Když mám čas a chci investovat do přípravy jídla víc práce, uvařím rodině v neděli k obědu hamburskou kýtu. Prošpikované maso vypadá slavnostně a vnáší do každého sousta pestrou souhru chutí. Mírně nakyslá zeleninová omáčka s nadýchaným kynutým nebo houskovým knedlíkem potěší vyznavače tradiční české kuchyně.
U nás milují hamburskou dokonce i děti. Připomíná jim svíčkovou a já mám radost, že jim dopřeji kvalitní domácí stravu. Na hamburskou kýtu doporučuji vepřovou kýtu 🙂 Lze ji nahradit i vepřovou pečení nebo i pleckem. Maso by mělo být hlavně opravdu čerstvé a kvalitní, aby dobře drželo tvar při špikování. Nehodí se tučné a prorostlé maso. Nezapomeňte si pročíst seznam ingrediencí, než vyrazíte na nákup, je sice delší, ale výsledné jídlo stojí opravdu za to.
Recept na hamburskou kýtu
Doba přípravy: přibližně 2 hodiny (podle toho, za jak dlouho změkne maso)
Co potřebujeme na hamburskou kýtu
- 600–800 g vepřové kýty nebo plecka
- 4 nožičky tenkých párků
- 2–3 střední mrkve
- 100–150 g slaniny
- 100 g šunky (volitelné)
- 4 kyselé okurky
- 1 střední cibule
- 1 menší celer (cca 100 g)
- 2 kořenové petržele
- 2–3 plátky bobkového listu
- 4–6 kuliček nového koření
- 4–6 kuliček pepře
- cca 1,5 litru vody nebo vývaru
- sůl podle chuti
- 1 lžička hořčice
- 1–2 polévkové lžíce polohrubé mouky nebo máslové jíšky
- 50–100 g špeku nebo uzeného masa
- 100–150 ml smetany
- 1 lžička octa (volitelné)
Postup přípravy hamburské vepřové kýty
1. Maso omyjeme a očistíme. Prošpikujeme tenkým párkem, hranoly slaniny, šunky, mrkve a okurky. Poté maso osolíme a obtočíme nití, aby hezky drželo tvar.
2. Na oleji dozlatova osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, bobkový list, nové koření a pepř. Vše společně orestujeme.
3. Přidáme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
4. Zalijeme vroucí vodou nebo vývarem, osolíme, pokud máte rádi kyselejší, přidáme lžičku octa, a půl hodiny vaříme. Pak přidáme 4 nakládané okurky a vaříme, dokud maso nezměkne.
5. Maso dáme stranou, vyndáme kuličky koření, bobkový list a okurky. Okurky nakrájíme na kostičky.
6. Omáčku rozmixujeme, dosolíme, přidáme lžičku plnotučné hořčice, případně zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou nebo světlou jíškou. Vaříme ještě přibližně dalších 20 minut.
7. Na závěr zjemníme smetanou.
8. Na pánvi uškvaříme slaninu nebo špek a přidáme spolu s nakrájenými okurkami jako ozdobu.
Hamburská jedině s knedlíkem
Těžko si představit, že by někdo jedl hamburskou pečeni třeba s rýží. K české klasice zkrátka patří poctivý knedlík, i když nad tím mnohý výživový poradce lomí rukama. Nadýchaný knedlík dobře absorbuje omáčku a chuťově celý pokrm geniálně doplňuje.

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Prošpikovaná hamburská kýta s domácím houskovým knedlíkem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková