Tito šneci jsou výborní jak teplí tak studení a připravené je máte za méně než 2 hodiny, vyžadují jednoduché ingredience. Jsou ideální pro zvláštní příležitosti, a nebo si je můžete vychutnat k snídani v kteroukoli roční dobu. Uvidíte, že na těchto šnecích si pochutná celá rodina a dlouho doma nevydrží.
Toto sladké pečivo připravujeme z kynutého těsta. Ke skořicovým šnekům na závěr připravíme krémovou polevu, která je složena z krémového sýra typu Philadelphia apod. Potřeme šneky ještě v pekáči a máme hotovo. Tento sladký dezert zaručeně dlouho nevydrží a jen se po něm zapráší.
Recept na Skořicové šneky s krémovou polevou
Potřebné vybavení
- Trouba
Suroviny
Ingredience na přípravu kynutého těsta na šneky:
- 4,5 až 5 hrnků hladké mouky
- 1/3 hrnku krystalového cukru (75g)
- 1 ks čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 1,5 hrnku vody
- 6 lžic másla (85 g)
- 1 ks vejce (ideálně větší)
- kůra z jednoho citronu
- 1 lžička kardamonu
Ingredience na náplň šneků:
- 1/4 hrnku másla, pokojová teplota (55g)
- 1/2 hrnku třtinového cukru (100g)
- 1 lžíce skořice
Ingredience pro přípravu krémové polevy:
- 100 g smetanového sýru, pokojová teplota
- 1/4 hrnku másla, pokojová teplota (55g)
- 1 hrnek moučkového cukru (120g)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
Nejprve si zaděláme těsto:
- Do velké mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a nakonec teplou vodu, vše dobře promícháme
- Pak přidáme zbylé suroviny: mouku, vejce, kardamon, citronovou kůru, vlažné máslo a sůl
- Vše důkladně prohněteme nebo použijeme kuchyňského robota
- V tepelně bezpečné misce smíchejte vodu a máslo (nakrájené na polévkové lžíce). Těsto má mít hladkou hmotu, která je měkká a lepkavá, ale ne příliš. Čistým prstem vtlačíme do těsta. Pokud se vám na prst lepí mouka, přidáme další 1/4 hrnku mouky a prohněteme
- Těsto necháme kynout v teple. Urychlíte si kynutí, když dáme mísu do hrnce s teplou vodou, tak budete mít těsto vykynuté do 30 minut
- Vykynuté těsto přendáme na lehce pomoučněnou plochu a vytvarujeme pomocí válečku do tvaru obdélníku
- Rozetřeme na těsto náplň do šneku: smíchané máslo pokojové teploty s cukrem a skořicí
- Jakmile máme těsto souměrně pokryté náplní, začneme rolovat
- Srolované těsto porcujeme na 12 souměrných válečků
- Válečky vložíme do pekáčku, který je vymazaný máslem
- Necháme válečky vykynout v pekáčku dalších min. 20 minut, ideálně přikryté utěrkou
Pečení:
- Předehřejeme si troubu na 180 C. Pečeme 20–25 minut nebo dokud nejsou vršky světle zlatavě hnědé
- Zatímco šneci chladnou, uděláme si polevu
Krémová poleva:
- V misce smícháme vidličkou – smetanový sýr, máslo a vanilkovou esenci
- Suroviny by měly být pokojové teploty, aby poleva nebyla hrudkovitá
Video recept
Poznámky
- Přejeme dobrou chuť. Jedná se o pochoutku, která u nás doma zmizela během jednoho večera.