Pokud máte rádi tradiční špíz, ale nebaví vás napichování jednotlivých kousků masa a zeleniny na špejle, pak je pro vás tento recept jako stvořený. Jde o rychlou a neuvěřitelně chutnou variaci na klasiku, kde se všechny suroviny pečou společně v pekáči. Maso i zelenina se krásně propeče, nasákne všechny chutě a vůně, a výsledek je hotová hostina na stůl. Je to ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři, který nezabere spoustu času.

Připravené jídlo má zajímavou historii a je to taková novodobá varianta klasiky. Původně se špízy připravovaly na otevřeném ohni, aby se maso a zelenina rovnoměrně propekly. Dnes si však tento pokrm můžeme dopřát i v moderní troubě – a to i bez špejlí. Pečení v pekáči dodá masu šťavnatost a zelenina zůstane krásně křehká. Tato příprava je také velmi praktická, protože se maso díky přikrytí nevysuší a chutě se propojí.

Recept na špíz bez špejlí – pečené maso se zeleninou v pekáči

Délka pečení v troubě je 75 až 80 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 600 gramů vepřové plece
  • 2 až 3 cibule
  • 2 papriky (ideálně různě barevné)
  • 100 gramů debrecínského špeku
  • 100 gramů špekáčkového salámu
  • sádlo na vymazání pekáče
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • grilovací koření
  • voda na podlití

Postup přípravy špízů bez špejle

1. Vepřovou plec nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením.

2. Vše promíchejte a dejte do misky.

3. Přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici odpočinout ideálně přes noc, aby se chutě propojily.

4. Druhý den si připravte ostatní suroviny.

Připravte si špízy, které jsou bez špejlí. Do pekáčku, rychle a snadno.
Foto: cooky.cz, Rychlý oběd – špíz bez špejle na pekáči

5. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, papriky na větší kousky, debrecínský špek a špekáčkový salám na kostky.

6. Pekáč vymažte sádlem. Všechny suroviny vložte do pekáče, promíchejte a podlijte trochou vody.

Obrázek k receptu na špíz bez špejle
Foto: Cooky.cz, recept obrázek bez špejle

7. Přikryjte a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 60 minut.

8. Poté pekáč odkryjte a pečte ještě 15 až 20 minut, aby se maso a zelenina zatáhly a získaly zlatavou barvu.

Tipy redakce

  • Volba přílohy: Brambory jsou sice klasika, ale skvěle se hodí také chléb. Pečené maso se zeleninou z pekáče si užijete i s lehkou rýží. Experimentujte s přílohami a objevte svoji oblíbenou.
  • Doplnění chutě: Chuť pečeného masa skvěle doplní zelenina. Přidejte na větší kousky nakrájená rajčata nebo cuketu, které dodají pokrmu šťavnatost. Místo debrecínského špeku můžete použít slaninu.
  • Marinovací kouzla: Základem je nechat maso přes noc v lednici. Jestliže chcete zkusit něco jiného, promíchejte kostky masa s olivovým olejem a prolisovaným česnekem, paprikou nebo chilli. Tato varianta dodá pokrmu na pikantnosti.
Obrázek receptu na Toulavý špíz nebo ražniči bez špejle - jednoduchá varianta, kterou zvládnete bez napichování

Toulavý špíz neboli ražniči bez špejle – jednoduchá obědová varianta, kterou zvládnete bez napichování

Obrázek receptu na Živáňskou- směs s vepřovým masem na špejli.

Živáňská – směs s vepřovým masem na špejli

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest