Při zmínce trdelníku se mi okamžitě vybaví vůně karamelizovaného cukru a skořice linoucí se z pece, která je neodmyslitelně spojená s jarmarky a vánočními trhy. Přestože je vizuálně impozantní, jeho příprava je ve své podstatě poměrně jednoduchá a závisí pouze na jediném: na dokonalém kynutém těstě. Těsto, které je pružné, hladké a řádně nakynuté, je alfou a omegou celého receptu. Bez něj to prostě není ten pravý trdelník.
Zážitkem navíc je, pokud se do pečení zapojí celá rodina. Zvláště děti si užijí alternativní způsob pečení nad ohněm. Místo speciálních forem na trdelník se dají použít silnější, očištěné klacky, na které si omotají těsto a opékají ho sami. To jsou pak opravdové zážitky!
Můj tip zní: Při obalování se nebojte trdelník ve skořici lehce přitlačit. Pruhy těsta se příjemně spojí a budou tak i lépe držet při pečení. Tento tlak také pomůže karamelizaci cukru, což vytvoří tu správnou křupavou vnější vrstvu.
Recept na tradiční trdelník
Doba přípravy a hnětení je cca 25 minut a kynutí 60 minut. Pečení trvá 20 minut. Recept je určen na 4 až 6 středních trdelníků.
- Příprava a hnětení: 25 minut
- Kynutí: 60 minut
- Pečení: 20 minut
- Celková doba: cca 1 hodina a 45 minut
Ingredience k přípravě trdelníku z kynutého těsta
Suroviny na kynuté těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g másla (rozpuštěné, vlažné)
- 2 vejce (rozdělené na 2 žloutky do těsta a 1 bílek na potření)
- 3 lžíce cukru krystal (část do kvásku)
- 250 ml mléka (vlažného, dohromady s kváskem)
- 1 kostka droždí (42 g, čerstvé)
- špetka soli
Na potření a obalení:
- Máslo a bílek (rozpuštěné máslo, ne horké)
- Skořicový cukr
- Vanilkový cukr či rozdrcené oříšky
Postup při přípravě trdelníků
Kvásek a zadělání těsta:
1. Čerstvé droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Promíchejte a nechte 10 až 15 minut pracovat, takzvaně vzejít. Mělo by krásně kypět.

2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr (zbylý), vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte dva žloutky, rozpuštěné máslo(vlažné, ne horké) a připravený kvásek.
3. Postupně přilévejte zbylé mléko a vše zpracujte do hladkého, pružného těsta. Hněteme ho rukama nebo robotem 10 minut, dokud těsto nepřestává ulpívat na stěnách mísy.

4. Těsto setřete ze stěn a vytvarujte do kuličky. Zakryjte ho utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Namotávání a příprava k pečení:
5. Připravte si speciální formy na trdelník. Pokud formy nemáte, vezměte pár zavařovacích sklenic nebo plechovek(například od fazolí), obalte je alobalem a lehce potřete máslem.

6. Připravíme si rozpuštěné máslo a mašlovačku. Na talířek vysypeme skořicový cukr či jiné sypadlo. Troubu si nastavíme na horní a dolní ohřev na 180 stupňů.
7. Vykynuté těsto rozdělte na několik menších kousků. Každý rozválíme na dlouhý váleček o průměru asi 1 cm.

8. Váleček postupně namotáváme na připravené formy. Konce pěkně přitiskneme, aby se nerozmotávaly.
9. Každý trdelník potřeme rozpuštěným máslem (můžeme použít i rozšlehaný bílek). Poté ho obalíme ve směsi cukru a skořice. Nebojte se trdelník ve skořici lehce přitlačit.

Pečení a servírování:
10. Trdelníky postavíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé. Plech v průběhu alespoň jednou otočte, aby se trdelníky pekly rovnoměrně. Skvěle se také dají opéct na grilu při nižší teplotě.

11. Jakmile jsou trdelníky hotové, sundáme je opatrně z forem a necháme je trošku vychladnout. Baštit je můžete buď takto jen s posypem, nebo třeba i naplněné nějakým mazáním (nutellou, oříškovými másly, marmeládou, zmrzlinou atd.).
Tipy redakce:
- Měkké máslo do těsta: Do těsta přidávejte máslo vždy rozpuštěné, ale pouze vlažné, ne horké. Horký tuk by mohl poškodit kvasinky v droždí a těsto by nenakynulo.
- Hnětení pro pružnost: Vězte, že těsto bude zpočátku velmi lepkavé. Hněťte ho klidně celých 10 minut, dokud nebude krásně pružné a nebude ulpívat na stěnách mísy. Tento krok je zásadní pro vytvoření lehké strukturytrdelníku.
- Alternativní formy: Pro nouzovou variantu formy použijte zavařovací sklenice nebo plechovky, které obalíte v alobalu a potřete máslem. Alobal zaručí, že se těsto nepřilepí na kov.
- Kontrola kynutí: Doporučuji v průběhu kynutí do těsta nahlédnout a podívat se, jak se mu daří. Doba kynutí se může lišit podle teploty v místnosti.
Recept na minitrdelníky, obalované ve skořici
Skořicový trdelník pečený v troubě, připravený na plechovce od piva
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková