Nebo také pro hladové ženy. Každopádně slovo „hornické“ v názvu směřuje k myšlence vydatného a sytého jídla. Ocení ho každý, kdo má velký hlad nebo vydává velké množství energie. Recept není jen o vepřovém mase, najdete v něm i zeleninu a žampiony, kombinuje tak všechny důležité živiny vyváženého jídelníčku.
U nás hornické řízky připravuji hlavně k obědu, nejčastěji v neděli. Bodnou ale i v případě, že vyrazíme na celodenní výlet a vrátíme se řádně vyhládlí až k večeru domů. Příprava není náročná na práci ani čas, plátky masa celkem rychle změknou a v břiše nám nekručí moc dlouho. Když seženu nějakou ochotnou duši, která mi pomůže nakrájet rajčata a klobásu, mám hotovo raz dva.
Recept na hornické vepřové řízky
Doba přípravy: 45 minut
Doporučená příloha: šťouchané nebo pečené brambory, bramborová kaše, zelný salát, coleslaw
Co potřebujeme za suroviny
- 1 červená paprika (kapie nebo pálivá, podle chuti)
- 4 plátky vepřových řízků
- 2 rajčata
- 4 žampiony
- 4 plátky uzené šunky
- 200 g strouhaného sýry
- 1 klobása
- 50 g másla
- Sůl, mletý pepř, grilovací koření
- Olej – na smažení
Postup na hornický řízek
1. Vepřové plátky osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.
2. Opečené plátky přendáme na olejem vymazaný plech. Na maso položíme na plátky nakrájenou papriku, kolečka klobásy, plátky žampionů, šunku a posypeme sýrem.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dokud sýr nezezlátne.
Variace surovin
Vyznavači pálivých jídel ocení pálivou papriku a pikantní klobásu. V opačném případě lze klobásu vyměnit za slaninu. Pro výraznější aroma nastrouhejte navrch uzený sýr.
Jako příloha se hodí cokoli z brambor. Klidně ale můžeme servírovat i s rýží, která do sebe vtáhne šťávu z masa a zeleniny.

Práskanec z pánve: Klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Řízky z čertovy dílny – v jemně pikantní marinádě, ale po čertech dobré
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková