Bublanina patří mezi nejoblíbenější české koláče a je skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce. V této mňamce najdete sladké meruňky, šťavnaté švestky a kyselé maliny, což s lehkým těstem skvěle funguje. Zlatavá drobenka na povrchu dodává koláči příjemnou křupavost a dokonale doplňuje celou buchtu.

Název „bublanina“ pochází z charakteristických bublin, které se na buchtě během pečení vytváří – způsobuje to ovoce, které pouští šťávu. Tento koláč je skvělý teplý i studený a patří k nezastupitelným klasikám české kuchyně. Tajemství dobré bublaniny spočívá ve správném poměru těsta a ovoce – ovoce by mělo být vidět, ale nemělo by koláč rozmočit.

Recept na klasickou bublaninu s letním ovocem

Délka pečení v troubě 25 ž 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1,5 dcl rostlinného oleje
  • 1,5 dcl mléka
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • 350 g polohrubé mouky

Na vrchní vrstvu:

  • meruňky (bez pecek, rozpůlené)
  • švestky (bez pecek, rozpůlené)
  • maliny (čerstvé nebo mrazené)
  • drobenka

Postup přípravy letní bublaniny

Obrázek k receptu na bublaninu s ovocem
Foto: Ilona Mikulecká, Letní ovocná bublanina

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2. Plech o velikosti 30×40 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.

3. Celá vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté světlé pěny.

4. Do vyšlehané směsi postupně přidáváme rostlinný olej (po lžících), polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec mléko.

5. Vše jemně promícháme, aby se ingredience spojily, ale pozor, ať směs nepřemixujete.

6. Hotové těsto vylijeme na připravený plech a rovnoměrně rozložíme.

7. Na povrch těsta rozložíme připravené ovoce – meruňky a švestky rozpůlené a maliny celé.

8. Ovoce lehce zatlačíme do těsta, aby se částečně ponořilo.

Obrázek receptu na jogurtovou buchtu s jahodami.

Vynikající bublanina za 20 minut: Jogurtová buchta s čerstvými jahodami na plech

9. Nakonec posypeme povrch drobenkou pro extra křupavost.

10. Pečeme v předehřáté troubě 25 až 30 minut, dokud není povrch zlatavý a koláč pružný na dotek.

11. Před krájením necháme mírně vychladnout.

Tipy redakce

  • Důkladné vyšlehání vajec s cukrem je základ úspěchu. Směs by měla být světlá a hustá – to zajistí vláčnost koláče.
  • Používejte středně zralé ovoce, které není příliš měkké. Přezrálé ovoce by mohlo koláč rozmočit.
  • Na drobenku smíchejte 50g mouky, 50g cukru a 30g másla do drobků.
Obrázek receptu na Tvarohovou bublaninu - dvakrát vláčnější

Tvarohová bublanina s ovocem – šťavnatá buchta, kterou zvládne každý

Recept na šlehačkovou třešňovou bublaninu

Nadýchaná Šlehačková bublanina s ovocem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest