Toto jídlo miluji od dětství. A tak jsem ho také zařadila do rodinného repertoáru. Jediné, co jsem na plněných paprikách nikdy moc nemusela, byly právě ty papriky. Ale i na to jsem vyzrála. Místo obyčejných bílých paprik jsem začala používat barevné papriky, které chutnají i po upečení lépe a dokonce i naše děti je snědí.
Do mletého hovězího masa se ze zvyku a pro úsporu přidává rýže. Syrová, předvařená vařená, podle gusta každého. Někdy ji tam dávám, když je paprik hodně a náplň neodhadnu, ale přiznávám se, že většinou dělám papriky bez rýže. Vždyť si k rajské omáčce dáme houskový nebo kynutý knedlík, takže sacharidů bude dostatek. A čím víc bílkoviny z masa, tím lépe. Někdo dělá papriky v troubě, já jsem zvyklá je vařit rovnou v omáčce. Všechny chutě se tak hezky spojí a výsledek je famózní. Prostě výtečná česká tradiční hotovka k víkendovému obědu.
Recept na papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
Na plněné papriky:
- 6 ks velkých sladkých paprik
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl podle chuti
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžíce oleje na orestování cibule
Na rajskou omáčku:
- 1 střední cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
- 200 ml vody nebo vývaru
- 1 lžíce cukru (na dochucení kyselosti)
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu
- 1 lžíce oleje nebo másla
Postup přípravy paprik plněných mletým masem s rajskou omáčkou
1. Papriky umyjeme a vykrojíme opatrně vršek. Vyndáme jadérka tak, abychom papriku nepoškodili.
2. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji na pánvi dozlatova. Když je skoro hotová, přidáme prolisovaný česnek.
3. V míse smícháme mleté maso, restovanou cibuli, vejce, strouhanku, koření a sůl. Dobře promícháme. Vytvořenou směsí naplníme papriky a náplň dobře upěchujeme. Dáváme pozor, aby papriky nepraskly. Pokud nějaká náplň zbyde, vytvoříme z ní kuličky nebo šišky.
4. Druhou cibuli také nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na oleji. Přidáme lžíci mouky a chvíli mícháme, aby trochu zhnědla.
5. Přilijeme část vývaru a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Dolijeme zbytek vývaru, rajčatový protlak, osladíme a přisypeme koření.
6. Do hrnce vložíme papriky a dusíme přímo v omáčce asi 1 hodinu, aby maso změklo.

Sváteční křenovka: Sametová křenová omáčka s vepřovým jazykem a houskovým knedlíkem
Recept na výtečný houskový knedlík
Jestli jste ještě nenašli opravdu dobrý recept na houskový knedlík, zkuste tento. Mně se vždycky povedou
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- ¼ lžičky cukru
- 300 ml mléka
- 12 g čerstvého droždí
- 1–2 starší rohlíky
Postup
1. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto, do kterého na závěr zapracujeme rohlíky nakrájené na kostičky.
3. Těsto mírně pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly a vytvarujeme šišky.
5. Vaříme v dostatečném množství osolené vody asi 20 minut. V polovině doby vaření je otočíme.

Svíčková omáčka s pomalu pečeným hovězím masem a kořenovou zeleninou, zjemněná smetanou a podávaná s brusinkami

Znojemský guláš s knedlíkem: Klasické české jídlo s okurkovou duší
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková