Pařížský krém je královskou náplní čokoládových dezertů, protože jej tvoří kvalitní smetana, čokoláda, máslo a trochu cukru a čím kvalitnější a čerstvější ingredience použijeme, tím bude chuťový zážitek dokonalejší. Královské Pařížské rohlíčky jsou luxusním druhem vánočního cukroví, které se vyznačuje bohatou čokoládovou chutí a jemným krémem. Jsou oblíbené pro svou eleganci a delikátnost, a přestože jejich příprava je trochu náročnější, výsledek za to rozhodně stojí. Základem tohoto cukroví je ořechové těsto tvarované do rohlíčků, které je pokryté vrstvou krémového pařížského krému a namočené v čokoládové polevě.
Recept na Královské pařížské rohlíčky
Ingredience na přípravu
Pařížský krém
- 1/2 l smetany na šlehání (33%)
- 150 g cukru krystal
- 200 g hořké čokoláda (70%)
- 250 g másla
Těsto
- 4 bílky
- 250 g moučkového cukru
- 170 g mletých vlašských ořechů
- 3 PL hrubé mouky
Poleva
- 200 g hořké čokolády (70%)
- 50 g kokosového oleje
Postup přípravy
1. Krém si připravíme den předem.
2. Smetanu s cukrem dáme za občasného promíchání zahřívat do bodu varu.
3. Zatím si připravíme těsto.
4. Oddělíme si žloutky od bílků.
5. Bílky, moučkový cukr a ořechy zahříváme ve vodním koupeli a mícháme metličkou do doby, než je těsto teplé. Přidáme špetku soli pro zvýraznění chutí. Odstavíme z ohně.
6. Smetanu, která mezitím začala vařit, odstavíme z ohně. Do horké smetany přidáme čokoládu a máslo a mícháme do rozpuštění.
7. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ideálně do druhého dne v lednici chladit.
8. Dokončíme si těsto, které nám vychladlo, přidáme hrubou mouku a rozmícháme.
9. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem pokropeným vodou tvarujeme rohlíčky. Pozor, při pečení rohlíčky zvětší svůj objem.
10. V troubě vyhřáté na 150 stupňů pečeme rohlíčky 15-20 minut.
11. Z čokoládové směsi uložené od předešlého dne v lednici vyšleháme šlehačem hustý pařížský krém.
12. Pařížský krém naplníme do cukrářského sáčku a nazdobíme rohlíčky a necháme je vychladit v lednici.
13. Zatím si ve vodném koupeli roztavíme čokoládu a přidáme kokosový tuk.
14. Do teplé polevy namáčíme vychlazené rohlíčky a ukládáme na talíř.
Historie Královských pařížských rohlíčků
Královské pařížské rohlíčky patří mezi tradiční české cukroví, které je považováno za luxusnější dezerty. Jejich název “pařížské” evokuje francouzskou eleganci, a přestože nemají s Paříží přímou historickou vazbu, jde o oblíbený dezert na slavnostních příležitostech. Kombinace čokolády a krému vytváří bohatou chuť, která je u tohoto cukroví velmi oblíbená a jejich luxusní vzhled nás přímo láká k nakousnutí.