Co s cuketou, když je to vlastně jen hmota plná vody bez výrazné chuti? Použijte ji jako základ pro super koláč, který vůbec, ale opravdu vůbec není mdlý nebo nudný. Naopak je plný chutí a má křupavou kůrčičku. Svou chutí vám možná připomene nádivku. Můžete ho jíst jen tak, nebo si k němu uvařit brambory. Ke koláči, protože obsahuje uzené, se hodí také nějaká zelenina například v podobě lehkého zeleninového salátu nebo, pokud není po ruce, klidně i zavařená.
Uzené můžete vyměnit za šunku nebo salám. Druh sýra záleží na vaší chuti, může to být obyčejný eidam nebo gouda, ale klidně také niva nebo něco aromatičtějšího. Kdyby se vám kombinace česneku a majoránky zdála moc bramboráková, vyměňte klidně majoránku za jiné koření, třeba bazalku nebo oregano. Z cukety po nastrouhání doporučuji vymačkat přebytečnou vodu, aby těsto nebylo až moc řídké.
Recept na vynikající cuketový koláč s uzeným masem
Doba přípravy: 1 hodina 10 minut
Co potřebujeme
- 2 cukety
- 5 vajec
- 100 g sýra (eidam, gouda, čedar, niva)
- 100 g kostky slaniny
- 100 g uzeného masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku (nebo podle chuti, záleží také, jak silný máme česnek)
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky (přidáme či ubereme podle potřeby)
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1/2 prášku do pečiva
- Sůl, pepř podle chuti
- Majoránka
- Máslo (na potření)
Postup přípravy cuketového koláče s uzeným masem
1. Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vymačkáme přebytečnou vodu.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na lžíci oleje na pánvi.

3. Slaninu a uzené maso nakrájíme na kostky, sýr nastrouháme.
4. Všechny ingredience kromě mouky smícháme v míse a mouku přidáváme podle potřeby, aby se těsto dalo nalít na plech, ale současně nebylo moc řídké.
5. Navrch poklademe plátky másla.
6. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 50 minut.
Tip pro vegetariány
Koláč lze upravit i pro chuťové pohárky vegetariánů a jednoduše tím, že maso buď úplně vynecháme, nebo nahradíme uzeným tofu nebo tempehem.
Gratinovaná cuketa podle kamarádky z Francie: Recept se smetanou a zralým sýrem, co zachrání každou přebytečnou cuketu