Také rádi vzpomínáte na léto za dětských let, kdy dozrávaly jahody a maminka nebo babička připravovala jahody s cukrem? Nebo i občas jahody s mlékem nebo smetanou. Jednoduchý a skvělý dezertík ze sezónní plodů zahrádky. To prostě miluji…a teď je připravuji zase svým dětem já a občas je trošku vylepším.
Dnes se podělím o recept na jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný a oblíbený dezert. Jahody s cukrem ve sklenici se sušenkovým základem – věřím, že ho taky znáte a třeba jej připravujete jinak a můj recept Vás potěší. Jahody jsou považovány za jednu z největších lahůdek letní sezóny . Jahody s cukrem často doplňuje mléko nebo smetana, což vytváří osvěžující kombinaci chutí, která je ideální pro horké letní dny. Nejenže je tento dezert jednoduchý na přípravu, ale také skvěle vypadá. Pojďme se tedy podívat, jak si tento klasický jahodový dezert připravit!
Přidejte se do skupiny cooky nejlepší zákusky a dezerty pro ještě lepší inspirace.
Jahody s cukrem ve skleničce
4 porce, čas přípravy do 20 minut
Ingredience
- 300 g čerstvých jahod
- 80 g cukru (množství lze upravit podle chuti)
- 30 ml citronové šťávy (volitelně)
- Volitelně želatina
- Rozpuštěné máslo, 50 ml
- Máslové sušenky, zhruba 100 g
- Volitelně špetku soli
- Smetana ke šlehání, 100 ml
- Krémový sýr, 120 g
Postup přípravy
1. Jahody opláchněte a očistěte. Nakrájejte je na menší kousky.
2. Nakrájené jahody smíchejte se 40 g cukru a 30 ml citrónové šťávy a rozmixujte tyčovým mixérem.
3. Vzniklou směs propasírujte přes síto. Jestliže Vám však nevadí drobné kousky mezi zuby, klidně tento krok přeskočte.
4. Přesuňte směs (já vzniklé směsi říkám jahodový sirup) do hrnce a zahřejte. Lehce zhoustne. Znovu pasíruji přes síto a nyní jahodový sirup nechte odstavený. Volitelně můžete přidat želatinu.
5. Připravte si máslové sušenky. Bebe nebo jakékoliv jiné, které Vám chutnají. Sušenky rozdrťte. Já osobně drtím sušenky v uzavíratelném pytlíku válečkem. A přidejte trošku rozpuštěného másla. Vše promíchejte a vznikne Vám ze sušenek těstíčko.
6. Vezměte si 4 skleničky a sušenkové těstíčko vložte na dno skleniček.
7. Nyní je čas na přípravu krému. Vezměte si 120 g smetanového sýru, šlehejte a následně přidejte 30 g cukru. Vyšlehejte do hladkého krému.
8. V další misce vyšlehejte smetanu ke šlehání dokud nezačnou vznikat měkké pusinky.
9. Obě krémové směsi smíchejte silikonovou stěrkou dohromady. Vznikne krásně nadýchaný krém.
10. Nyní si vezměte cukrářský zdobící sáček a naplňte jej krémem. Krém naneste na sušenkovou vrstvu. Doporučuji ještě malou lžičkou rozetřít krém do okrajů, aby Vám jahodový sirup nestékal dolů k sušenkám.
11. Nyní je čas na odstavený jahodový sirup. Ten patří na vrch samotného dezertu.
12. Dozdobte kouskem jahody a lístkem máty. Doporučuji lehce vychladit. U nás chlazení děti obvykle nevydrží a dezert padne okamžitě po přípravě.
A je to! Tento osvěžující a jednoduchý dezert je připraven k podávání. Jahody s cukrem ve sklenici jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat letní ovoce a přinést trochu tradiční české kuchyně do vašeho domova. Přeji dobrou chuť.