Výtečná česká klasika v podobě masa s omáčkou, která se lehce propojuje s jemnou bramborovou kaší. K tomu špenát a dílo je dokonáno. Už se vám sbíhají sliny? U nás velmi oblíbené jídlo, které dělám většinou na rodinný oběd a mám tak jistotu, že se všichni pořádně zasytí kvalitními surovinami. Hovězí maso je cenný zdroj bílkovin a železa, špenát obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek a vlákninu. Brambory dodají energii z komplexních sacharidů.

Možná si na podobné jídlo pamatujete z školní jídelny a nevyvolává ve vás nejlepší vzpomínky. Jenže podle tohoto receptu neuvaříte unylé UHO bez chuti. Naopak, jídlo z kantýny s bramborovou kaší povýšíte na mimořádný gastronomický zážitek. Jdeme na to!

Recept na hovězí na česneku se špenátem a bramborovou kaší

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

Maso a omáčka

  • 500 g hovězí hrudí (na kostky)
  • 2–3 lžíce sádla (na osmahnutí cibule a česneku)
  • 1 větší cibule (cca 150 g)
  • 3–5 stroužků česneku (podle chuti)
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo horké vody)
  • 1 lžička soli (dle chuti)
  • 0,5 lžičky pepře
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička pálivé maďarské papriky
  • 1 lžička gulášového koření
  • snítek čerstvého tymiánu
  • snítek čerstvého rozmarýnu
  • 1 malý rajčatový protlak (cca 20 g)
  • 2 lžíce hořčice
  • 1–2 lžíce máslové jíšky (na zahuštění)

Bramborová kaše

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl podle chuti

Špenát

  • 200 g čerstvých baby listů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malý kousek cibule
  • 1 lžička sádla
  • 1 balení špenátového protlaku
  • 1 vejce (dle receptu, na zahuštění)
  • sůl, pepř

Postup přípravy hovězího na česneku se špenátem a bramborovou kaší

Maso a omáčka

1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky.

2. Na sádle osmahneme dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Po chvíli přidáme část česneku, ale nepražíme moc dlouho, aby nezhořkl.

3. K cibuli a česneku přidáme maso, zatáhneme a zalijeme vývarem nebo vodou. S vývarem opatrně, maso se má dusit, ne vařit a plavat ve vodě.

4. Přidáme veškeré ostatní koření a vaříme do změknutí masa (asi hodinu).

5. Připravíme jíšku z mouky a másla, kterou omáčku zahustíme. Přidáme ještě protlak, hořčici a na úplný konec zbytek česneku. Asi minut vaříme, aby se mouka dobře tepelně zpracovala a v jídle nebyla cítit její syrová chuť.

Bramborová kaše

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

2. Uvaříme v osolené vodě asi 15 minut doměkka.

3. Rozmačkáme, přidáme máslo a teplé mléko. Vše ještě společně chvíli mačkáme a poté prošleháme ručním šlehačem.

Obrázek k receptu na jehněčí hřbet

Pečený jehněčí hřbet na česneku s bramborovými špalíčky a špenátem nejen pro sváteční oběd

Špenát

1. Na sádle osmahneme cibulku.

2. Přidáme nakrájený baby špenát a balíček špenátového protlaku.

2. Osolíme, opepříme a pár minut společně vaříme. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek.

4. Na závěr vmícháme vejce.

Variace na českou klasiku

  • Místo hrudí můžete použít kližku nebo jiné maso, záleží, jaké máte rádi. A pokud neholdujete hovězímu, zastoupí ho i vepřové.
  • Do špenátu přidejte špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku nebo špetku mletého kmínu. S jeho chutí to udělá divy.
  • Místo kaše můžete servírovat také s bramborovým knedlíkem.
Obrázek k receptu na glazovanou vepřovou kotletu

Glazovaná vepřová kotleta se šťouchanými bramborami ve špenátové palačince a s grilovaným česnekem

Obrázek k receptu hovězí na česneku

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem: Česká stálice

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest