Majonéza je velmi oblíbeným dochucovadlem a dresinkem. Její cena v obchodech je ale v poslední době vysoká a často se vyplatí připravit si domácí. Není nic jednoduššího, než si oblíbenou omáčku připravit doma – existuje mnoho variant a receptů.
Mnoho receptů se dá připravit ve své odlehčené verzi, za pomoci lehčích a méně kalorických surovin. Překvapením je, že takovým způsobem si můžeme připravit i majonézu. Z receptu na ní můžeme vynechat i základní surovinu, kterou je vajíčko.
Recept na Domácí majonézu bez použití vajec.
Potřebné vybavení
- ruční mixér
Suroviny
- 150 mililitrů mléka
- 300 mililitrů slunečnicového oleje
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 0,5 lžičky hořčice
Postup
- Do nádoby, která patří k ručnímu mixéru, si nalijeme mléko a olej.
- Směs vyšleháme do husté hmoty.
- Jakmile máme požadovanou konzistenci, přidáme sůl, cukr, citronovou šťávu a hořčici.
- Směs opět krátce prošleháme.
- Hotovou majonézu přendáme do nádoby na skladování a dáme do chladu.
Poznámky
- Majonéza se hodí do salátu, jako příloha k mnoha pokrmům, k masu nebo do sendvičů.
- V lednici tato majonéza vydrží až týden.