Další nápad ze seriálu co s cuketovou úrodou. Tyto hranolky jsou chuťově prostě výborné. Zapečený sýr na nich spolu s cuketou tvoří skoro neodolatelné duo. Já osobně je mám raději jako takové zobání třeba k filmu s tatarkou. Ale stejně dobře budou chutnat i jako příloha. No dobře, úplně zdravé to zase nebude, ale o něco zdravější přece, jen záleží, jak přesně hranolky uděláme. Pod slovem hranolky si představíme klasický smažený fast food z friťáku. Ale jde to i jinak, zvlášť v období cuket. Existují roky, kdy se cuketám snažíme na zahrádce už spíš vyhnout, protože nevíme, co s nimi. Jestli to znáte, uložte si dobře tento recept, protože tahle dobrota z cuket se u vás určitě chytne.

Když říkám, že záleží, jak hranolky připravíte, mám na mysli především otázku pečení či smažení. Jistě, i cuketové hranolky se dají smažit stejně jako jejich bramborové kolegyně. Ale dají se také upéct v troubě. Když je lehce potřete olejem, dodáte jim křupavost a smažený „vibe“. Vedle čedaru lze použít také parmazán pro výraznější chuť. Také s obalováním se dá všelijak čarovat a místo mouky vzít třeba kukuřičnou nebo panko strouhanku. Takže jak jsem již řekla, cuketové hranolky můžete připravit jako klasickou přílohu místo bramborových hranolek, ale i jako mlsání k filmu nebo posezení s přáteli. Stačí si k nim dát nějaký dobrý dip. Tipy na dva výtečné dipy vám ukážu pod receptem a přidám postup na jejich přípravu.

Recept na cuketové hranolky s čedarem

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 500 g cukety (1–2 střední kusy)
  • 1 ks vejce
  • 60 g polohrubé mouky
  • 80 g čedaru (tvrdý sýr, nastrouhaný najemno)
  • 1 lžička soli (na posolení cukety + do směsi dle chuti)
  • ½ lžičky černého pepře (mletého)
  • koření dle libosti (např. paprika sladká/uzená, oregano, česnekový prášek, tymián)
  • trochu oleje ve spreji nebo 1–2 lžíce oleje na potření

Postup přípravy cuketových hranolek s čedarem

Recept na cuketové hranolky zapečené v troubě s čedarem.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na cuketové hranolky s čedarem

1. Cuketu umyjeme a oloupeme (nebo ne, záleží na vás, jak to máte rádi). Nakrájíme na hranolky podobné velikosti, aby se všechny stejně rovnoměrně propekly.

2. Hranolky posolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté z nich lehce vymačkáme přebytečnou vodu.

3. Čedar nastrouháme najemno, aby se dobře propojil s moukou, se kterou ho promícháme. Přidáme pepř a koření. Rozkvedláme vejce a lehce osolíme.

4. Hranolky obalujeme ve vejci a pak v moučné směsi. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme lehce potřít olejem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 225 °C asi 15 minut.

Obrázek receptu na Bramborová hnízda s farmářským dipem, bramborová bomba

Bramborová bomba: plněné bramborové kopečky s čedarem a slaninou, podávané s farmářským dipem

Tipy na dva skvělé dipy

Cuketové hranolky jsou boží, ale namočit si je do dipu je ještě posune o kus dál. Samozřejmě, můžete použít obyčejnou tatarku, majolku nebo kečup. Ale jestli stojíte o promyšlenější gastro zážitek, připravte si jeden z těchto dipů. Nebo oba 🙂

Česnekový dip

Ingredience

  • 150 g hustého bílého jogurtu (řecký jogurt) nebo zakysané smetany
  • 1–2 stroužky česneku (podle chuti)
  • 1 lžíce majonézy (pro jemnější chuť, volitelné)
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky soli
  • špetka pepře
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka

Postup

Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami.

Rajčatovo-bylinkový dip

Tento dip se chvíli vaří, aby se na pánvi zredukoval do hustší konzistence.

Ingredience

  • 200 g drcených rajčat z plechovky (nebo rajčatové passaty)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky sušené bazalky (nebo hrst čerstvé nasekané)
  • ½ lžičky cukru (pro zjemnění kyselosti)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Česnek krátce osmahneme na pánvi s olivovým olejem. Přidáme cukr, rajčata a bylinky a chvíli redukujeme. Nakonec osolíme, opepříme a necháme zchladnout.

Obrázek receptu na česnekovou omáčku.

Extra rychlá a chutná česneková omáčka: Lepší než z restaurace

Recept na skvělé kořeněné dýňové hranolky

Dýňové hranolky, aneb jak na hranolky zdravěji

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest