Kynuté knedlíky nejsou jen jídlo, je to vůně domova, pohlazení po duši, sladký úsměv léta. Ať je vaříme poprvé nebo posté, vždycky přinášejí radost. Každý kousek v sobě nese malý kousek slunce zabalený v hebkém těstě. A navrchu? Sladká krupicová posypka, cukr, skořice, zakysaná skořice, nebo tvaroh. Každá rodina a každý kraj má to své.

Kynuté ovocné knedlíky jsou klenotem středoevropské kuchyně. Potkáme je v Česku na Moravě, na Slovensku, v Maďarsku i v Rakousku. Připravovali se především v létě, když dozrávalo ovoce a děti běhaly boso po dvoře, knedlíky byly symbolem prázdnin, návštěvy u babičky a voňavé kuchyně s vůní rozehřátého másla.

Recept na polštářky z těsta se srdcem z léta

Ingredience potřebné na Kynuté jahodové knedlíky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • půl kostky droždí anebo 1 balík sušeného droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžičky cukru (jedna z toho do kvásku)
  • 1 lžička oleje
  • jahody nebo jiné ovoce
  • tvaroh strouhaný
  • cukr
  • máslo

Postup přípravy kynutých ovocných knedlíků

Napařené knedlíky propíchneme špejlí a potřeme olejem.
Foto: Ilona Mikulecká, Napařené knedlíky propíchneme špejlí a potřeme olejem.

1. Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek, necháme vzejít asi 15 minut přikrytý v teple.

2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme nelepivé těsto.

3. Tělo přikryjeme a na teplém místě necháme kynout do zdvojnásobení objemu.

4. Poté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme a rozdělíme na malé kousky, které naplníme jahodami. Necháme přikryté kynout ještě asi 15 minut.

5. V parním hrnci nebo v hrnci nad párou paříme cca 15 minut. Teplé propícháme špejlí, aby unikla horká pára a pomažeme olejem aby se hezky leskly.

Obrázek receptu na Polštářky z těsta se srdcem z léta: Kynuté jahodové knedlíky
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Polštářky z těsta se srdcem z léta: Kynuté jahodové knedlíky

Varianty

Místo jahod můžeme zkusit jiné ovoce například meruňky, švestky nebo borůvky.

Pokud těsto lepí, poroučíme si ruce ne těsto samotné, zůstane jemné.

Zbylé knedlíky druhý den lze rozpéct na pánvi a přelít máslem – jsou vynikající.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Obrázek receptu na Bouchance, neboli modráky z kynutého těsta

Bouchance neboli modráky z kynutého těsta

Recept na Tvarohové jahodové knedlíky se žahourem

Tvarohové ovocné knedlíky se žahourem – je až neuvěřitelné, jak jsou jednoduché

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest