5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Není nad domácí máslo – snadno připravíte jak základní máslo tak i různé varianty ochuceného másla. Já často připravuji česnekové, slané a bylinkové máslo – tedy spíš než k běžnému máslu bych to své přirovnala k farmářskému. Při dnešních cenách másla se výroba doma vyplatí – tedy když člověk nakupuje chytře – tzn. smetana v akci! Na 250g máslo budete potřebovat 2,5-3 smetany ke šlehání. Počítejte při přípravě másla i se vznikem vedlejšího produktu, což je podmáslí. A rovnou se zamyslete, co dobrého z něj připravíte. Máslo mi vydrží v chladu bez problémů 20 dnů.

Autorské foto: Eva Dudová, Příprava domácího másla krok za krokem

Recept na základní domácí máslo

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Tuhnutí v chladu 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 20 minut
Porcí 1 kostka
Přináším svůj recept, jak připravuji základní máslo – tzn. nesolené. I když špetka soli zde je také. Máslo připravuji hlavně při cenách smetany v akciích – pak to dává rozhodně ekonomický smysl.

Potřebné vybavení

  • Kuchyňský robot mixér/robot
  • Miska

Suroviny

  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 4 g soli
  • ledová voda (na promývání másla)

Postup 

  • Do mísy kuchyňského robota nalijte smetanu a přidejte sůl. Pokud chcete nesolené máslo, sůl vynechejte
  • Pomocí šlehací metly šlehejte smetanu na vysokou rychlost, dokud nezhoustne
  • Zastavte robota a stěrkou setřete smetanu ze stěn mísy. Tento krok možná budete muset během přípravy opakovat 3 až 4 krát
  • Opět zapněte robota na vysokou rychlost
  • Šlehejte další 2 minuty, poté opět zastavte a setřete smetanu ze stěn mísy
  • Znovu spusťte robota na vysokou rychlost
  • Jakmile začne smetana připomínat míchaná vajíčka, zpomalte rychlost
  • Sledujte, jak se máslo začne oddělovat od tekutiny (podmáslí)
    Recept na domácí máslo snadno a rychle

    Autorské foto: Eva Dudová, Příprava domácího másla krok za krokem

  • Jakmile se máslový tuk vytvoří mezi dráty metly a úplně se oddělí od tekutiny, zastavte robota. Tento proces by měl trvat 6 až 8 minut od začátku
  • Opláchněte máslo (ještě připojené k metle) pod studenou vodou, abyste smyli většinu podmáslí
  • Připravte si velkou mísu s čistou studenou vodou a přidejte hrnek s ledovými kostkami
  • Vyjměte máslo a vložte ho do ledové vody. Já používám jednorázové potravinářské rukavice.
  • Máslo bude plavat na vodě, shromážděte ho dohromady a formujte do bloku, přičemž ho průběžně namáčejte ve vodě
  • Pokud máslo nepropláchnete důkladně, podmáslí v něm způsobí, že máslo žlukne během jednoho až dvou dnů
  • Jakmile je máslo čisté, osušte ho například papírovou utěrkou
  • Máslo zabalte do fólie nebo pečicího papíru a skladujte a používejte stejně jako běžné máslo z obchodu
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Cena: 50 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí máslo, drahé máslo, máslo



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest