Langoše mě přitahují na každé pouti, trzích i v letních kioscích. Nevím, čím to je, že kombinace smaženého těsta, česneku, sýra a kečupu působí tak magicky, ale je to tak. V Mexiku mají churros, v Itálii pizzu a my na ulicích pojídáme langoše. Přestože langoš vynalezli v Maďarsku, u nás zdomácněl.

Vychytat recept na langoše, aby byly nadýchané, kypré a nenasákly se olejem, není jen tak. Zkusila jsem jich mnoho a nakonec mé pátrání ukončil tento recept. Díky jogurtu se těsto příliš nenasákne olejem při smažení a langoše chutnají přesně tak, jak si přejete. V receptu najdete droždí, ale kvásek zadělávat nemusíte. Jednoduše vše smícháte a necháte necelou hodinku kynout – ingredience společně udělají své. Při smažení dbejte na to, aby olej byl dostatečně rozpálený, aby langoše nenasákly omastek, ne však přehřátý, aby se nespálily.

Recept na langoše s jogurtem

Doba přípravy: 60–80 minut

Co potřebujeme

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 malý bílý jogurt
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • Špetka soli
  • 150 ml vlažné vody (množství podle potřeby)
  • Olej na smažení (množství podle potřeby, ideálně dost na hlubší smažení)

Na dochucení (doporučené):

  • Česnek (pro česnekovou variantu)
  • Kečup
  • Strouhaná gouda, eidam nebo jiný tvrdý sýr

Postup přípravy langošů

1. Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme pružné těsto. Vodu přiléváme postupně a podle potřeby, aby těsto příliš nelepilo.

2. Necháme kynout v míse asi 40–60 minut podle potřeby, aby zdvojnásobilo objem.

3. Po vykynutí těsto rozdělíme na menší díly a tvarujeme placičky o průměru asi 12–15 cm. Můžeme ručně nebo vyválet válečkem.

4. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Langoše slané i sladké

Všichni známe langoše s kečupem, sýrem a česnekem. Mrkněte na další tipy, co si na langoš můžete dát. Možná zjistíte, že je toho tolik, že je budete jíst celý týden, pokaždé s něčím jiným 🙂

Klasika

  • Prolisovaný česnek smíchaný se solí a olejem
  • Kečup, tatarka, majonéza, zakysaná smetana
  • Strouhaný sýr: eidam, gouda, mozzarella, parmazán
  • Pažitka, petržel nebo kopr na posypání
Obrázek k článku: Palačinkový lifehack: Snídaně připravená „než bys řek švec“!

Geniální finta, díky které palačinkami nasytíte celou rodinu za 20 minut: Tajemstvím je 1 PET láhev

Masové a slané variace

  • Šunka, pancetta, salám, klobása, anglická slanina
  • Směsi z mletého masa
  • Podušené houby s cibulí
  • Pikantní zeleninové směsi z papriky, rajčat, kukuřice a cibule

Extra tip: Zakysaná smetana, uzený losos a navrch posypat koprem

Sladká tečka

  • Cukr s máslem
  • Nutella, lískooříškový krém
  • Med, javorový sirup
  • Marmeláda nebo džem
  • Ovoce: banány, jahody, borůvky
  • Posyp čokoládovými hoblinkami, kokosem nebo mletými ořechy

Tip: Namazat Nutellou, poklást nakrájeným banánem a jahodami, posypat mletými oříšky

Obrázek k receptu na langoše s česnekovou pastou

Domácí langoše s česnekovou pastou: Nadýchané a křupavé

Cuketové langoše krok za krokem

Rychlé cuketové langoše bez kynutí: Recept pro profíky i začátečníky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest