Výtečná česká klasika v podobě masa s omáčkou, která se lehce propojuje s jemnou bramborovou kaší. K tomu špenát a dílo je dokonáno. Už se vám sbíhají sliny? U nás velmi oblíbené jídlo, které dělám většinou na rodinný oběd a mám tak jistotu, že se všichni pořádně zasytí kvalitními surovinami. Hovězí maso je cenný zdroj bílkovin a železa, špenát obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek a vlákninu. Brambory dodají energii z komplexních sacharidů.
Možná si na podobné jídlo pamatujete z školní jídelny a nevyvolává ve vás nejlepší vzpomínky. Jenže podle tohoto receptu neuvaříte unylé UHO bez chuti. Naopak, jídlo z kantýny s bramborovou kaší povýšíte na mimořádný gastronomický zážitek. Jdeme na to!
Recept na hovězí na česneku se špenátem a bramborovou kaší
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
Maso a omáčka
- 500 g hovězí hrudí (na kostky)
- 2–3 lžíce sádla (na osmahnutí cibule a česneku)
- 1 větší cibule (cca 150 g)
- 3–5 stroužků česneku (podle chuti)
- 500 ml hovězího vývaru (nebo horké vody)
- 1 lžička soli (dle chuti)
- 0,5 lžičky pepře
- 0,5 lžičky kmínu
- 1 lžička pálivé maďarské papriky
- 1 lžička gulášového koření
- snítek čerstvého tymiánu
- snítek čerstvého rozmarýnu
- 1 malý rajčatový protlak (cca 20 g)
- 2 lžíce hořčice
- 1–2 lžíce máslové jíšky (na zahuštění)
Bramborová kaše
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- sůl podle chuti
Špenát
- 200 g čerstvých baby listů
- 1 stroužek česneku
- 1 malý kousek cibule
- 1 lžička sádla
- 1 balení špenátového protlaku
- 1 vejce (dle receptu, na zahuštění)
- sůl, pepř
Postup přípravy hovězího na česneku se špenátem a bramborovou kaší
Maso a omáčka
1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky.
2. Na sádle osmahneme dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Po chvíli přidáme část česneku, ale nepražíme moc dlouho, aby nezhořkl.
3. K cibuli a česneku přidáme maso, zatáhneme a zalijeme vývarem nebo vodou. S vývarem opatrně, maso se má dusit, ne vařit a plavat ve vodě.
4. Přidáme veškeré ostatní koření a vaříme do změknutí masa (asi hodinu).
5. Připravíme jíšku z mouky a másla, kterou omáčku zahustíme. Přidáme ještě protlak, hořčici a na úplný konec zbytek česneku. Asi minut vaříme, aby se mouka dobře tepelně zpracovala a v jídle nebyla cítit její syrová chuť.
Bramborová kaše
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. Uvaříme v osolené vodě asi 15 minut doměkka.
3. Rozmačkáme, přidáme máslo a teplé mléko. Vše ještě společně chvíli mačkáme a poté prošleháme ručním šlehačem.

Pečený jehněčí hřbet na česneku s bramborovými špalíčky a špenátem nejen pro sváteční oběd
Špenát
1. Na sádle osmahneme cibulku.
2. Přidáme nakrájený baby špenát a balíček špenátového protlaku.
2. Osolíme, opepříme a pár minut společně vaříme. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek.
4. Na závěr vmícháme vejce.
Variace na českou klasiku
- Místo hrudí můžete použít kližku nebo jiné maso, záleží, jaké máte rádi. A pokud neholdujete hovězímu, zastoupí ho i vepřové.
- Do špenátu přidejte špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku nebo špetku mletého kmínu. S jeho chutí to udělá divy.
- Místo kaše můžete servírovat také s bramborovým knedlíkem.

Glazovaná vepřová kotleta se šťouchanými bramborami ve špenátové palačince a s grilovaným česnekem

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem: Česká stálice
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková