Bagety, francouzsky “baguette”, pochází z Francie, kde se začaly vyrábět na počátku 20. století. Tento typ pečiva, dlouhého tvaru s křupavou kůrkou, má sice své kořeny už v dobách Napoleona, ale moderní bageta, jak ji známe dnes, vznikla až v roce 1920, kdy v Paříži začal platit zákon zakazující pekařům pracovat před čtvrtou hodinou ranní. Bylo tedy nutné najít recept na těsto, které rychle kyne, a tak se zrodila bageta.
Dnes je bageta symbolem francouzské kultury, ale oblíbená je po celém světě. Když se dostala k nám, rychle se stala populární a připravuje se na mnoho způsobů. Nejen jako křupavé a voňavé pečivo, ale také bohatě naplněná a zapečená se sýrem a dalšími ingrediencemi. Máte doma jen pár surovin a přepadl vás hlad? Vyzkoušejte českou verzi zapečené bagety, která je poctivá a chutná domácky.
Recept na zapečené bagety s klobásou a Mozzarellou
Ingredience potřebné na zapečené bagety
- 2 bagety
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 plátky plátkového sýra
- 4 ks klobásy
- 70 g Mozzarelly
Postup přípravy plněných zapečených baget
1. Bagety podélně rozřízneme, obalíme je v rozšlehaném osoleném vejci a smažíme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany cca 1 minutu.
2. Bagety pokládáme na plech s pečícím papírem a přikryjeme je plátky sýra a kolečky klobásy. Nakonec je posypeme hrubě nastrouhanou Mozzarellou.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 minut.
Servírování
Podáváme teplé jako svačinu nebo rychlou večeři, či pohoštění pro návštěvu. Bagety chutnají i za studena, proto je můžeme vzít na piknik nebo na výlet.

Zapečené sendviče – rychlé kanapky z trouby

Pečený lilek s rajčaty a bylinkami: nechte se na chvílí přenést do středomoří s tímto voňavým receptem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková