Pomalu pečené vepřové maso, které se samo rozpadá, je skutečným pokladem každé kuchařky. Tento způsob přípravy, známý také jako „pulled pork“ po americkém vzoru, má i u nás dlouholetou tradici. Kombinace dvou druhů hořčice vytváří perfektní marinád, který maso nejen ochutí, ale také změkčí díky kyselinám obsaženým v hořčici.

Zajímavostí je, že vepřová plec patří mezi nejméně využívané části vepřového masa, přitom při správné přípravě poskytuje nejšťavnatější a nejchutnější výsledek. Dlouhé pomalé pečení při nízké teplotě rozloží tuhé vazivové tkáně a promění je v přirozenou želatinu, která maso udržuje šťavnaté.

Recept na pomalé trhané vepřové maso s hořčicovou marinádou

Délka pečení v troubě 5 až 6 hodin.

Ingredience pro přípravu na vepřové maso:

  • 800 g vepřové prorostlé plece
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř

Suroviny na houbové šťouchané brambory:

  • 500 g brambor (vhodné jsou moučné odrůdy)
  • 200 g čerstvých hub (žampiony, hlíva nebo lesní houby)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • vepřové sádlo
  • čerstvá petržel listová
  • sůl a pepř

Postup přípravy trhaného vepřového

1. Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky velikosti asi 5×5 cm.

2. Osolte a opepřete ze všech stran.

3. V misce smíchejte oba druhy hořčice s rajčatovým protlakem.

4. Marinád důkladně vmasírujte do masa ze všech stran.

5. Maso přikryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat nejlépe přes noc v lednici.

6. Marinované maso vložte do pekáčku, přidejte 2 až 3 lžíce vody.

7. Pečte v troubě předehřáté na 90 stupňů po dobu 5 až 6 hodin, dokud se maso nezačne rozpadat.

8. Během pečení zkontrolujte každé 2 hodiny a případně přidejte trochu vody.

9. Zhruba hodinu před dopečením masa dejte vařit oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory v osolené vodě.

upečená krkovice

Vynikající trhané maso z marinované pečené krkovice – gurmánská pochoutka s jednoduchou přípravou

10. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a zpěňte na vepřovém sádle.

11. Přidejte houby pokrájené na menší kousky a opečte dozlatova.

12. Dochutťe solí a pepřem.

13. Uvařené brambory přecedťe a hrubě rozšťouchejte vidličkou.

14. Vmíchejte houbovou směs, přidejte trochu vepřového sádla.

15. Dochutťe solí, pepřem, nasekanou petrželkou.

16. Měkké maso vyndejte z trouby a roztrhejte vidličkou na vlákna

17. Výpek ze dna pekáčku použijte jako šťávu k masu.

Tipy redakce

  • Pokud máte kuchyňský teploměr, ideální vnitřní teplota masa je 95 až 100 stupňů. Při této teplotě se kolagen úplně přemění na želatinu a maso se samo rozpadá.
  • Místo čerstvých hub můžete použít směs sušených lesních hub. Ty předem namočte ve vlažné vodě, vývar pak použijte při šťouchání brambor pro intenzivnější chuť.
  • Trhané maso se výborně hodí na přípravu dopředu. Můžete ho připravit den předem a před podáváním jen pozvolna prohřát. Chuť se dokonce ještě zlepší.
  • Pokrm podávejte s kyselými okurkami nebo zelným salátem, který perfektně doplní bohatou chuť masa a pomůže trávení.
Obrázek receptu na domácí housky plněné kuřecí směsí.

Domácí housky plněné trhaným kuřecím masem, cibulí a paprikou

Obrázek k receptu na zapečené vepřové Champvallon

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest