Pečené fazole se slaninou jsou jednoduchým, ale vydatným jídlem, které spojuje jemnou chuť fazolí s výraznou chutí opečené slaniny. Tento pokrm je ideální jako hlavní jídlo nebo příloha, skvěle se hodí na podzimní nebo zimní dny, kdy zahřeje a zasytí. Fazole, které jsou pečené spolu s cibulovým a česnekovým kořením, absorbují kouřovou chuť slaniny, a vše je doplněno bohatou rajčatovou omáčkou s nádechem sladkosti. Pečené fazole se slaninou jsou také skvělou ukázkou toho, jak se ze základních surovin může vytvořit lahodný pokrm, který si vychutnáte s radostí.

Recept na pečené fazole se slaninou

Délka přípravy 10 minut, délka vaření 2 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g slaniny
  • 1 lžíce javorového cukru nebo sirupu
  • 800 g fazolí v konzervách
  • 3/4 hrnku kečupu
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku melasy
  • 3 lžíce hořčice
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Pečené fazole se slaninou.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Pečené fazole se slaninou.

1. Menší formu si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme ji slaninou tak, aby se mírně překrývaly. Tedy těsně na sebe.

2. Slaninu rovnoměrně posypeme javorovým cukrem nebo polejeme sirupem a dáme si předehřát troubu na 220 stupňů.

3. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut do křupava.

4. Upečenou slaninu vyjmeme na papírové utěrky.

5. Troubu si necháme předehřátou na 180 stupňů a do pekáče cca 23 x 33 cm vložíme hnědý cukr, kečup, melasu, hořčici, sušenou cibuli a česnek. Vše osolíme a opepříme.

6. Celou směs dobře promícháme a přidáme fazole z konzerv. Opět promícháme.

7. Nyní na směs rozložíme upečenou slaninu a pekáč vložíme do předehřáté trouby na 2 hodiny.

8. Podáváme mírně vychladnuté.

TIP na pikantnější chuť

Přidejte do směsi 1/2 hrnku najemno nakrájené žluté cibule a případně nakrájenou chilli papričku.

Prospěšnost fazolí

Fazole jsou velmi výživnou potravinou s řadou zdravotních benefitů. Fazole také obsahují velké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení, pomáhá předcházet zácpě a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Vláknina také snižuje riziko srdečních onemocnění a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest