Další nápad ze seriálu co s cuketovou úrodou. Tyto hranolky jsou chuťově prostě výborné. Zapečený sýr na nich spolu s cuketou tvoří skoro neodolatelné duo. Já osobně je mám raději jako takové zobání třeba k filmu s tatarkou. Ale stejně dobře budou chutnat i jako příloha. No dobře, úplně zdravé to zase nebude, ale o něco zdravější přece, jen záleží, jak přesně hranolky uděláme. Pod slovem hranolky si představíme klasický smažený fast food z friťáku. Ale jde to i jinak, zvlášť v období cuket. Existují roky, kdy se cuketám snažíme na zahrádce už spíš vyhnout, protože nevíme, co s nimi. Jestli to znáte, uložte si dobře tento recept, protože tahle dobrota z cuket se u vás určitě chytne.
Když říkám, že záleží, jak hranolky připravíte, mám na mysli především otázku pečení či smažení. Jistě, i cuketové hranolky se dají smažit stejně jako jejich bramborové kolegyně. Ale dají se také upéct v troubě. Když je lehce potřete olejem, dodáte jim křupavost a smažený „vibe“. Vedle čedaru lze použít také parmazán pro výraznější chuť. Také s obalováním se dá všelijak čarovat a místo mouky vzít třeba kukuřičnou nebo panko strouhanku. Takže jak jsem již řekla, cuketové hranolky můžete připravit jako klasickou přílohu místo bramborových hranolek, ale i jako mlsání k filmu nebo posezení s přáteli. Stačí si k nim dát nějaký dobrý dip. Tipy na dva výtečné dipy vám ukážu pod receptem a přidám postup na jejich přípravu.
Recept na cuketové hranolky s čedarem
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 500 g cukety (1–2 střední kusy)
- 1 ks vejce
- 60 g polohrubé mouky
- 80 g čedaru (tvrdý sýr, nastrouhaný najemno)
- 1 lžička soli (na posolení cukety + do směsi dle chuti)
- ½ lžičky černého pepře (mletého)
- koření dle libosti (např. paprika sladká/uzená, oregano, česnekový prášek, tymián)
- trochu oleje ve spreji nebo 1–2 lžíce oleje na potření
Postup přípravy cuketových hranolek s čedarem
1. Cuketu umyjeme a oloupeme (nebo ne, záleží na vás, jak to máte rádi). Nakrájíme na hranolky podobné velikosti, aby se všechny stejně rovnoměrně propekly.
2. Hranolky posolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté z nich lehce vymačkáme přebytečnou vodu.
3. Čedar nastrouháme najemno, aby se dobře propojil s moukou, se kterou ho promícháme. Přidáme pepř a koření. Rozkvedláme vejce a lehce osolíme.
4. Hranolky obalujeme ve vejci a pak v moučné směsi. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme lehce potřít olejem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 225 °C asi 15 minut.

Bramborová bomba: plněné bramborové kopečky s čedarem a slaninou, podávané s farmářským dipem
Tipy na dva skvělé dipy
Cuketové hranolky jsou boží, ale namočit si je do dipu je ještě posune o kus dál. Samozřejmě, můžete použít obyčejnou tatarku, majolku nebo kečup. Ale jestli stojíte o promyšlenější gastro zážitek, připravte si jeden z těchto dipů. Nebo oba 🙂
Česnekový dip
Ingredience
- 150 g hustého bílého jogurtu (řecký jogurt) nebo zakysané smetany
- 1–2 stroužky česneku (podle chuti)
- 1 lžíce majonézy (pro jemnější chuť, volitelné)
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky soli
- špetka pepře
- nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup
Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami.
Rajčatovo-bylinkový dip
Tento dip se chvíli vaří, aby se na pánvi zredukoval do hustší konzistence.
Ingredience
- 200 g drcených rajčat z plechovky (nebo rajčatové passaty)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky sušené bazalky (nebo hrst čerstvé nasekané)
- ½ lžičky cukru (pro zjemnění kyselosti)
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Česnek krátce osmahneme na pánvi s olivovým olejem. Přidáme cukr, rajčata a bylinky a chvíli redukujeme. Nakonec osolíme, opepříme a necháme zchladnout.

Extra rychlá a chutná česneková omáčka: Lepší než z restaurace
