Grilovaný losos se smetanovou omáčkou ze sušených rajčat je hotový za pouhých 30 minut. Je to tedy ideální pokrm v pracovním týdnu nebo prostě kdykoliv, když člověk nemá moc času nebo nechce dlouho vařit.
Grilovaný losos je lahodný pokrm, který spojuje jemnost lososa a krémové omáčky.
Sušená rajčata dodávají omáčce zajímavou nasládlou chuť a tak podtrhnou bohatost smetanové omáčky. Šalotka a česnek dodávají zase vrstvu úžasného aroma, zatímco špenát krásně vše doplní a nutričně vyváží.
Jeden trik, jak dát lososu extra chuť – opékáme ho na oleji ze sušených rajčat. Křupavý losos, sušená rajčata a česnekovo-smetanová omáčka = svatá trojice ?. U nás je losos oblíbená ryba, a tak rádi zkoušíme různé varianty. Tato verze nám velmi chutná, vyzkoušejte a poznáte sami. Čas přípravy pokrmu je 10 minut, délka vaření je 20 minut.
Recept na Smetanového lososa se sušenými rajčaty a špenátem
Potřebné vybavení
- Pánev
- sporák
Suroviny
- 4 filety lososa (jeden filet 150g)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 hrnku nakrájených sušených rajčat
- 1/2 hrnku nakrájené nadrobno šalotky
- 3 stroužky česneku (prolisovaného)
- 3 hrsti čerstvého špenátu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce rostlinného oleje (je možné nahradit olejem ze sušených rajčat)
Postup
- Nejprve si osolíme a opepříme lososa
- Následně opečeme lososa, v hlubší pánvi, na oleji cca 4 minuty z každé strany
- Jakmile je losos hotový, vyjmeme ho z pánve na talíř a přikryjeme alobalem, abychom zachovali losos teplý
- Na pánvi po lososovi orestujeme šalotku, jakmile zesklovatí přidáme sušená rajčata a prolisovaný česnek, promícháme a po minutce přidáme smetanu
- Vše důkladně promícháme a přidáme čerstvý špenát
- Jakmile špenát “zvadne”, povaří se, vše osolíme a opepříme dle chuti
- Poté přidáme do smetanové omáčky hotový losos, minutku společně povaříme a máme hotovo
- ososa podáváme s oblíbenou přílohou (brambor, rýži, noky, těstoviny, apod.) Nechte si chutnat