Máte pocit, že někdy už nevíte, co byste zase v neděli pro svoji rodinku uvařili? Ano, je to někdy těžké vymýšlet stále dokola jídla, která by chutnala všem a byla komplexní pro nedělní oběd. Těžké je to zejména tehdy, když jsou v rodině děti, které v dnešní době mají tak omezený počet oblíbených jídel. Znám to podle svých malých vnuček, které mají pár jídel, jež mají opravdu rády, i když se ten okruh věkem pomalu, ale jistě, naštěstí rozšiřuje.

Proto vám dnes zkusím nabídnout komplexní meníčko pro nedělní oběd, které by pravděpodobně mělo chutnat hlavně dětem. Pečené kuřátko, brambůrky, mrkvička, bábovka – nic neobvyklého ani zvláštního, co by mohlo dětičkám nedělní oběd zkazit, a přitom si v klidu přijdou na své, myslím, i rodiče či prarodiče.

Recept na pečené kuře, mrkvový salát a bábovku

Ingredience potřebné k přípravě komplexního menu na nedělní oběd pro rodinu

Pečené kuře s brambory a mrkví na másle

  • jedno celé kuře (cca 1,5 kg)
  • 800 g brambor
  • 4 mrkve
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 60 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíčka soli
  • mletý pepř dle chuti
  • 1 lžíčka mleté papriky
  • pár snítek tymiánu nebo rozmarýnu
  • troška vývaru nebo vody na podlití

Mrkvový salát s jablky

  • 4 najemno nastrouhané mrkve
  • 2 nahrubo nastrouhaná jablka
  • med dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  • trochu vody na rozředění

Bábovka

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl studené vody
  • kakao do půlky těsta (volitelné)
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání bábovkové formy

Postup přípravy nedělního menu s pečeným kuřetem

Pečené kuře s brambory a mrkví na másle

1. Kuře důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Potřeme směsí másla, soli, pepře a papriky zvenku i zevnitř, dokonce i pod kůži na prsou,

2. Dovnitř kuřete vložíme pár plátků másla, česnek a kousek cibule.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, mrkev oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Cibuli nakrájíme na klínky a vše dáme do pekáče.

4. Přidáme sůl, bylinky, pár kousků másla a zakápneme olejem.

5. Navrch položíme celé ochucené kuře a pekáček přikryjeme.Pečeme 40 minut na 190 stupňů.

6. Poté odkryjeme, podlijeme výpekem nebo trochou vývaru a dopékáme odkryté ještě cca 30-40 minut, dokud není kůžička zlatavá a křupavá.

7. Během dopékání několikrát proléváme výpekem a otáčíme brambory s mrkví, aby nasákly máslovou šťávu.

Mrkvový salát s jablky

1. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, jablka nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Smícháme a dochutíme medem a citronovou šťávou dle chuti, Přidáme trochu studené

vody a pořádně rozmícháme.

Foto: YouTube, Recept na: Zdravě a hravě: Báječný osvěžující salát z korejské mrkve a krabích (surimi) tyčinek

Tento sváteční mrkvový salát mizí ze stolu rychlostí blesku! Chuťová bomba, kterou si okamžitě zamilujete

Postup na bábovku

1. Vejce s cukry vyšleháme do husté pěny.

2. Během šlehání přidáme olej a studenou vodu.

3. Nakonec vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a řádně rozmícháme.

6. Těsto můžeme rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat lžíci hořkého kakaa.

7. Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalijeme světlé a pak tmavé těsto.

8. Bábovku pečeme přikrytou alobalem ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.

Tipy

  • Do pekáče s kuřetem lze přidat plátek citronu, který celé jídlo rozvoní.
  • Kůžičku kuřete uděláte dokonale křupavou, když jej 3-5 minut opečete pod grilem.
  • Z výpeku můžete připravit omáčku, když ho přecedíte, přidáte lžičku Solamylu anebo mouky rozmíchané ve vývaru a chvíli povaříte.
  • Přejeme dobrou chuť, ať chutná dětem i celé rodině!
Obrázek k receptu na pečené kuře s bramborami

Farmářské pečené kuře na másle s česnekem, slaninou a bylinkami plus bramborové dukáty

Obrázek receptu na Kuře á la husa s červeným zelím a řepou podávané s rychlými bramborovými knedlíky. Když svatý Martin přijíždí na bílém koni, patří na stůl pečená husa...

Kuře jako husa, zelí s řepou a knedlík bez čekání. Když Martin dorazí, nemusí se péct celý den

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest