Toto jídlo miluji od dětství. A tak jsem ho také zařadila do rodinného repertoáru. Jediné, co jsem na plněných paprikách nikdy moc nemusela, byly právě ty papriky. Ale i na to jsem vyzrála. Místo obyčejných bílých paprik jsem začala používat barevné papriky, které chutnají i po upečení lépe a dokonce i naše děti je snědí.

Do mletého hovězího masa se ze zvyku a pro úsporu přidává rýže. Syrová, předvařená vařená, podle gusta každého. Někdy ji tam dávám, když je paprik hodně a náplň neodhadnu, ale přiznávám se, že většinou dělám papriky bez rýže. Vždyť si k rajské omáčce dáme houskový nebo kynutý knedlík, takže sacharidů bude dostatek. A čím víc bílkoviny z masa, tím lépe. Někdo dělá papriky v troubě, já jsem zvyklá je vařit rovnou v omáčce. Všechny chutě se tak hezky spojí a výsledek je famózní. Prostě výtečná česká tradiční hotovka k víkendovému obědu.

Recept na papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Co potřebujeme

Na plněné papriky:

  • 6 ks velkých sladkých paprik
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžíce oleje na orestování cibule

Na rajskou omáčku:

  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžíce cukru (na dochucení kyselosti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu
  • 1 lžíce oleje nebo másla

Postup přípravy paprik plněných mletým masem s rajskou omáčkou

1. Papriky umyjeme a vykrojíme opatrně vršek. Vyndáme jadérka tak, abychom papriku nepoškodili.

2. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji na pánvi dozlatova. Když je skoro hotová, přidáme prolisovaný česnek.

3. V míse smícháme mleté maso, restovanou cibuli, vejce, strouhanku, koření a sůl. Dobře promícháme. Vytvořenou směsí naplníme papriky a náplň dobře upěchujeme. Dáváme pozor, aby papriky nepraskly. Pokud nějaká náplň zbyde, vytvoříme z ní kuličky nebo šišky.

4. Druhou cibuli také nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na oleji. Přidáme lžíci mouky a chvíli mícháme, aby trochu zhnědla.

5. Přilijeme část vývaru a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Dolijeme zbytek vývaru, rajčatový protlak, osladíme a přisypeme koření.

6. Do hrnce vložíme papriky a dusíme přímo v omáčce asi 1 hodinu, aby maso změklo.

Uvařte si křenovku s knedlíkem a vepřovým jazykem

Sváteční křenovka: Sametová křenová omáčka s vepřovým jazykem a houskovým knedlíkem

Recept na výtečný houskový knedlík

Jestli jste ještě nenašli opravdu dobrý recept na houskový knedlík, zkuste tento. Mně se vždycky povedou 

Co potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • ¼ lžičky cukru
  • 300 ml mléka
  • 12 g čerstvého droždí
  • 1–2 starší rohlíky

Postup

1. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.

2. Mouku prosejeme, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto, do kterého na závěr zapracujeme rohlíky nakrájené na kostičky.

3. Těsto mírně pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple kynout.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly a vytvarujeme šišky.

5. Vaříme v dostatečném množství osolené vody asi 20 minut. V polovině doby vaření je otočíme.

Obrázek k receptu na svíčkovou

Svíčková omáčka s pomalu pečeným hovězím masem a kořenovou zeleninou, zjemněná smetanou a podávaná s brusinkami

Obrázek receptu na Znojemský guláš s knedlíkem: klasické české jídlo s okurkovou duší

Znojemský guláš s knedlíkem: Klasické české jídlo s okurkovou duší

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest