Tohle jídlo nepotřebuje velké řeči, voní až přede dveře a mizí z plechu dřív než stíháte říct Dobrou chuť! Do křupava upečené brambůrky, uvnitř měkoučké, provoněné česnekem a třeba i bylinkami, ochucené máslem anebo sýrem jsou stělesněním jednoduchosti a dokonalosti.
Pečené brambory a jejich různé varianty přípravy jsou oblíbené hlavně pro jejich jednoduchou přípravu, bez zbytečného nádobí, pro jejich chuť a křupavost a také pro jejich variabilitu, lze je připravit na tisíc způsobů. Základem je kvalitní olej, sůl, česnek a nějaké ty bylinky, no a nejvhodnější pro tento recept jsou malé nové brambory, které lze použít se slupkou. A upečené do zlatova jsou láskou na první sousto. Ideální k večeři, ke grilování anebo jen tak k mlsání.
Recept na vynikající česnekové brambory z trouby
Ingredience potřebné k přípravě Křupavého a voňavého potěšení Česnekových brambor z trouby
- 8 brambor
- 30 g másla
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 atroužky česneku
- 40 ml olivového oleje
- sůl dle chuti
Postup přípravy pečených brambor s česnekem
1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, necháme vychladnout a protlačíme šťouchadlem na bramborovou kaši tak, aby popraskali.
2. Brambory uložíme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem popraskanou stranou vzhůru.
3. Brambory posypeme pokrájeným česnekem, solí a rozmarýnem.
4. Na vrch každý brambory položíme tenký plátek másla a ještě pokapeme olivovým olejem.
5. V předehřáté troubě na 200 stupňů pečeme brambory do červena.
Tip
Na závěr můžete přidat trochu nastrouhaného parmazánu nebo uzené papriky, nebo je zakápnout citronovou šťávou. K bramborám se hodí jogurtový nebo česnekovo-bylinkový dip.

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha

Bouchačkový salát – salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů
Redakce cooky.cz, částečně upraveno AI