 15 ks
Pečeme jablečný koláč s kokosem a vlašskými ořechy, celková délka přípravy 1h 50 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech 25 x 36 cm
  • 2 mísy
  • 1 Hrnec
  • Ruční šlehač

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky Mouky
  • 3/4 hrnku Cukru
  • 4 ks Žloutky
  • 200 g Másla
  • 1,5 lžičky Prášku do pečiva

Ingredience na jablečnou náplň

  • 1,5 kg Jablek
  • 77 g Želé v prášku (s příchutí citrónu)

Ingredience na kokosovou náplň

  • 4 ks Bílky
  • 3/4 hrnku Cukru
  • 200 g Strouhaného kokosu
  • 1 lžička Bramborového škrobu

Ingredience na ořechovou vrstvu

  • 4 ks Vejce
  • 150 g Mletých vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku Cukru
  • 2 lžíce Strouhanky
  • 1 lžíce Mouky
  • 1 lžička Prášku do pečiva

Postup 

  • Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme dusit do hrnce pod pokličku.
    Vrstvený koláč Šarlatán

    Připravíme si jablečnou náplň nakrájením jablek na kostičky

  • Jakmile změknou, vypneme sporák a nasypeme želé.
  • Mícháme do úplného rozpuštění a necháme vychladnout.
  • Do mísy si dáme mouku na korpus, prášek do pečiva, žloutky, cukr a nakrájené máslo.
  • Uhněteme, abychom získali homogenní těsto.
  • Z těsta uděláme kouli a zabalíme do potravinářské fólie.
  • Těsto dáme na 30 minut do lednice.
  • Následně těsto rozválíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

    Příprava křehkého těsta

  • Těsto urovnáme ručně po celém dně plechu.
  • Vychladlou jablečnou náplň uhladíme na těsto v plechu.
    Jablečná vrstva koláče

    Jablečnou náplň rozprostřeme na těsto

  • Nyní připravíme kokosovou vrstvu. Z bílků ušleháme tuhou pěnu.
  • Postupně přidáváme cukr a stále šleháme.
  • Kokos smícháme se škrobem a přidáme k bílkům.
  • Promícháme a rozprostřeme na jablečnou vrstvu.
    Kokosová vrstva

    Příprava kokosové vrstvy v koláči

  • Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů.
  • Nyní připravíme ořechovou vrstvu. Ušleháme si pěnu z bílků na ořechovou vrstvu.
  • Opět postupně přidáváme cukr a šleháme do bílé hmoty.
  • Začneme přidávat postupně žloutky.
  • Ořechy smícháme se strouhankou, práškem do pečiva a moukou.
  • Tyto sypké směsi přidáme do ušlehaných vajec a trochu promícháme lžící.
  • Směs naneseme na kokosovou vrstvu.
    Ořechová vrstva v jablečném koláči

    Nakonec připravíme ořechovou vrstvu

  • Pečeme v předehřáté troubě 50 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout a podáváme buď v takto přírodním stavu, nebo s moučkovým cukrem nebo polevou.
    Hotový koláč ze 4 vrstev

    Hotový dort můžeme posypat moučkovým cukrem

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Polská
Klíčové slovo: jablečný koláč, kokos, vlašské ořechy, vrstvený koláč
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest