Vánočka je korunou svátečního pečení a její pletení ze sedmi pramenů je sice výzva, ale výsledek je nádherný a symbolický. Tento recept se vyznačuje bohatým obsahem tuku (sádlo a máslo), který zajišťuje její opravdovou vláčnost a dlouhou trvanlivost. Přidání vanilkového pudinku do těsta je skvělý trik, který vánočce dodá jemnou vanilkovou chuť a krásnou, sytě žlutou barvu. Recept je dimenzován na 1 kg mouky, což je ideální množství pro přípravu dvou velkých, krásně pletených vánoček.

Klíč k dokonalé, nespadlé vánočce je ve správném zpracování těsta a dvojitém kynutí. Tuk je potřeba zapracovat postupně, aby neochladil droždí. Druhé kynutí přímo na plechu je nutné, aby vánočka měla dostatečný objem a byla lehká. Můj tip zní: Při pletení vánočky (zvláště té ze sedmi pramenů) je důležité prameny neutahovat příliš pevně. Během kynutí a pečení se těsto nafoukne a příliš utažená vánočka by mohla popraskat. A nezapomeňte ji při pečení ve středu zpevnit dřevěnými špejlemi, aby si udržela tvar a nespadla!

Recept na tradiční vánočku ze sedmi pramenů (2 kousky)

Doba aktivní přípravy (zadělání a pletení) je cca 40 minut. Kynutí trvá celkem 2 až 3 hodiny. Pečení trvá cca 45 až 60 minut.

  • Příprava kvásku a míchání těsta: 20 minut
  • První kynutí: 1,5 až 2 hodiny
  • Pletení a druhé kynutí: 1 hodina
  • Pečení: 45 až 60 minut (dvoufázové)
  • Celková doba: cca 3,5 až 4 hodiny

Ingredience potřebné k přípravě vánočky ze sedmi

Těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • Cca 500 ml mléka (vlažného)
  • 40 až 42 g čerstvého droždí (nebo 2 sáčky sušeného)
  • 200 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového pudinku (prášek)
  • 100 g sádla (měkkého, pokojové teploty)
  • 100 g másla (měkkého, pokojové teploty)
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 až 4 žloutky (na potření se použije bílek nebo celé vejce)
  • Rozinky (namočené v rumu, volitelné)
  • Kůra z 1/2 citronu (volitelné)

Na dokončení:

  • 1 vejce (rozšlehané, na potření)
  • Plátky mandlí (na posypání)

Podrobný postup při přípravě vánočky

Příprava kvásku a zadělání těsta:

1. Příprava kvásku: Z celkového množství mléka (cca 500 ml) odeberte asi 100 ml, lehce ho ohřejte (mělo by být vlažné, ne horké!). Rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžíci cukru a 1 lžíci mouky. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít (cca 15 minut), dokud se neobjeví hustá pěna.

2. Míchání těsta: Do velké mísy nebo do robotu prosejte 1 kg hladké mouky. Přidejte zbytek cukru, vanilkový pudink (prášek) a sůl.

3. Uprostřed udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte zbylé vlažné mléko a žloutky.

4. Začněte hníst těsto. Teprve když se všechny tekuté suroviny spojí s moukou, postupně přidávejte měkké máslo a sádlo.

Hnětení a první kynutí:

5. Hnětení těsta: Těsto hněťte ručně nebo v robotu s hnětacím hákem minimálně 15 až 20 minut. Těsto musí být hladké, pružné a nelepivé. Pokud je potřeba, přidejte lžíci mléka (pokud je tuhé) nebo lžíci mouky (pokud je příliš lepivé).

TIP: Pokud používáte rozinky, přidejte je až na konec hnětení, aby se nepoškodily.

6. Kynutí: Těsto vytvarujte do koule, vložte do mísy, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To obvykle trvá 1,5 až 2 hodiny.

Obrázek k receptu na vánočku plněnou mákem

Makový „copánek“, neboli vánočka s vláčnou makovou náplní. Klasika, která se připravuje trochu jinak

Obrázek k receptu na vánočku ze sedmi pramenů
Foto: Cooky.cz, recept na vánočku ze sedmi pramenů

Pletení vánočky ze sedmi pramenů:

7. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu. Rozdělte ho na dvě stejné části.

8. První část (spodní patro – 4 prameny): První část těsta rozdělte na čtyři stejné díly. Z každého vyválejte pramen a upleťte z nich základní cop. Ujistěte se, že je cop pevný.

9. Druhá část (prostřední patro – 3 prameny): Druhou část těsta rozdělte na tři stejné díly. Vyválejte prameny a upleťte z nich volnější cop.

10. Položte cop ze 4 pramenů na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed ho lehce zploštěte a potřete rozšlehaným vejcem.

11. Doprostřed spodního copu položte cop ze 3 pramenů.

TIP: Obě patra propíchněte svisle dřevěnými špejlemi (3 až 4 špejle), aby se vánočka během pečení nerozjela.

12. Dokončení: Hotovou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.

Druhé kynutí a pečení:

13. Druhé kynutí: Vánočku nechte na plechu přikrytou utěrkou kynout ještě půl hodiny.

14. Pečení: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vložte vánočku a pečte 15 až 20 minut.

15. Poté snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 30 až 40 minut. Pomalé dopékání zajistí, že se vánočka propeče i uvnitř a nespálí se na povrchu.

16. Zkouška propečení: Zkontrolujte propečení vpíchnutím špejle do středu vánočky. Když je špejle suchá, vánočka je hotová.

17. Chlazení: Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Před krájením nechte vánočku zcela vychladnout.

Tipy redakce:

  • Vláčný tuk: Máslo a sádlo musí být při zapracování do těsta opravdu měkké a měly by mít stejnou teplotu jako ostatní suroviny.
  • Opatrně s plátkem mandlí: Aby plátky mandlí neopadaly, doporučuje se vánočku potřít vejcem a posypat až těsně před vložením do trouby.
  • Zapečení středu: Pokud se vám zdá, že se vánočka v troubě peče příliš rychle, zejména ve středu (kde je nejvyšší bod), můžete ji po cca 30 minutách pečení přikrýt alobalem.
  • Pletení: Pletení ze sedmi pramenů se obvykle skládá ze tří pater: spodní (4 prameny), střední (3 prameny) a horní (2 prameny). Pro zjednodušení si můžete upéct dvě vánočky ze 4 a 3 pramenů, a ty pak spojit (jako v tomto receptu).
Obrázek k receptu na domácí mazanec bez rumu

Mazanec bez rumu s máslem a jahodovou marmeládou: Nadýchaný kynutý bochánek nejen na nedělní snídani

Jak se plete vánočka ze šesti pramenů

Tradiční česká vánočka ze šesti pramenů, kterou dělám celoročně. Hrníček rozinek v rumu, kandované ovoce a ani mandle nechybí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest