Segedín, tak jak ho vařila moje babička, je sladký a zjemněný smetanou. Tenhle recept jsem ale našla jednou na internetu a nedalo mi to ho nevyzkoušet. Byla jsem příjemně překvapená, omáčka výrazná, maso měkké a všechno to spolu krásně ladilo.

Do segedínu samozřejmě patří bůček, ale nemusí být jediným druhem masa, který do něj dáte. Udělejte ho zčásti třeba z plece, abyste v guláši našli alespoň kousek libového masa. Původní autor receptu navrhuje podávat segedín rebelsky s bramborovými kroketami, nechám na vás, jestli to chcete zkusit. Kdyby ano, přiložím i recept na krokety, abyste měli všechno echt domácí. Rozhodně si ale můžete dát segedín i s klasickým houskovým knedlíkem, na kráse receptu to neubere vůbec nic.

Recept na trochu jiný segedínský guláš

Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut

Co potřebujeme

  • 400 g bůčku s kůží + 400 g vepřové plece
  • 3 velké cibule
  • 2–3 lžíce sádla nebo oleje
  • 0,5 l vývaru (masového nebo zeleninového)
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (podle chuti)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1–2 bobkové listy

Zelí

  • 500–700 g kysaného zelí
  • 50 g slaniny
  • Trocha výpeku z bůčku
  • Špetka cukru

Omáčka

  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l vývaru (z bůčku nebo kostky)
  • 1–2 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy segedínské omáčky s domácími kroketkami

1. Nejprve dáme péct maso, peče se poměrně dlouho.

2. Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno.

3. Do pekáče dáme cibuli, osolené maso, posypeme kmínem, podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 160–170 °C alespoň 90 minut. Poté odkryjeme a pečeme ještě alespoň 20 minut.

4. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho a slijeme výpek. Trochu výpeku si dáme stranou na zelí a ze zbytku připravíme omáčku.

5. Cibuli dáme smažit do výpeku, přidáme hladkou mouku, přidáme papriku, sůl, pepř, bobkový list a zalijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut a poté přelijeme přes síto.

6. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci. Do vysmaženého tuku přidáme cibuli, orestujeme a přidáme trochu výpeku a všechno zelí. Pokud je zelí moc kyselé, přidáme cukr podle chuti. Zelí dusíme doměkka.

7. Servírujeme tak, že na talíř dáme napřed maso, přelijeme omáčkou, přidáme zelí a navrch dáme trochu zakysané smetany.

8. Na ozdobu můžeme přidat nasekanou čerstvou petrželku.

Obrázek receptu na pikantní maďarskou krkovičku.

Pikantní krkovička po maďarsku: Pocta ohnivé kuchyni z Puszty

Recept na domácí krokety

Co potřebujeme

  • 750 g brambor (varný typ B nebo C)
  • 2 žloutky
  • 2 bílky (na obalení)
  • Strouhanka (na obalení)

Postup přípravy domácích kroket

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

2. Ihned rozmačkáme a necháme vychladnout.

3. Do vlažných brambor přidáme žloutky, sůl a vytvarujeme krokety.

4. Obalíme je nejprve v bílkách a poté ve strouhance.

5. Smažíme v rozpáleném oleji v dostatečné vrstvě, aby byly potopené, dozlatova.

Obrázek k receptu na segedín

Pravý segedínský guláš: Kombinace masa, zelí a smetany podle maďarského receptu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest