Jsou chvíle, kdy chcete na stole něco, co hned zaujme – nejen chutí, ale i vzhledem. A přesně tím je tahle masová roláda. Na první pohled působí jako něco z noblesního pohoštění, ale přitom ji zvládnete připravit i doma bez velkých zkušeností. Je to takový skrytý poklad spojující vrstvy kuřecího masa, jemně nastrouhaný sýr, trochu zeleniny, a to celé zabalené do plátků anglické slaniny, která se při pečení krásně vypeče a dodá celému jídlu tu správnou vůni.
Tahle roláda je ideální jako studené pohoštění na oslavu, piknik nebo slavnostní předkrm, ale výborná je i teplá, třeba s bramborovou kaší nebo salátem. Můžete si ji připravit klidně den předem a nechat vychladit a pak už ji stačí jen nakrájet a podávat. A věřte mi, jakmile ji jednou přinesete na stůl, bude se po ní ptát každý.
Recept na masovou roládu se slaninou a sýrem
Ingredience na kuřecí maso pečené ve slanině
- 2 kuřecí prsa
- 200 g anglické slaniny (plátky)
- 2 rajčata
- 2 lžíce sušené zelené cibulky
- 150 g tvrdého sýra
- 150 g šunky
- sůl a pepř dle chuti
- menší obdélníková forma nebo zapékací miska
Postup přípravy masa ve slanině
1. Každé kuřecí prso rozřízneme podélně na dvě části a jednotlivé kusy trochu jemně naklepeme. Maso osolíme a opepříme.
2. Do pekáčku skládáme plátky anglické slaniny tak, aby zůstali viset přes jeho okraj. Pak je použijeme na zabalení celé náplně.
3. Teď budeme vrstvit ostatní ingredience. Na slaninu položíme dva plátky masa. Rajčata a šunku nakrájíme na malé kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí
4. Na maso poklademe polovinu nakrájených rajčat a ty posypeme lžící sušené cibule.
5. Poté posypeme polovinou sýra a poklademe polovinu šunky. Další vrstva je sýr, pak zbytek šunky, sušená cibule, rajčata. Nakonec vše přikryjeme zabývajícími dvěmi plátky kuřecího masa.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem
6. Teď všechno zakryjeme visícími plátky slaniny.
7. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
8. Poté pekáč vyndáme a necháme jej vychladnout bez sundání alobalu na pokojovou teplotu.
9. Masovou pochoutku vyklopíme a krájíme na silnější plátky.
Tip
Místo sušené cibulky je možné užít i cibuli čerstvou nakrájenou nadrobno.

Zapečená bramborová roláda s bohatou masovou náplní: Super rychlovka z trouby

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept Renata Malíková