Tohle jídlo nepotřebuje velké řeči, voní až přede dveře a mizí z plechu dřív než stíháte říct Dobrou chuť! Do křupava upečené brambůrky, uvnitř měkoučké, provoněné česnekem a třeba i bylinkami, ochucené máslem anebo sýrem jsou stělesněním jednoduchosti a dokonalosti.

Pečené brambory a jejich různé varianty přípravy jsou oblíbené hlavně pro jejich jednoduchou přípravu, bez zbytečného nádobí, pro jejich chuť a křupavost a také pro jejich variabilitu, lze je připravit na tisíc způsobů. Základem je kvalitní olej, sůl, česnek a nějaké ty bylinky, no a nejvhodnější pro tento recept jsou malé nové brambory, které lze použít se slupkou. A upečené do zlatova jsou láskou na první sousto. Ideální k večeři, ke grilování anebo jen tak k mlsání.

Recept na vynikající česnekové brambory z trouby

Ingredience potřebné k přípravě Křupavého a voňavého potěšení Česnekových brambor z trouby

  • 8 brambor
  • 30 g másla
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 4 atroužky česneku
  • 40 ml olivového oleje
  • sůl dle chuti

Postup přípravy pečených brambor s česnekem

1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, necháme vychladnout a protlačíme šťouchadlem na bramborovou kaši tak, aby popraskali.

Brambory roztlačíme šťouchadlem tak, aby popraskali.
Foto: cooky.cz, Brambory roztlačíme šťouchadlem tak, aby popraskali.

2. Brambory uložíme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem popraskanou stranou vzhůru.

3. Brambory posypeme pokrájeným česnekem, solí a rozmarýnem.

4. Na vrch každý brambory položíme tenký plátek másla a ještě pokapeme olivovým olejem.

5. V předehřáté troubě na 200 stupňů pečeme brambory do červena.

Tip

Na závěr můžete přidat trochu nastrouhaného parmazánu nebo uzené papriky, nebo je zakápnout citronovou šťávou. K bramborám se hodí jogurtový nebo česnekovo-bylinkový dip.

Obrázek receptu na Žravé brambory nejen pro farmáře

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha

Obrázek receptu na Bouchačkový salát - salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů

Bouchačkový salát – salát z bouchaných brambor v podobě rozmačkaných pečených čipsů

Redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest