Dnes se opět vrátíme k listovému těstu, je to stálice v naší kuchyni, ke které se rádi vracíme. Je tak univerzální, že je z něj možné vytvořit nepřeberné množství sladkých i slaných pochutin, hlavních jídel i dezertů. I já sama z něj dělám spoustu pokrmů, i na nedávném rodinném posezení jsem na stůl připravila dobroty z listového těsta.
Z listového těsta ráda peču i v neděli, když je chuť na sladké a málo času na pečení. Tento dnešní recept na listové pirožky je k tomu jako udělaný, protože je snadný, rychlý a velmi chutný. Podle mne ho zvládne úplně každý protože upéct těsto, ušlehat náplň a přidat ovoce je opravdu jednoduché. Tak se těšte, protože je fakt svěží a lahodný.
Recept na Sladké taštičky z listového těsta: rychlá dobrota s ovocem a krémem
Ingredience na přípravu pirožků
- 500 g listového těsta (já. mám nejradši to chlazené a rozválené)
- 50 ml mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 50 g smetanového sýru např. Mascarpone anebo Riccota
- 20 g pomerančové marmelády
- 200 g ovoce (bobule, můžou být i mražené, ale musí rozmrazené a odtečené)
Postup přípravy
1. Rozválené listové těsto nakrájíme na čtverce a potřeme mlékem. Každý čtverec přeložíme do trojúhelníku a znovu potřeme mlékem. Ukládáme na plech s pečícím papírem.
2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.
3. Po upečení necháme vychladnout a každý čtverec nařízneme v místě spojení.
4. Smetanu vyšleháme za přidání cukru na hustou šlehačku, vmícháme sýr a marmeládu.
5. Krém naplníme do cukrářského sáčku a plníme pirožky v místě rozříznutí.
6. Krém následně ozdobíme ovocem.
Po vychladnutí můžete pirožky ozdobit moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou. Přejeme vám dobrou chuť.