Milujete mlsání, ale rádi byste si dopřáli poctivý domácí moučník? Žádný problém! Díky snadné přípravě těchto lahodných kynutých copánků si krásně provoníte byt vanilkou. Víte, že vanilka je vlastně orchidej? Získává se z fermentovaných lusků druhu Vanilla planifolia, jejíž květy se ručně opylují. Proto je výsledný produkt dražší. Levnější náhražku představuje vanilin, syntetická sloučenina vyráběná mimo jiné i z ropy.
Správné kynutí
Pár zajímavostí o kynutí: jde o proces, při němž kvasinky v těstu přeměňují cukry na oxid uhličitý a alkohol. Právě to je zodpovědné za zvýšení objemu a nadýchanou strukturu. Ideální teplota pro kynutí je mezi 25–30 stupni. Pozor na příliš vysokou teplotu, ta kvasinky zabíjí. Moderní přístroje dokáží ideální prostředí pro kynutí zajistit, například v domácí pekárně tento proces probíhá skvěle, navíc nemusíte řešit zakrytí těsta.
Ingredience:
- Vejce – 1 ks;
- Cukr krystal – 60 g;
- Vanilkový cukr –8 g (1 sáček);
- Kukuřičný škrob – 50 g;
- Mléko – 300 ml.
Ingredience na těsto:
- Hladká mouka – 350 g;
- Vanilkový cukr – 8 g;
- Sušené droždí – 7 g (1 sáček);
- Sůl – špetka;
- Cukr krystal – 60 g;
- Olej – 300 ml;
- Vejce – 1 ks;
- Teplé mléko – 180 ml;
Na doplnění:
- Čokoládové pecičky
- Moučkový cukr
Postup přípravy:
- Do žáruvzdorné nádoby rozklepněte vejce.
- Přisypte krystalový i vanilkový cukr.
- Dále přidejte kukuřičný škrob.
- Řádně prošlehejte metličkou, až vznikne hustá pěna.
- Přilijte mléko, opět poctivě promíchejte metličkou
- Přeneste na plotýnku, za stálého míchání zahřívejte na mírném plamenu, až vznikne hmota o konzistenci hustého pudinku.
- Hmotu přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice vychladit.
- Mezitím si připravte těsto:
- Do mísy vsypte mouku, přidejte k ní 1 balení vanilkového cukru, droždí, sůl a cukr krystal.
- Suché ingredience promíchejte (například vidličkou).
- Přilijte olej.
- Rozklepněte vejce, do těsta dejte jen bílek.
- Přidejte mléko.
- Těsto řádně prohněťte (ideálně robotem s hnětacími háky).
- Je-li příliš husté, přilijte trochu mléka.
- Správně zamísené těsto je hutné a nelepí se na stěny mísy ani na háky.
- Ještě chvilku hněťte ručně, až bude těsto hladké a lesklé.
- Zakryjte fólií nebo utěrkou, nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, z každé z nich vyválejte placku o výšce cca ½ cm.

Jemné tvarohové kynuté šátečky s bohatou náplní
- Připravený krém rozetřete na ¾ těsta.
- Krémovou vrstvu posypte čokoládovými pecičkami.
- Prázdnou stranu těsta přeložte do dvou třetin placky, překryjte zbylou třetinou.
- Povrch rukama stlačte.
- Okraje seřízněte.

Voňavé koláčky rumáčky: Kynuté mini koláčky plněné sladkým tvarohem nebo povidly
- Těsto rozdělte na 8 stejných částí, každou z nich zakruťte do požadovaného tvaru.
- Pokračujte s druhou polovinou těsta.
- Tvary přeneste na plech pokrytý pečicím papírem a nechte kynout ještě 20 minut.
- Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.
- Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Můžete posypat moučkovým cukrem.

Skořicové bochánky: Křehká sladkost, která pohladí chuťové pohárky
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, ProŽeny