Není nad domácí máslo – snadno připravíte jak základní máslo tak i různé varianty ochuceného másla. Já často připravuji česnekové, slané a bylinkové máslo – tedy spíš než k běžnému máslu bych to své přirovnala k farmářskému. Při dnešních cenách másla se výroba doma vyplatí – tedy když člověk nakupuje chytře – tzn. smetana v akci! Na 250g máslo budete potřebovat 2,5-3 smetany ke šlehání. Počítejte při přípravě másla i se vznikem vedlejšího produktu, což je podmáslí. A rovnou se zamyslete, co dobrého z něj připravíte. Máslo mi vydrží v chladu bez problémů 20 dnů.
Recept na základní domácí máslo
Potřebné vybavení
- Kuchyňský robot mixér/robot
- Miska
Suroviny
- 600 ml smetany ke šlehání
- 4 g soli
- ledová voda (na promývání másla)
Postup
- Do mísy kuchyňského robota nalijte smetanu a přidejte sůl. Pokud chcete nesolené máslo, sůl vynechejte
- Pomocí šlehací metly šlehejte smetanu na vysokou rychlost, dokud nezhoustne
- Zastavte robota a stěrkou setřete smetanu ze stěn mísy. Tento krok možná budete muset během přípravy opakovat 3 až 4 krát
- Opět zapněte robota na vysokou rychlost
- Šlehejte další 2 minuty, poté opět zastavte a setřete smetanu ze stěn mísy
- Znovu spusťte robota na vysokou rychlost
- Jakmile začne smetana připomínat míchaná vajíčka, zpomalte rychlost
- Sledujte, jak se máslo začne oddělovat od tekutiny (podmáslí)
Autorské foto: Eva Dudová, Příprava domácího másla krok za krokem
- Jakmile se máslový tuk vytvoří mezi dráty metly a úplně se oddělí od tekutiny, zastavte robota. Tento proces by měl trvat 6 až 8 minut od začátku
- Opláchněte máslo (ještě připojené k metle) pod studenou vodou, abyste smyli většinu podmáslí
- Připravte si velkou mísu s čistou studenou vodou a přidejte hrnek s ledovými kostkami
- Vyjměte máslo a vložte ho do ledové vody. Já používám jednorázové potravinářské rukavice.
- Máslo bude plavat na vodě, shromážděte ho dohromady a formujte do bloku, přičemž ho průběžně namáčejte ve vodě
- Pokud máslo nepropláchnete důkladně, podmáslí v něm způsobí, že máslo žlukne během jednoho až dvou dnů
- Jakmile je máslo čisté, osušte ho například papírovou utěrkou
- Máslo zabalte do fólie nebo pečicího papíru a skladujte a používejte stejně jako běžné máslo z obchodu