Pomalu pečené vepřové maso, které se samo rozpadá, je skutečným pokladem každé kuchařky. Tento způsob přípravy, známý také jako „pulled pork“ po americkém vzoru, má i u nás dlouholetou tradici. Kombinace dvou druhů hořčice vytváří perfektní marinád, který maso nejen ochutí, ale také změkčí díky kyselinám obsaženým v hořčici.
Zajímavostí je, že vepřová plec patří mezi nejméně využívané části vepřového masa, přitom při správné přípravě poskytuje nejšťavnatější a nejchutnější výsledek. Dlouhé pomalé pečení při nízké teplotě rozloží tuhé vazivové tkáně a promění je v přirozenou želatinu, která maso udržuje šťavnaté.
Recept na pomalé trhané vepřové maso s hořčicovou marinádou
Délka pečení v troubě 5 až 6 hodin.
Ingredience pro přípravu na vepřové maso:
- 800 g vepřové prorostlé plece
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl a pepř
Suroviny na houbové šťouchané brambory:
- 500 g brambor (vhodné jsou moučné odrůdy)
- 200 g čerstvých hub (žampiony, hlíva nebo lesní houby)
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- vepřové sádlo
- čerstvá petržel listová
- sůl a pepř
Postup přípravy trhaného vepřového
1. Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky velikosti asi 5×5 cm.
2. Osolte a opepřete ze všech stran.
3. V misce smíchejte oba druhy hořčice s rajčatovým protlakem.
4. Marinád důkladně vmasírujte do masa ze všech stran.
5. Maso přikryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat nejlépe přes noc v lednici.
6. Marinované maso vložte do pekáčku, přidejte 2 až 3 lžíce vody.
7. Pečte v troubě předehřáté na 90 stupňů po dobu 5 až 6 hodin, dokud se maso nezačne rozpadat.
8. Během pečení zkontrolujte každé 2 hodiny a případně přidejte trochu vody.
9. Zhruba hodinu před dopečením masa dejte vařit oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory v osolené vodě.

Vynikající trhané maso z marinované pečené krkovice – gurmánská pochoutka s jednoduchou přípravou
10. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a zpěňte na vepřovém sádle.
11. Přidejte houby pokrájené na menší kousky a opečte dozlatova.
12. Dochutťe solí a pepřem.
13. Uvařené brambory přecedťe a hrubě rozšťouchejte vidličkou.
14. Vmíchejte houbovou směs, přidejte trochu vepřového sádla.
15. Dochutťe solí, pepřem, nasekanou petrželkou.
16. Měkké maso vyndejte z trouby a roztrhejte vidličkou na vlákna
17. Výpek ze dna pekáčku použijte jako šťávu k masu.
Tipy redakce
- Pokud máte kuchyňský teploměr, ideální vnitřní teplota masa je 95 až 100 stupňů. Při této teplotě se kolagen úplně přemění na želatinu a maso se samo rozpadá.
- Místo čerstvých hub můžete použít směs sušených lesních hub. Ty předem namočte ve vlažné vodě, vývar pak použijte při šťouchání brambor pro intenzivnější chuť.
- Trhané maso se výborně hodí na přípravu dopředu. Můžete ho připravit den předem a před podáváním jen pozvolna prohřát. Chuť se dokonce ještě zlepší.
- Pokrm podávejte s kyselými okurkami nebo zelným salátem, který perfektně doplní bohatou chuť masa a pomůže trávení.

Domácí housky plněné trhaným kuřecím masem, cibulí a paprikou

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková