Jídlo, které už od začátku jeho přípravy voní celým domem a všem, kdo čekají na oběd, se v tu ránu začnou sbíhat sliny. Jídlo, které potěší pravověrné masožravce. Trochu retro protože kotleta po srbsku se k nám dostala někdy v 80. letech, kdy jste si na ní mohli pochutnat i v restauracích. Maso okořeněné paprikou a cibulí voní jižanským temperamentem a získá si i ty, kdo vyhledávají pikantní pokrmy.

Ačkoli v názvu čtete „kotleta“, můžete na tento způsob připravit prakticky jakékoli maso. Jen například v případě kuřecích čtvrtek přihlédněte k potřebné době dušení, aby se maso dostatečně tepelně upravilo. Osobně nejraději sáhnu právě po kotletě s kostí, protože právě toto maso je perfektně šťavnaté. K masu na srbský způsob můžete servírovat brambory, rýži nebo klidně pečivo, protože příloha dost pravděpodobně nebude to, na co se u tohoto jídla budete těšit nejvíc.

Recept na vepřovou krkovici po srbsku

Doba přípravy: 60 minut

Co potřebujeme

  • 4 ks vepřových kotlet s kostí (cca 600–700 g celkem)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička uzené sladké papriky
  • 2 lžíce oleje nebo sádla (na restování masa)
  • 2 ks střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce rajčatového protlaku (nebo „čertovské omáčky“)
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks červená kapie (nakrájená na nudličky)
  • 1 ks cibule na kolečka
  • 1 lžíce Worcesterské omáčky
  • ¼ lžičky sušené chilli papričky (dle chuti)
  • 1 lžíce oleje nebo sádla na závěrečné podušení

Postup přípravy vepřové kotlety po srbsku

1. Maso osolíme, opepříme a pokapeme sojovou omáčkou. Až potom kotlety naklepeme a posypeme jemně paprikou.

2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a kotlety zprudka orestujeme z obou stran.

3. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

Obrázek k receptu na kotletu po srbsku
Foto: cooky.cz, Recept na kotletu po srbsku

4. Přidáme protlak, podlijeme vývarem a vrátíme maso. Dusíme doměkka. Ke konci přidáme kapii nakrájenou na proužky a cibuli na kolečka.

5. Dochutíme worcestrem a dosolíme až na samotný závěr.

Nepřežeňte to s tekutinou

Maso se má dusit, ne vařit. Proto podlévejte s citem. Omáčka by měla být hustější, a protože se nezahušťuje, když dáte na začátku moc vody, už to nezachráníte.

Obrázek receptu na Balkánskou krkovičku s rýží

Šťavnaté plátky vepřové krkovice po srbsku s rýží

Obrázek receptu na Srbskou vepřovou plec s dušenou rýží: ochutnala jsem od pravého Srba a přišla mně výborná

Srbská vepřová plec s dušenou rýží: Když se sejde parta a vaří se pro všechny, nesmí chybět toto vepřové maso s paprikou z Balkánu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest