Kyselé ryby miluji, ale musí být na ně zrovna chuť. Zavinače musí být čerstvé, nesmí být moc proleželé a kyselé tak, že nám až stahují koutky. Jinak ryby celkově v každé podobě by se měly konzumovat kvůli jejich obsahu zdraví prospěšných látek často. Důvod nízké konzumace ryb v Česku je absence moře. Ano, lidi žijící na jihu neboli u moře konzumují o hodně víc pokrmů z ryb, než my. Ale taky záleží na tom, kdo má ryby rád a kdo je vůbec nemusí.
Také existuje značně množství pokrmů, zejména salátů z ryb a ani v tomto případě se fantazii meze nekladou. Když má někdo ryby rád a chce jídla z ryb připravovat. Dnes jsem si pro vás připravila zrovna salát – a to salát z kyselých zavinačů. Tyto ryby jsou hodně kyselé a přidáním některých ingrediencí se jejich chuť o trochu zjemní a myslím, že si na něm pochutnají i ti z nás, kteří hodně kyselé moc nemusí.
Recept na e-mailový salát ze zavinačů@@@
Ingredience na přípravu zavinačového salátu
- 2 větší zavinače
- 1 pomeranč nebo mandarinka
- 1 jablko
- 1 menší cibule
- majonéza, kterou můžete nahradit i směsí 3 lžic zakysané smetany, 1 lžicí vody a 2 lžicemi majolky
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy zavináčového salátu
1. Zavináče bez náplně nakrájíme na proužky, přidáme nakrájený pomeranč nebo mandarinku, jablko nakrájené na kostičky a na proužky nakrájenou cibuli.
2. Ochutíme majonézou anebo směsí smetany, vody a majolky – dle chuti osolíme a opepříme.
Salát podáváme s čerstvým křupavým pečivem.

Zavináčový salát jako kyselá pochoutka z minulosti
poz.: částečně upraveno AI