Pokud hledáte snadný a chutný recept na domácí koláč, který je oblíbený díky chuti a snadné přípravě, vyzkoušejte Smetaník. Tento dort, pojmenovaný podle zakysané smetany, která tvoří jeho charakteristickou krémovou polevu, má jedinečnou chuť a texturu. Při přípravě Smetaníku mějte na paměti, že zakysaná smetana potřebuje dostatek času na to, aby pronikla do všech vrstev dortu – ideálně 6-8 hodin. Pokud dort připravíte večer a necháte ho přes noc v lednici, bude výsledek úplně nejlepší.
Recept na Dort Smetaník
Čas na přípravu: 2x 15-20 minut pečeme korpusy. Příprava krému ze zakysané smetany. Vychlazení dortu 6-8 hodin. Ideálně, kvůli propojení krému a korpusu, přes celou noc.
Jaké ingredience jsou na dort potřeba
Na Dort
- 100 g másla
- 2 vejce
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
- 1/2 šálku univerzální mouky
- 1 až 1 a 1/2 lžičky kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 polévková lžíce bílého octa
Na Polevu
- 600-700 g zakysané smetany
- 1/3 šálku cukru
Příprava Smetaníku krok za krokem
1. Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Necháte-li máslo při pokojové teplotě, dokud nezměkne, můžete příští krok přeskočit. Pokud jde o slazené kondenzované mléko, používala jsem svou osvědčenou značku, ale můžete použít jakoukoliv kvalitní variantu.
2. Pokud je máslo příliš tvrdé, rozpusťte ho nad vodní lázní. Vyberte dva hrnce, z nichž jeden bude o něco menší než druhý. Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Do menšího hrnce vložte máslo a umístěte ho dovnitř většího hrnce tak, aby byl ponořený asi cm hluboko ve vodě. Nechte máslo úplně rozpustit, poté ho vyndejte a dejte stranou, aby vychladlo na pokojovou teplotu.
3. Do mísy mixéru přidejte vejce a šlehejte je pomalu pomocí nástavce s metlou, dokud se dobře nesmíchají. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo vychlazené na pokojovou teplotu a pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
4. Nyní přidejte slazené kondenzované mléko a opět promíchejte. Přidejte větší lžíci jedlé sody a pokapejte ji bílým octem. Bublající směs rychle přisypte do těsta. Pokud vám v lžíci zůstane nějaký prášek sody, opakujte proces s octem.
5. Zapněte mixér na nízkou otáčky a postupně po lžících přidávejte mouku, dokud nebude těsto homogenní. Předehřejte troubu na 180°C. Polovinu těsta nalijte do máslem vymazané formy a pečte 15-20 minut. Kontrolujte párátkem, zda je již těsto upečené. Vnikne světlá korpusová vrstva.
6. Vyndejte formu z trouby, ale troubu nevypínejte. Budete ji ještě potřebovat. Nechte těsto trochu vychladnout, poté opatrně vyndejte světlý dortový korpus stranou, aby úplně vychladl. Do zbytku těsta v míse mixéru přimíchejte asi 1 polévkovou lžíci kakaového prášku. Míchejte dokud se dobře nespojí.
7. Kuchyňskou utěrkou(papírovou) vyčistěte formu a znovu ji vymažte máslem. Nalijte do ní zbývající těsto a pečte druhou vrstvu 15-20 minut. Opět kontrolujte, zda je těsto upečené. A nechte ho vychladnout. Když oba korpusy vychladnou, odřízněte z každého korpusu 1 cm od okraje a rozdrobte tyto odřezky do mísy. Z odřezků si připravte drobenku na ozdobení dortu.
8. Oba upečené korpusy rozřízněte podélně dlouhým nožem. Připravte polevu. Do hluboké misky nalijte zakysanou smetanu a přidejte cukr. Mícháním dosáhnete úplného rozpuštění cukru. Spodní část tmavého korpusu umístěte doprostřed dortového formy nebo použijte místo formy velký plochý talíř.
9. Na tmavou vrstvu korpusu naneste polevu ze zakysané smetany. Spodní část světlého korpusu propíchejte vidličkou a položte na tmavou vrstvu. Opět naneste polevu ze zakysané smetany. Opakujte s dalšími vrstvami, vždy je propíchejte vidličkou a potřete zakysanou smetanou.
10. Poté, co přidáte poslední vrstvu, potřete strany dortu polevou ze zakysané smetany – tím pádem máte dort ze všech stran potřený krémovou polevou ze zakysanky. Nyní rovnoměrně posypte dort připravenou drobenkou z korpusu. Dort dejte na několik hodin do lednice. Ideálně 6-8 hodin, aby vrstvy nasákly zakysanou smetanou. Nakonec dort nakrájejte a vychutnejte si jej.