Rychlý a výživný oběd nebo večeře pro hladovou rodinu? Přece čočková polévka! Jídlo bohaté na živiny, plné luštěnin a zeleniny, které v břiše zahřeje a pořádně ho naplní. Čočková polévka podle tohoto receptu klidně vydá za celé hlavní jídlo a komu je to málo, může si k ní zakousnout krajíc křupavého chleba. Takhle vařím čočkovou polévku celý život, recept mám od maminky a nedám na něj dopustit.
Čočka má plno výhod: je levná, obsahuje bílkoviny, vlákninu, zinek, železo a hořčík. V polévce v kombinaci s paprikovou klobásou a zeleninou tvoří perfektní plnohodnotné jídlo, které zasytí a ještě dodá tělu to, co potřebuje. Používám klasickou čočku, ale můžete zkusit i jiné druhy: Třeba černou čočku beluga, kterou budete muset vařit o něco déle, protože její zrníčka jsou menší a kompaktnější. Červená čočka se hodí spíš do jiných receptů. Na tuhle klasickou českou čočkovku mám jednoduše nejraději obyčejnou čočku 🙂
Recept na tradiční českou čočkovou polévku
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 velká cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g hnědé čočky (suché, přebrané a propláchnuté, případně namočené)
- 1,5–2 litry zeleninového nebo masového vývaru nebo vody
- hrst čerstvého libečku nebo 1 lžička sušeného (volitelné)
- 2 střední mrkve
- 1 menší petržel
- 1/4 celeru
- 4–5 středních brambor
- sůl, pepř podle chuti
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 papriková klobása (asi 150–200 g), nakrájená a orestovaná
- 4–6 stroužků česneku (nebo podle chuti)
- 1–2 lžičky sušené majoránky
- nasekaná čerstvá pažitka
- ocet podle chuti (např. 1–2 lžíce, až do talíře)
- 1 vejce (na závěr rozšlehané, volitelné)
- 1/2 kostky bujónu (volitelné – „masox“)
Postup na přípravu čočkové polévky
1. Čočku přebereme a důkladně propláchneme. (I dnes se v ní občas najde kamínek, do kterého nechceme kousnout.)
2. Ve větším hrnci osmahneme na sádle nebo oleji nakrájenou cibuli a zaprášíme hladkou moukou.
3. Přidáme čočku a zalijeme vývarem. Pokud máme libeček, přišla jeho chvíle. Vše společně necháme 10 minut vařit.
4. Brambory, celer, mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a spolu se solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem přidáme do polévky. Vše vaříme doměkka.
5. Na závěr orestujeme klobásu a dáme ji do polévky spolu s česnekem (toho dávám hodně) a majoránkou promnutou v dlaních (krásně voní).
6. Podáváme posypané čerstvou nasekanou pažitkou a k ruce dáme na stůl ocet, kterým si každý okyselí podle chuti.
Tipy k čočkové polévce
- Pro lepší stravitelnost čočku den předem namočte do vody, potom tolik nenadýmá.
- Pokud se chcete vyhnout jíšce, rozmixujte část polévky a přidejte ke zbytku. Rozmixovaná čočka a kořenová zelenina polévku přirozeně zahustí bez nutnosti dodat mouku.
- Na závěr můžete podle vlastní chuti a uvážení přidat kostku masoxu nebo bujónu, případně vmíchám jedno rozšlehané vejce.
- Čarujte s hustotou: přilijte více vody pro řidší a „vývarovější“ dojem, nebo méně pro hustší konzistenci podobnou guláši.

Krémová fazolová polévka se smetanou a krutony – zahřeje v sychravém počasí

Hrachová polévka s uzeným masem: Národní nedoceněný poklad
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková