Naked cake, neboli nahý dort, mě vždycky okouzlí svou jednoduchostí. Přesně vystihuje, co dort je – nepřikrášlený, bez „make-upu“, ale přitom stylový a nádherný. Připomíná mi krásný model na módní přehlídce, který nepotřebuje žádný kostým. A zároveň působí jako upřímný přítel – neskrývá se za vrstvami marcipánu nebo fondánu, je otevřený, přirozený a krásný ve své nedokonalosti. Možná právě proto je tak oblíbený. Já osobně mám nahé dorty moc ráda, protože nechávají vyniknout opravdovou chuť těsta a krému z mascarpone, a přitom působí slavnostně.

I když na první pohled vypadají, jako by tu byly odjakživa, ve skutečnosti jde o modernější trend. Začaly se objevovat kolem roku 2010 hlavně v USA a rychle si získaly popularitu i jinde ve světě. Často se uvádí, že „matkou“ nahých dortů je americká pekařka Christina Tosi, která jako jedna z prvních začala tvořit dorty bez polevy, s odkrytými vrstvami. A musím říct, že když jsem nahý dort pekla poprvé, líbilo se mi, jak přirozeně a elegantně působí – a hlavně, že jsem se nemusela trápit s dokonalým potahováním marcipánem.

Recept na nahý dort bez potahu

Ingredience potřebné k přípravě Rustikálního dortu

Suroviny na piškotový korpus

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic vody
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na krém

  • 250 g Mascarpone
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Čím dort ozdobit

  • ovoce a sekané oříšky ke zdobení

Postup přípravy nahatého dortu

1. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme postupně horkou vodu a nakonec vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.

2. Těsto vylijeme do dortové formy vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova. Necháme vychladnout.

3. Vychladnutý korpus vodorovně rozřízneme na dva platy. Připravíme si krém.

4. Smetanu vyšleháme s cukrem na šlehačku, přidáme Mascarpone a vyšleháme hladký hustý krém.

5. Dort naplníme krémem a polovinu krému použijeme na vrchní vrstvu.

6. Ozdobíme libovolně ovocem a sekanými oříšky.

Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme. Dort je připomínka, že krása nemusí být dokonalá, stačí být opravdová.

Obrázek receptu na Red Velvet kostku ala Červený samet s bílým krémem a čokoládou

Red Velvet na plechu: Červený samet jako řezy místo klasického dortu

Obrázek k receptu: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“

Naprosto unikátní nepečený dort ambasador: Na tento lahodný recept téměř všichni Češi zapomněli

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest