Kynuté knedlíky nejsou jen jídlo, je to vůně domova, pohlazení po duši, sladký úsměv léta. Ať je vaříme poprvé nebo posté, vždycky přinášejí radost. Každý kousek v sobě nese malý kousek slunce zabalený v hebkém těstě. A navrchu? Sladká krupicová posypka, cukr, skořice, zakysaná skořice, nebo tvaroh. Každá rodina a každý kraj má to své.
Kynuté ovocné knedlíky jsou klenotem středoevropské kuchyně. Potkáme je v Česku na Moravě, na Slovensku, v Maďarsku i v Rakousku. Připravovali se především v létě, když dozrávalo ovoce a děti běhaly boso po dvoře, knedlíky byly symbolem prázdnin, návštěvy u babičky a voňavé kuchyně s vůní rozehřátého másla.
Recept na polštářky z těsta se srdcem z léta
Ingredience potřebné na Kynuté jahodové knedlíky
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- půl kostky droždí anebo 1 balík sušeného droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžičky cukru (jedna z toho do kvásku)
- 1 lžička oleje
- jahody nebo jiné ovoce
- tvaroh strouhaný
- cukr
- máslo
Postup přípravy kynutých ovocných knedlíků
1. Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, necháme vzejít asi 15 minut přikrytý v teple.
2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme nelepivé těsto.
3. Tělo přikryjeme a na teplém místě necháme kynout do zdvojnásobení objemu.
4. Poté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme a rozdělíme na malé kousky, které naplníme jahodami. Necháme přikryté kynout ještě asi 15 minut.
5. V parním hrnci nebo v hrnci nad párou paříme cca 15 minut. Teplé propícháme špejlí, aby unikla horká pára a pomažeme olejem aby se hezky leskly.
Varianty
Místo jahod můžeme zkusit jiné ovoce například meruňky, švestky nebo borůvky.
Pokud těsto lepí, poroučíme si ruce ne těsto samotné, zůstane jemné.
Zbylé knedlíky druhý den lze rozpéct na pánvi a přelít máslem – jsou vynikající.
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Bouchance neboli modráky z kynutého těsta
