Bagety, francouzsky “baguette”, pochází z Francie, kde se začaly vyrábět na počátku 20. století. Tento typ pečiva, dlouhého tvaru s křupavou kůrkou, má sice své kořeny už v dobách Napoleona, ale moderní bageta, jak ji známe dnes, vznikla až v roce 1920, kdy v Paříži začal platit zákon zakazující pekařům pracovat před čtvrtou hodinou ranní. Bylo tedy nutné najít recept na těsto, které rychle kyne, a tak se zrodila bageta.

Dnes je bageta symbolem francouzské kultury, ale oblíbená je po celém světě. Když se dostala k nám, rychle se stala populární a připravuje se na mnoho způsobů. Nejen jako křupavé a voňavé pečivo, ale také bohatě naplněná a zapečená se sýrem a dalšími ingrediencemi. Máte doma jen pár surovin a přepadl vás hlad? Vyzkoušejte českou verzi zapečené bagety, která je poctivá a chutná domácky.

Recept na zapečené bagety s klobásou a Mozzarellou

Ingredience potřebné na zapečené bagety

  • 2 bagety
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky plátkového sýra
  • 4 ks klobásy
  • 70 g Mozzarelly

Postup přípravy plněných zapečených baget

1. Bagety podélně rozřízneme, obalíme je v rozšlehaném osoleném vejci a smažíme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany cca 1 minutu.

Obrázek receptu na Zapečené bagety s klobásou a Mozzarellou - spojení tradic, vůní a pohodlí domova
Foto: Cooky.cz, Bagetu opražíme na pánvičce

2. Bagety pokládáme na plech s pečícím papírem a přikryjeme je plátky sýra a kolečky klobásy. Nakonec je posypeme hrubě nastrouhanou Mozzarellou.

Obrázek receptu na Zapečené bagety s klobásou a Mozzarellou - spojení tradic, vůní a pohodlí domova
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Mozzarellu nastrouháme na grub struhadle a naplněné bagety posypeme.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 minut.

Servírování

Podáváme teplé jako svačinu nebo rychlou večeři, či pohoštění pro návštěvu. Bagety chutnají i za studena, proto je můžeme vzít na piknik nebo na výlet.

Obrázek receptu na Zapečené sendviče - kanapky z trouby

Zapečené sendviče – rychlé kanapky z trouby

Obrázek receptu na Lilek po Středomořsku - mega recept na lilek

Pečený lilek s rajčaty a bylinkami: nechte se na chvílí přenést do středomoří s tímto voňavým receptem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest