Jsou chvíle, kdy chcete na stole něco, co hned zaujme – nejen chutí, ale i vzhledem. A přesně tím je tahle masová roláda. Na první pohled působí jako něco z noblesního pohoštění, ale přitom ji zvládnete připravit i doma bez velkých zkušeností. Je to takový skrytý poklad spojující vrstvy kuřecího masa, jemně nastrouhaný sýr, trochu zeleniny, a to celé zabalené do plátků anglické slaniny, která se při pečení krásně vypeče a dodá celému jídlu tu správnou vůni.

Tahle roláda je ideální jako studené pohoštění na oslavu, piknik nebo slavnostní předkrm, ale výborná je i teplá, třeba s bramborovou kaší nebo salátem. Můžete si ji připravit klidně den předem a nechat vychladit a pak už ji stačí jen nakrájet a podávat. A věřte mi, jakmile ji jednou přinesete na stůl, bude se po ní ptát každý.

Recept na masovou roládu se slaninou a sýrem

Ingredience na kuřecí maso pečené ve slanině

  • 2 kuřecí prsa
  • 200 g anglické slaniny (plátky)
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce sušené zelené cibulky
  • 150 g tvrdého sýra
  • 150 g šunky
  • sůl a pepř dle chuti
  • menší obdélníková forma nebo zapékací miska

Postup přípravy masa ve slanině

1. Každé kuřecí prso rozřízneme podélně na dvě části a jednotlivé kusy trochu jemně naklepeme. Maso osolíme a opepříme.

2. Do pekáčku skládáme plátky anglické slaniny tak, aby zůstali viset přes jeho okraj. Pak je použijeme na zabalení celé náplně.

Dlouhé plátky anglické slaniny ukládáme tak, aby visely pře pekáček.
Foto: YouTube/CookItguru, Dlouhé plátky anglické slaniny ukládáme tak, aby visely pře pekáček.

3. Teď budeme vrstvit ostatní ingredience. Na slaninu položíme dva plátky masa. Rajčata a šunku nakrájíme na malé kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Obrázek receptu na Záhorák, poctivý jako babiččina kuchyň

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí

4. Na maso poklademe polovinu nakrájených rajčat a ty posypeme lžící sušené cibule.

5. Poté posypeme polovinou sýra a poklademe polovinu šunky. Další vrstva je sýr, pak zbytek šunky, sušená cibule, rajčata. Nakonec vše přikryjeme zabývajícími dvěmi plátky kuřecího masa.

Do pekáčku vrstvíme ostatní ingredience.
Foto: YouTube/CookItguru, Do pekáčku vrstvíme ostatní ingredience.
Obrázek receptu na kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem

6. Teď všechno zakryjeme visícími plátky slaniny.

Vše zakryjeme visícími plátky slaniny.
Foto: YouTube/CookItguru, Vše zakryjeme visícími plátky slaniny.

7. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.

8. Poté pekáč vyndáme a necháme jej vychladnout bez sundání alobalu na pokojovou teplotu.

9. Masovou pochoutku vyklopíme a krájíme na silnější plátky.

Po mírném vychlazení vyklopíme a krájíme na silnější plátky.
Foto: YouTube/CookItguru, Po mírném vychlazení vyklopíme a krájíme na silnější plátky.

Tip

Místo sušené cibulky je možné užít i cibuli čerstvou nakrájenou nadrobno.

Obrázek receptu na Bramborový závitek plný chutí

Zapečená bramborová roláda s bohatou masovou náplní: Super rychlovka z trouby

Obrázek receptu na kuřecí roládu s cibulovou omáčkou a bramborovým pavé.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest