Rajská omáčka se řadí k typickým českým pokrmům a každá hospodyňka má na ni svůj osvědčený recept prověřený léty praxe. Tento recept je trochu časově náročnější, protože v něm vaříme hovězí maso, které vyžaduje svůj čas. Vyhraďte si minimálně dvě hodiny. Jistě, existují i rychlejší verze omáčky, a pokud spěcháte, vrhněte se na ně. Tradiční rajská s hovězím jako od babičky ale jednoduše není žádná rychlovka. Investovaný čas a úsilí přinesou své ovoce, protože rajská podle tohoto receptu je plná opravdových rajčat, vývaru a masa.

Přemýšlíte, jaké maso je nejlepší k rajské? V našem případě použijeme hovězí. Osobně preferuji prorostlejší kližku nebo hovězí přední (krk), které při vaření krásně změknou, a rozpadají se. Jestliže prorostlé nemusíte, sáhněte po kýtě nebo spodním šálu. U těch si hlídejte, aby se dlouhým vařením nevysušily. Dalším velkým tématem rajské je zahušťování. Někdo zahušťuje výhradně perníkem, někdo jíškou. Preferuji obyčejnou jíšku, případně na máslo před moukou přidám trochu nadrobno nakrájené cibule, a orestuji, aby jíška byla voňavější. Koření používám hojně. Někdo má rád rajskou s přirozenou chutí rajčat bez dalších vůní. U nás doma vede rozhodně skořice. Ostatní koření v receptu přidává omáčce hloubku a hravost. Nakonec se nad ní rozplývají dospělí i děti. Děti rajskou milují, je to taková nezáludná hladká omáčka s vůní perníku, kde se neobávají nečekaných kusů zeleniny. A navíc se dá jíst s kolínky, které obzvlášť těm nejmladším chutnají bezkonkurenčně nejvíc.

Recept na vymazlenou rajskou omáčku

Doba přípravy: 2 – 2,5 hodiny (podle masa)

Co potřebujeme

  • 500 g hovězího masa
  • 4 větší rajčata
  • 1 menší rajský protlak
  • 1 větší cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 hřebíčky
  • špetka tymiánu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička sladké papriky
  • šťáva z ½ citronu (nebo ocet)
  • cukr, sůl, olej
  • 1 plátek citronové kůry bez bílé části

Na jíšku:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky

Postup přípravy poctivé rajské omáčky

1.Nejprve uvaříme maso. Očištěné hovězí maso vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme doměkka. Poté maso vyjmeme a vývar si necháme na další použití.

2. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na menší kusy. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme rajčata a krátce dusíme.

3. Přidáme protlak, všechno koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek citronové kůry (pozor, nesmí na ní zůstat bílá část, aby vše nezhořklo)

4. Vše zalijeme vývarem a vaříme, než rajčata zcela změknou. Omáčku propasírujeme přes jemné sítko.

5. Omáčku dolijeme vodou do požadovaného množství.

6. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou omáčku zahustíme, a ještě alespoň 20 minut společně povaříme, aby omáčka zhoustla.

7. Na úplný závěr dochutíme solí, cukrem a případně malým množstvím octa nebo citronové šťávy. S kyselou přísadou postupujeme nanejvýš opatrně a postupně, abychom to s kyselostí nepřehnali.

8. Maso nakrájíme na tenké plátky, případně předem můžeme nechat prohřát v omáčce.

Další tipy pro rajskou omáčku

Obrázek receptu na rajskou omáčku z hovězího vývaru.

Poctivá rajská omáčka: Ikona českých omáček

Co ještě se dá do rajské omáčky přidat?

  • Povidla: pro výraznější a sladší chuť.
  • Strouhaný perník: na zahuštění nebo před jíškou.
  • Mrkev a celer: dodají více zeleninové chuti.
  • Zakysaná smetana: někdo si to neumí představit, ale lžička smetany omáčku příjemně zjemní.

Pár tipů k dokonalým domácím kynutým knedlíkům

Pokud toužíte po poctivých domácích knedlících, základem je správně vykynuté těsto. Začíná se přípravou kvásku z čerstvého droždí, cukru, trochy mouky a teplé vody. Po vzejití se kvásek vmíchá do směsi hrubé mouky, vajec, soli a zbytku vody. Těsto se hněte do hladka, případně se do něj přidají usušené rohlíky pro jemnější strukturu. Důležité je nechat těsto dvakrát kynout – nejprve v míse, poté na válu, kde se vytvarují bochánky. Každý bochánek musí být hladký, bez prasklin a po vykynutí lehký a vzdušný.

Z vykynutých bochánků se tvoří šišky, které se opět nechají kynout, než putují do vroucí vody. Vaří se zakryté 10 minut z jedné strany, poté se otočí a dalších 10 minut z druhé. Po vyjmutí je nutné knedlíky ihned propíchnout špejlí, aby se nesrazily a můžete je potřít máslem nebo olejem proti okorání. Teplé se krájí nití, studené ostrým nožem namočeným ve vodě. Ačkoliv příprava zabere čas, výsledek je nadýchaný, vláčný a chuťově nesrovnatelný s kupovanými variantami.

Obrázek k receptu jednoduchá rajská máčka

Rajská omáčka jako od babičky: Jednoduchá, poctivá a skvělá pro děti

Obrázek receptu na vepřovou pečeni na hořčici s knedlíkem.

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest