Pokud hledáte snadný a chutný recept na domácí koláč, který je oblíbený díky chuti a snadné přípravě, vyzkoušejte Smetaník. Tento dort, pojmenovaný podle zakysané smetany, která tvoří jeho charakteristickou krémovou polevu, má jedinečnou chuť a texturu. Při přípravě Smetaníku mějte na paměti, že zakysaná smetana potřebuje dostatek času na to, aby pronikla do všech vrstev dortu – ideálně 6-8 hodin. Pokud dort připravíte večer a necháte ho přes noc v lednici, bude výsledek úplně nejlepší.

Recept na Dort Smetaník

Čas na přípravu: 2x 15-20 minut pečeme korpusy. Příprava krému ze zakysané smetany. Vychlazení dortu 6-8 hodin. Ideálně, kvůli propojení krému a korpusu, přes celou noc.

Jaké ingredience jsou na dort potřeba

Na Dort

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 1/2 šálku univerzální mouky
  • 1 až 1 a 1/2 lžičky kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce bílého octa

Na Polevu

  • 600-700 g zakysané smetany
  • 1/3 šálku cukru

Příprava Smetaníku krok za krokem

1. Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Necháte-li máslo při pokojové teplotě, dokud nezměkne, můžete příští krok přeskočit. Pokud jde o slazené kondenzované mléko, používala jsem svou osvědčenou značku, ale můžete použít jakoukoliv kvalitní variantu.

2. Pokud je máslo příliš tvrdé, rozpusťte ho nad vodní lázní. Vyberte dva hrnce, z nichž jeden bude o něco menší než druhý. Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Do menšího hrnce vložte máslo a umístěte ho dovnitř většího hrnce tak, aby byl ponořený asi cm hluboko ve vodě. Nechte máslo úplně rozpustit, poté ho vyndejte a dejte stranou, aby vychladlo na pokojovou teplotu.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

3. Do mísy mixéru přidejte vejce a šlehejte je pomalu pomocí nástavce s metlou, dokud se dobře nesmíchají. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo vychlazené na pokojovou teplotu a pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

4. Nyní přidejte slazené kondenzované mléko a opět promíchejte. Přidejte větší lžíci jedlé sody a pokapejte ji bílým octem. Bublající směs rychle přisypte do těsta. Pokud vám v lžíci zůstane nějaký prášek sody, opakujte proces s octem.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

5. Zapněte mixér na nízkou otáčky a postupně po lžících přidávejte mouku, dokud nebude těsto homogenní. Předehřejte troubu na 180°C. Polovinu těsta nalijte do máslem vymazané formy a pečte 15-20 minut. Kontrolujte párátkem, zda je již těsto upečené. Vnikne světlá korpusová vrstva.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

6. Vyndejte formu z trouby, ale troubu nevypínejte. Budete ji ještě potřebovat. Nechte těsto trochu vychladnout, poté opatrně vyndejte světlý dortový korpus stranou, aby úplně vychladl. Do zbytku těsta v míse mixéru přimíchejte asi 1 polévkovou lžíci kakaového prášku. Míchejte dokud se dobře nespojí.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

7. Kuchyňskou utěrkou(papírovou) vyčistěte formu a znovu ji vymažte máslem. Nalijte do ní zbývající těsto a pečte druhou vrstvu 15-20 minut. Opět kontrolujte, zda je těsto upečené. A nechte ho vychladnout. Když oba korpusy vychladnou, odřízněte z každého korpusu 1 cm od okraje a rozdrobte tyto odřezky do mísy. Z odřezků si připravte drobenku na ozdobení dortu.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

8. Oba upečené korpusy rozřízněte podélně dlouhým nožem. Připravte polevu. Do hluboké misky nalijte zakysanou smetanu a přidejte cukr. Mícháním dosáhnete úplného rozpuštění cukru. Spodní část tmavého korpusu umístěte doprostřed dortového formy nebo použijte místo formy velký plochý talíř.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

9. Na tmavou vrstvu korpusu naneste polevu ze zakysané smetany. Spodní část světlého korpusu propíchejte vidličkou a položte na tmavou vrstvu. Opět naneste polevu ze zakysané smetany. Opakujte s dalšími vrstvami, vždy je propíchejte vidličkou a potřete zakysanou smetanou.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník

10. Poté, co přidáte poslední vrstvu, potřete strany dortu polevou ze zakysané smetany – tím pádem máte dort ze všech stran potřený krémovou polevou ze zakysanky. Nyní rovnoměrně posypte dort připravenou drobenkou z korpusu. Dort dejte na několik hodin do lednice. Ideálně 6-8 hodin, aby vrstvy nasákly zakysanou smetanou. Nakonec dort nakrájejte a vychutnejte si jej.

Dort smetaník s krémem ze zakysané smetany a drobenky
Zdroj: enjoyyourcooking, Dort Smetaník


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest