Langoše mě přitahují na každé pouti, trzích i v letních kioscích. Nevím, čím to je, že kombinace smaženého těsta, česneku, sýra a kečupu působí tak magicky, ale je to tak. V Mexiku mají churros, v Itálii pizzu a my na ulicích pojídáme langoše. Přestože langoš vynalezli v Maďarsku, u nás zdomácněl.
Vychytat recept na langoše, aby byly nadýchané, kypré a nenasákly se olejem, není jen tak. Zkusila jsem jich mnoho a nakonec mé pátrání ukončil tento recept. Díky jogurtu se těsto příliš nenasákne olejem při smažení a langoše chutnají přesně tak, jak si přejete. V receptu najdete droždí, ale kvásek zadělávat nemusíte. Jednoduše vše smícháte a necháte necelou hodinku kynout – ingredience společně udělají své. Při smažení dbejte na to, aby olej byl dostatečně rozpálený, aby langoše nenasákly omastek, ne však přehřátý, aby se nespálily.
Recept na langoše s jogurtem
Doba přípravy: 60–80 minut
Co potřebujeme
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 malý bílý jogurt
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- Špetka soli
- 150 ml vlažné vody (množství podle potřeby)
- Olej na smažení (množství podle potřeby, ideálně dost na hlubší smažení)
Na dochucení (doporučené):
- Česnek (pro česnekovou variantu)
- Kečup
- Strouhaná gouda, eidam nebo jiný tvrdý sýr
Postup přípravy langošů
1. Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme pružné těsto. Vodu přiléváme postupně a podle potřeby, aby těsto příliš nelepilo.
2. Necháme kynout v míse asi 40–60 minut podle potřeby, aby zdvojnásobilo objem.
3. Po vykynutí těsto rozdělíme na menší díly a tvarujeme placičky o průměru asi 12–15 cm. Můžeme ručně nebo vyválet válečkem.
4. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Langoše slané i sladké
Všichni známe langoše s kečupem, sýrem a česnekem. Mrkněte na další tipy, co si na langoš můžete dát. Možná zjistíte, že je toho tolik, že je budete jíst celý týden, pokaždé s něčím jiným 🙂
Klasika
- Prolisovaný česnek smíchaný se solí a olejem
- Kečup, tatarka, majonéza, zakysaná smetana
- Strouhaný sýr: eidam, gouda, mozzarella, parmazán
- Pažitka, petržel nebo kopr na posypání

Geniální finta, díky které palačinkami nasytíte celou rodinu za 20 minut: Tajemstvím je 1 PET láhev
Masové a slané variace
- Šunka, pancetta, salám, klobása, anglická slanina
- Směsi z mletého masa
- Podušené houby s cibulí
- Pikantní zeleninové směsi z papriky, rajčat, kukuřice a cibule
Extra tip: Zakysaná smetana, uzený losos a navrch posypat koprem
Sladká tečka
- Cukr s máslem
- Nutella, lískooříškový krém
- Med, javorový sirup
- Marmeláda nebo džem
- Ovoce: banány, jahody, borůvky
- Posyp čokoládovými hoblinkami, kokosem nebo mletými ořechy
Tip: Namazat Nutellou, poklást nakrájeným banánem a jahodami, posypat mletými oříšky

Domácí langoše s česnekovou pastou: Nadýchané a křupavé

Rychlé cuketové langoše bez kynutí: Recept pro profíky i začátečníky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková