Zapečené pokrmy miluji zejména pro jejich křupavou kůrku. A kdo ne? A ještě k tomu zapečené brambory. I naše děti se na francouzské brambory vždycky těší. A co víc, tento recept většinou nikdy nechutná stejně, protože pokaždé doma najdu něco jiného, co se do něj hodí. Ukážeme si proto jednu verzi, a pod receptem se ještě těšte na další tipy, co byste do nich mohli přidat.
U tohoto receptu je důležité pamatovat zejména na dvě věci:
1/ Brambory nakrájíme na tenké plátky, aby se dobře propekly.
2/ Nepřeháníme to s tekutinou. Vejce na zalití prošleháme jen s decentním množstvím smetany, aby jídlo neplavalo.
A jenom tak na okraj: Francouzské brambory nemají s Francií absolutně nic společného. Je to taková slovní hříčka, která měla dodat jídlu punc něčeho nóbl, jde však o typicky český recept. To nám ale vůbec nemůže zkazit chuť, že ne?
Recept na zapečené brambory „co dům dal“
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
- 1 kg brambor (nejlépe varný typ A nebo B)
- 150 g točeného salámu nebo gothaje
- 2 ks cibule
- 4 ks vajec (2 vařená do pokrmu, 2 syrová na zalití se smetanou)
- 200 ml smetany na vaření (12–18 %)
- 2 lžíce oleje (na vymazání mísy + na orestování cibule)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky grilovacího koření (dle chuti)
- 1 lžička sladké papriky (na posypání povrchu)
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam) na zapečení
- 1 stroužek česneku (jemně utřený do smetany)
- pažitka nebo petrželka na posypání
Postup přípravy zapečených brambor „co dům dal“
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
2. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na lžíci oleje dozlatova. Můžeme k ní přidat i salám nakrájený na kostičky, pokud ho máme rádi opečený.
3. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem.

4. Na dno mísy dáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením.
5. Na takto ochucené brambory dáme vejce vařená natvrdo nakrájená na kolečka, měsíčky nebo na kostičky. Dále přijde vrstva orestované cibulky a salámu.
6. Zakryjeme druhou vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a posypeme mletou červenou paprikou.
7. Vejce rozšleháme se smetanou, můžeme přidat prolisovaný česnek a strouhaný sýr. Směsí polijeme brambory.
8. Zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 50 minut. Na posledních 15 minut odkryjeme, aby vznikla křupavá kůrka.

Co ještě může dům dát?
Máte dilema, co do brambor dát, aby nevniklo něco jako když pejsek s kočičkou pekli dort? S ingrediencemi to nepřehánějte, mezi brambory stačí dvě nebo tři další chutě.
Nebojte se zeleniny. Brambory zpestří například hrášek nebo brokolice (tu doporučuji předem lehce uvařit).
Vítané jsou také žampiony. Spolu se smetanou, sýrem a česnekem chutnají výtečně.
Do smetany s vejcem můžete přimíchat také lžičku dijonské hořčice.
Salám není nutný. Pro luxusnější verzi sáhněte po uzeném masu, slanině nebo kvalitní šunce.
Francouzské brambory s uzenou krkovicí a sýrovou krustičkou