Naked cake, neboli nahý dort, mě vždycky okouzlí svou jednoduchostí. Přesně vystihuje, co dort je – nepřikrášlený, bez „make-upu“, ale přitom stylový a nádherný. Připomíná mi krásný model na módní přehlídce, který nepotřebuje žádný kostým. A zároveň působí jako upřímný přítel – neskrývá se za vrstvami marcipánu nebo fondánu, je otevřený, přirozený a krásný ve své nedokonalosti. Možná právě proto je tak oblíbený. Já osobně mám nahé dorty moc ráda, protože nechávají vyniknout opravdovou chuť těsta a krému z mascarpone, a přitom působí slavnostně.
I když na první pohled vypadají, jako by tu byly odjakživa, ve skutečnosti jde o modernější trend. Začaly se objevovat kolem roku 2010 hlavně v USA a rychle si získaly popularitu i jinde ve světě. Často se uvádí, že „matkou“ nahých dortů je americká pekařka Christina Tosi, která jako jedna z prvních začala tvořit dorty bez polevy, s odkrytými vrstvami. A musím říct, že když jsem nahý dort pekla poprvé, líbilo se mi, jak přirozeně a elegantně působí – a hlavně, že jsem se nemusela trápit s dokonalým potahováním marcipánem.
Recept na nahý dort bez potahu
Ingredience potřebné k přípravě Rustikálního dortu
Suroviny na piškotový korpus
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 10 lžic vody
- 1 vanilkový cukr
Ingredience na krém
- 250 g Mascarpone
- 250 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
Čím dort ozdobit
- ovoce a sekané oříšky ke zdobení
Postup přípravy nahatého dortu
1. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme postupně horkou vodu a nakonec vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto vylijeme do dortové formy vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova. Necháme vychladnout.
3. Vychladnutý korpus vodorovně rozřízneme na dva platy. Připravíme si krém.
4. Smetanu vyšleháme s cukrem na šlehačku, přidáme Mascarpone a vyšleháme hladký hustý krém.
5. Dort naplníme krémem a polovinu krému použijeme na vrchní vrstvu.
6. Ozdobíme libovolně ovocem a sekanými oříšky.
Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme. Dort je připomínka, že krása nemusí být dokonalá, stačí být opravdová.

Red Velvet na plechu: Červený samet jako řezy místo klasického dortu

Naprosto unikátní nepečený dort ambasador: Na tento lahodný recept téměř všichni Češi zapomněli
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková