Pamatuji si, jak mi moje teta kdysi vykládala o tradičním vrstveném zákusku jménem Tosca řezy. Řezy Tosca se skládají z vrstvy makového těsta, vanilkového krému a máslových či čokoládových sušenek. V některých zemích tento dort symbolizuje bohatství a kvalitní práci cukrářů. Pokud se vám zdá, že je dezert složitý, nemějte strach, zvládnete to i vy a navíc zjistíte, že je tak dobrý, že stojí za každou minutu v kuchyni.
Základem Tosca řezů je makové těsto, díky kterému má základ dezertu vláčnou strukturu těsta, dále máslový krém, který je tak jemný, že se doslova rozplývá na jazyku. Ještě než naneseme finální čokoládovou polevu, na dezert přijdou kakaové a máslové sušenky, já doporučuji klasické BeBe sušenky.
Recept na řezy Tosca: tradiční vrstvený dezert z krému, máku a čokoládové polevy
Délka přípravy 45 minut, délka pečení 35 minut.
Ingredience pro přípravu korpusu
- 8 bílků
- 175 g moučkového cukru
- 25 g vanilkového cukru
- 100 g kokosu
- 100 g máku
- 50 g mouky
- 5 g prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience pro přípravu žloutkového krému
- 8 žloutků
- 150 g cukru
- 500 ml mléka
- 60 g škrobu
- špetka soli
- 250 g másla
- 3 lžičky citronového extraktu
- 1 balení světlých BeBe sušenek nebo jiných máslových
- 1 balení tmavých BeBe sušenek nebo jiných kakaových
Ingredience pro přípravu čokoládové polevy
- 100 g mléčné čokolády
- 100 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy korpusu
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a v míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhé pěny.
2. Během šlehání postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr.
3. Do sněhu z bílků stěrkou zapracujeme mák a následně také kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
4. Plech vyložíme pečícím papírem a makové těsto přesuneme do plechu.
5. Plech vložíme do předehřáté trouby na 35 minut a pečeme dozlatova.
Postup přípravy krému
1. Během pečení si vyšleháme žloutky s cukrem a špetkou soli do světlé pěny.
2. Přidáme mléko, škrob a mícháme do homogenní hmoty.
3. Tuto hmotu dáme do hrnce a za stálého míchání svaříme v hustý krém.
4. Odstavíme, přidáme citronový extrakt a přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému. Necháme vychladnout.
5. Po vychladnutí rozmixujeme s měkkým máslem pokojové teploty.
Dokončení
1. Vychladlý korpus potřeme krémem a na ten vyskládáme do šachovnice BeBe sušenky.
2. V rendlíku si téměř k bodu varu prohřejeme smetanu a přidáme do ní nalámanou čokoládu.
3. Čokoládu rozpustíme a hotovou polevou potřeme sušenkovou vrstvu.
4. Dort necháme vychladnout a podáváme.
Závěr
Receptů na Tosca řezy najdete více, tento je ale velmi oblíbený a máme ho doma nejraději! Vypadá skvěle a ještě lépe chutná.