Maďarský guláše s domácími houskovými knedlíky představuje dokonalé spojení dvou středoevropských kulinářských tradic. Zatímco guláš vznikl v 9. století jako jídlo maďarských pastýřů, kteří si hovězí maso sušili a připravovali s cibulí a kořením, houskové knedlíky se staly neodmyslitelnou součástí české kuchyně teprve v 19. století.

Původní maďarský guláš byl spíše polévkou než hlavním jídlem, jak ho známe dnes. Paprika, která je pro guláš charakteristická, se do Evropy dostala až po objevení Ameriky a v Maďarsku se začala pěstovat teprve v 16. století.

Recept na pravý maďarský guláš s houskovými knedlíky

Celková doba přípravy cca 2,5 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Guláš (4 porce):

  • 800 g hovězího masa (nejlépe z plece nebo krku)
  • 3 velké cibule
  • 3 lžíce sladké červené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl, černý pepř
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 500 ml hovězího vývaru

Houskový knedlík:

  • 6 až 8 starších rohlíků nebo housky
  • 300 ml teplého mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli

Postup přípravy maďarského guláše

1. Maso nakrájejte na kostky velikosti 3 až 4 cm a osolte. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.

2. V těžkém hrnci rozehřejte olej a na vysokém ohni rychle orestujte maso ze všech stran. Maso vyjměte.

3. Ve stejném hrnci zpěníte cibuli do zlatova, stáhněte z ohně a vmíchejte sladkou papriku (pozor, aby se nepřipálila a nezhořkla).

4. Vraťte maso do hrnce, přidejte rajčatový protlak, česnek, nakrájenou papriku a rajčata.

5. Přilijte vývar, přidejte koření a za občasného míchání duste na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké.

Obrázek k receptu na maďarský guláš
Foto: Ilona Mikulecká, Maďarský gulášek s houskovým knedlíkem

6. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte teplým mlékem. Nechte 15 minut nabobtnat.

7. Přidejte vejce, mouku a sůl. Dobře promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.

8. Z těsta tvarujte válečky, vložte do osolené vroucí vody a vařte 15 minut.

9. Knedlíky můžete také upéct – tvarujte menší bochánky, vložte na plech a pečte 20 až 25 minut na 180 stupňů.

Pikantní mexický guláš tažený přes noc

Dokonalý mexický guláš tažený přes noc

Tipy redakce

  • Pro autentickou chuť používejte výhradně sladkou červenou papriku. Nikdy ji nepřidávejte do rozžhaveného oleje – nejprve stáhněte hrnec z ohně, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
  • Maso na guláš nikdy nezalévejte studenou vodou hned na začátku. Nejprve ho pořádně orestujte na vysokou teplotu –  vytvoří se tak křupavá krusta, která udrží šťávy uvnitř.
  • Knedlíky budou ještě chutnější, když do těsta přidáte najemno nasekanou petržel nebo pažitku. Pro lepší konzistenci nechte hotové těsto před vařením alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
  • Guláš chutná nejlépe od druhého dne – nechte ho přes noc v lednici a druhý den jen pozvolna prohřejte. Chutě se tak lépe propojí a maso bude ještě křehčí.
Obrázek k receptu Hovězí líčka na víně

Hovězí líčka na víně: Pomalu dušené maso jako z francouzské restaurace

Recept na výborný zvěřinový guláš s kolínky

Zvěřinový guláš z jelení plece – s kolínky a červenou cibulkou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest