Bezé těsto pochází z Francie, ale u nás je jako doma. Řekněte sami, kdo z vás si z dětství nepamatuje roládu od babičky? Ale pozor, roláda se pekla hlavně při slavnostních příležitostech, nebo když jste čekali vzácné hosty. Přitom je tak jednoduchá a rychlá! Navíc si ji snadno upravíte podle svého a lze ji různě obměňovat. Šlehačku nahradíte zcela nebo částečně mascarpone nebo tvarohem, případně do krému přidáte nadrobno nakrájené jahody, borůvky nebo maliny. Když část mouky vyměníte za kakao, máte rázem kakaovou roládu s moderním nádechem.

Tento recept obsahuje návod na velmi klasickou ořechovou roládu, kterou jistě potěšíte svou babičku, tetičku i tchyni. Kombinace lehkého ořechového těsta a šlehačky, jakkoli může působit trochu staromódně, je léty osvědčená cukrářská praxe, která k sobě perfektně ladí.

Recept na ořechovou roládu se šlehačkou

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

Těsto:

6 bílků
150 g cukru krupice
100 g hladké mouky
100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
špetka soli + pár kapek citronové šťávy pro stabilizaci sněhu

Náplň:

2 kelímky smetany ke šlehání 33 % (cca 400 ml)
2 balíčky vanilkového cukru
2 balíčky Smeta-fixu (ztužovače šlehačky)

Postup přípravy ořechové rolády se šlehačkou

1. Bílky pečlivě oddělíme od žloutků: pro dobré ztuhnutí sněhu v nich nesmí po žloutku zůstat ani památka. Miska na šlehání a metly musí být dobře odmaštěné.

2. Šleháme bílky a jakmile se začne tvořit pěna, přidáme špetku soli a několik kapek citronové šťávy. Šleháme dál a postupně zašleháváme cukr po lžících (ne všechen najednou).

3. Do vzniklého tuhého sněhu postupně jemně vmícháme mouku a mleté ořechy.

4. Těsto naneseme na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 12 minut dorůžova. Nepřepečeme, aby se nevysušilo a nepraskalo.

5. Obě balení smetany ke šlehání vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem a ztužovači do tuhé šlehačky.

6. Na upečenou roládu po vyjmutí z trouby položíme vlhkou utěrku a srolujeme ji (zatím bez náplně). Necháme 15 minut srolované, rozmotáme, pomažeme bohatě náplní a finálně stočíme.

Obrázek receptu na Roládu "Café moment": ořechovou s cappuccino krémem

Roláda „Café moment“: Ořechová s cappuccino krémem

Fígle pro krásnou roládu

Aby roláda nepopraskala a povedla se, držte se několika zásad:

1. Nepřepéct těsto = nevysušit ho, upéct jen dorůžova.
2. Smotat „nanečisto“: Vlhkou utěrku položit na horkou roládu a smotat na 15 minut. Vlhkost se vstřebá do těsta a to pak při finálním stočení nepopraská.
3. Nešetřit s náplní: Vypracovat tak tuhou náplň, aby nevytekla. Dostatečné množství náplně hezky vyplní všechny vzduchové kapsy.
4. Při závěrečném stáčení roládu dobře utahovat a postupovat pomalu.

Kdyby se přece jen stalo, že těsto praskne, nezoufejte – zamaskujte prasklinu potřením povrchu rolády krémem a posypte oříšky nebo kakaem. Nikdo si ničeho nevšimne.

Obrázek receptu na Pětiprstou šlehačkovou roládu: rychlou kakaovou roládu jen z pěti ingrediencí

Pětiprstá šlehačková roláda: Rychlá kakaová roláda jen z pěti ingrediencí

Obrázek k receptu na vanilkovou a čokoládovou piškotovou roládu

Nestárnoucí klasika: Piškotová roláda s vanilkovým a čokoládovým krémem nikdy nezevšední

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest