Když mám čas a chci investovat do přípravy jídla víc práce, uvařím rodině v neděli k obědu hamburskou kýtu. Prošpikované maso vypadá slavnostně a vnáší do každého sousta pestrou souhru chutí. Mírně nakyslá zeleninová omáčka s nadýchaným kynutým nebo houskovým knedlíkem potěší vyznavače tradiční české kuchyně.

U nás milují hamburskou dokonce i děti. Připomíná jim svíčkovou a já mám radost, že jim dopřeji kvalitní domácí stravu. Na hamburskou kýtu doporučuji vepřovou kýtu 🙂 Lze ji nahradit i vepřovou pečení nebo i pleckem. Maso by mělo být hlavně opravdu čerstvé a kvalitní, aby dobře drželo tvar při špikování. Nehodí se tučné a prorostlé maso. Nezapomeňte si pročíst seznam ingrediencí, než vyrazíte na nákup, je sice delší, ale výsledné jídlo stojí opravdu za to.

Recept na hamburskou kýtu

Doba přípravy: přibližně 2 hodiny (podle toho, za jak dlouho změkne maso)

Co potřebujeme na hamburskou kýtu

  • 600–800 g vepřové kýty nebo plecka
  • 4 nožičky tenkých párků
  • 2–3 střední mrkve
  • 100–150 g slaniny
  • 100 g šunky (volitelné)
  • 4 kyselé okurky
  • 1 střední cibule
  • 1 menší celer (cca 100 g)
  • 2 kořenové petržele
  • 2–3 plátky bobkového listu
  • 4–6 kuliček nového koření
  • 4–6 kuliček pepře
  • cca 1,5 litru vody nebo vývaru
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička hořčice
  • 1–2 polévkové lžíce polohrubé mouky nebo máslové jíšky
  • 50–100 g špeku nebo uzeného masa
  • 100–150 ml smetany
  • 1 lžička octa (volitelné)

Postup přípravy hamburské vepřové kýty

1. Maso omyjeme a očistíme. Prošpikujeme tenkým párkem, hranoly slaniny, šunky, mrkve a okurky. Poté maso osolíme a obtočíme nití, aby hezky drželo tvar.

2. Na oleji dozlatova osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, bobkový list, nové koření a pepř. Vše společně orestujeme.

3. Přidáme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

4. Zalijeme vroucí vodou nebo vývarem, osolíme, pokud máte rádi kyselejší, přidáme lžičku octa, a půl hodiny vaříme. Pak přidáme 4 nakládané okurky a vaříme, dokud maso nezměkne.

5. Maso dáme stranou, vyndáme kuličky koření, bobkový list a okurky. Okurky nakrájíme na kostičky.

6. Omáčku rozmixujeme, dosolíme, přidáme lžičku plnotučné hořčice, případně zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou nebo světlou jíškou. Vaříme ještě přibližně dalších 20 minut.

7. Na závěr zjemníme smetanou.

8. Na pánvi uškvaříme slaninu nebo špek a přidáme spolu s nakrájenými okurkami jako ozdobu.

Hamburská jedině s knedlíkem

Těžko si představit, že by někdo jedl hamburskou pečeni třeba s rýží. K české klasice zkrátka patří poctivý knedlík, i když nad tím mnohý výživový poradce lomí rukama. Nadýchaný knedlík dobře absorbuje omáčku a chuťově celý pokrm geniálně doplňuje.

Obrázek receptu na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem - poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Obrázek receptu na hamburskou kýtu.

Prošpikovaná hamburská kýta s domácím houskovým knedlíkem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest