Řízky klasické, řízky mleté – známé také jako holandské, to všechno je tradice a v české kuchyni se připravuje celá léta a pořád. Řízky jsou u nás snad nejoblíbenějším pokrmem a existuje jich také hodně druhů. Varianta holandského řízku vznikla pravděpodobně jako snaha vytvořit něco jiného jako je klasický řízek a rozdíl není jen v tom, že maso je umleté. Rozdíl je v obalu, kromě klasického trojobalu se tyto řízky obalují většinou ve strouhaném sýru s rozšlehaným vajíčkem, případně se sýr do masa zamíchává.
Tato kombinace obalu se pak zapéká v troubě a dává řízkům zcela jiný rozměr než je klasika. Tato varianta vznikla pravděpodobně ve snaze jak povýšit klasiku na trochu jiný level a dát řízkům nový rozměr a obohatit je. Pokrm se hodí jak k nedělnímu obědu, tak jako běžné pohoštění pro rodinu ať už s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory. Maso je možné použít různé, ale co si budem, nejlepší je vepřový bůček. Možná ne nejzdravější, ale chuťově ano.
Tento druh řízků se připravuje také v různých regionech odlišně a každý kuchař má asi svůj oblíbený recept. My si ale dnes uvaříme tu méně zdravou, ale moc, moc chutnou verzi holandských řízků z už zmíněného doma umletého vepřového bůčku a strouhaného sýra. Pokud má být holandský řízek šťavnatý, doporučuje se udělat z vepřového bůčku anebo alespoň z plecka a použít tučnější sýr.
Recept na šťavnatý holandský řízek, který bude všem chutnat
Ingredience na přípravu tradičního Holandského řízku z vepřového bůčku
- vepřový bůček (případně plecko)
- sůl a pepř dle chutí
- mouka, vajíčka a strouhanka na trojobal
- smetana ke šlehání
- navíc sýr Gouda a Grana Padano na přilepšení
- nasekaná hladkolistá petržel
- tuk na smažení
Postup přípravy skvělých holandských řízků
1. Vepřový bůček si nakrájíme na pruhy a lehce promasírujeme solí a pepřem.
2. Ochucené maso umeleme na masovým mlýnku a přikryté dáme na 1 hodinu do lednice.
3. Vyndáme z lednice a přelijeme šlehačkovou smetanou, nasypeme nastrouhanou Goudu a asi dvě hrsti nasekané hladkolisté petržele.
4. Na přilepšení přidáme drobně nastrouhaný sýr Grana Padano a pořádně propracujeme rukama.

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami

Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku
5. Tvarujeme placky o váze asi 130 gramu a vysoké cca 1,5 cm.
6. Obalíme v klasickém trojobalu – hladká mouka vajíčko a strouhanka.
7. Řízky vložíme do rozpáleného tuku a zprudka osmažíme. Vyndáváme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.
8. Vložíme na mřížku a v horkovzdušné troubě na 60 stupňů ještě 10 minut dopékáme.
Servírování
V létě podáváme s bramborovou kaší a okurkovým salátem. V zimě jsou nejlepší s bramborovým salátem a v každém ročním období s vychlazenou 12-tkou – k takové dobrůtce – důležité!!!

Šťavnaté kuřecí prsní řízky v lahodném sýrovém kabátku
zdroj: redakce cooky.cz