Jídlo, které už od začátku jeho přípravy voní celým domem a všem, kdo čekají na oběd, se v tu ránu začnou sbíhat sliny. Jídlo, které potěší pravověrné masožravce. Trochu retro protože kotleta po srbsku se k nám dostala někdy v 80. letech, kdy jste si na ní mohli pochutnat i v restauracích. Maso okořeněné paprikou a cibulí voní jižanským temperamentem a získá si i ty, kdo vyhledávají pikantní pokrmy.
Ačkoli v názvu čtete „kotleta“, můžete na tento způsob připravit prakticky jakékoli maso. Jen například v případě kuřecích čtvrtek přihlédněte k potřebné době dušení, aby se maso dostatečně tepelně upravilo. Osobně nejraději sáhnu právě po kotletě s kostí, protože právě toto maso je perfektně šťavnaté. K masu na srbský způsob můžete servírovat brambory, rýži nebo klidně pečivo, protože příloha dost pravděpodobně nebude to, na co se u tohoto jídla budete těšit nejvíc.
Recept na vepřovou krkovici po srbsku
Doba přípravy: 60 minut
Co potřebujeme
- 4 ks vepřových kotlet s kostí (cca 600–700 g celkem)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené sladké papriky
- 2 lžíce oleje nebo sádla (na restování masa)
- 2 ks střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1–2 lžíce rajčatového protlaku (nebo „čertovské omáčky“)
- 150 ml vývaru nebo vody
- 1 ks červená kapie (nakrájená na nudličky)
- 1 ks cibule na kolečka
- 1 lžíce Worcesterské omáčky
- ¼ lžičky sušené chilli papričky (dle chuti)
- 1 lžíce oleje nebo sádla na závěrečné podušení
Postup přípravy vepřové kotlety po srbsku
1. Maso osolíme, opepříme a pokapeme sojovou omáčkou. Až potom kotlety naklepeme a posypeme jemně paprikou.
2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a kotlety zprudka orestujeme z obou stran.
3. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

4. Přidáme protlak, podlijeme vývarem a vrátíme maso. Dusíme doměkka. Ke konci přidáme kapii nakrájenou na proužky a cibuli na kolečka.
5. Dochutíme worcestrem a dosolíme až na samotný závěr.
Nepřežeňte to s tekutinou
Maso se má dusit, ne vařit. Proto podlévejte s citem. Omáčka by měla být hustější, a protože se nezahušťuje, když dáte na začátku moc vody, už to nezachráníte.
Šťavnaté plátky vepřové krkovice po srbsku s rýží