Tento recept na ovocný dort je skvělým příkladem, jak lze připravit zdravý a chutný dezert, který je navíc bezlepkový. Pokud však preferujete tradiční dezert a nevadí vám lepek, můžete provést několik jednoduchých změn. Použili jsme třešně, maliny, ostružiny.
Dort může být bezlepkový nebo i s použitím běžných surovin – přečtěte si jak na to
Místo maniokové mouky použijte běžnou pšeničnou mouku a místo kokosové mouky můžete použít hladkou mouku. Kokosový cukr můžete nahradit běžným krystalovým cukrem. Fermentovanou rýži můžete vynechat a místo ní použít klasický tvaroh nebo mascarpone smíchané s trochou citronové šťávy a cukru. Kokosovou smetanu v panna cotta vrstvě lze nahradit klasickou smetanou na šlehání, kterou ztužíte želatinou a ochutíte vanilkou. Třešně mohou zůstat stejné, nebo je můžete nahradit jiným oblíbeným ovocem, například jahodami nebo malinami. Tímto způsobem získáte tradiční dezert, který si zachová svou lahodnou chuť a strukturu, ale bude obsahovat běžně dostupné ingredience, které najdete v každé kuchyni.
Recept na krémový dort s třešněmi, malinami a ostružinami
Obtížnost: střední, Doba přípravy 45 minut, 4+ porce
Suroviny na přípravu
Na piškot:
- 4 vejce (celková váha 200 g)
- 1 malý banán, oloupaný (asi 80 g, na oslazení)
- 1 čajová lžička kokosového cukru (pro vyšlehání vajec)
- 50 g maniokové mouky
- 20 g kokosové mouky
- 5 g jedlé sody
- asi 50 ml vody
Na náplň a polevu:
- 200 g kyselých třešní (můžete použít jakékoli ovoce dle chuti)
- 2,5 dl fermentované rýže
- 1,5 dl kokosové smetany
- několik lžic kokosového oleje
- šťávu z jednoho citronu
- glycerin na oslazení
- 10 g želatiny
- vanilka na dochucení
Postup přípravy
1. V míse smíchejte maniokovou mouku, kokosovou mouku a jedlou sodu.
2. Oddělte bílky a žloutky.
3. Žloutky vyšlehejte s kokosovým cukrem a špetkou soli do krémové pěny.
4. Přidejte rozmačkaný banán a vodu.
5. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
6. Do banánové směsi přidejte suché ingredience a promíchejte.
7. Opatrně vmíchejte sníh z bílků.
8. Těsto nalijte do silikonové formy a pečte v předem vyhřáté troubě na 185°C asi 30 minut.
9. Nechte vychladnout a vodorovně rozřízněte.
Příprava náplní:
1. Bílý krém
Fermentovanou rýži vařte v pomalém hrnci s vodou do měkka.
Přidejte kokosovou smetanu, kokosový olej a citronovou šťávu, poté vše rozmixujte do krémové konzistence.
Osladte glycerinem podle chuti.
2. Třešňová vrstva
Třešně vařte s vodou a kokosovou smetanou do měkka.
Přidejte želatinu a trochu bílého krému, poté vše rozmixujte.
Osladte stevií nebo glycerinem podle chuti.
Nalijte do dortové formy a nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku.
Sestavení dortu:
1. Piškot
Na spodní vrstvu piškotu dejte ztuhlou třešňovou vrstvu.
Poté naneste bílý krém a přikryjte horní vrstvou piškotu.
2. Panna cottová vrstva
Kokosovou smetanu smíchejte s želatinou a vanilkou, nechte ztuhnout ve formě.
Přidejte na vrch dortu a ozdobte ovocem a lístky máty.
Závěrem: Jak na fermentaci rýže
Důkladně propláchnutou rýži dejte do skleněné nádoby a zalijte filtrovanou vodou, aby byla rýže přikrytá asi jeden centimetr pod vodou. Přidejte špetku soli a nechte přikryté 2-3 dny na kuchyňské lince bez přímého slunečního záření a nečistot. Poté opláchněte a použijte k vaření.