Čevapčiči nebo čevabčiči – to jak se to píše dnes nehraje takovou roli, protože všichni víme o co se jedná a jde nám spíš o to co vaříme. Tedy čevapčiči – to je poklad Balkánu, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Dnes je vlastně i naprosto běžnou součástí české kuchyně. Kdo by odolal voňavým, šťavnatým válečkům z mletého masa, které jsou tak typické pro balkánskou kuchyni.

Tyto malé masové koule jsou velmi oblíbené a chutné. Pojďme si o nich něco říct a jak si je doma připravit.

Malý náhled do historie Čevapčiči

Čevapčiči má své kořeny na Balkáně, kde je tento pokrm považován za národní pokrm, je tomu především v zemích jako je Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Makedonie a Černá Hora. Tento lahodný pokrm se skládá z mletého masa, nejčastěji z mixu mas: hovězího a vepřového, které se mísí s kořením a formuje do malých válečků. Tyto válečky se poté grilují nebo opečou na pánvi, čímž získávají svou charakteristickou chuť a vůni.

Co je na Čevapčiči to nejlepší

Krom jeho výborné a šťavnaté chuti je to rychlost přípravy a vaření tohoto pokrm. Dále můžeme Čevapčiči uvařit na pánvi nebo upéct v troubě či si ugrilovat na venkovním grilu a to pak pokrm získá i slavnostnější nádech. Díky variabilitě jeho vaření můžeme pokrm čevapčiči servírovat na zahradní oslavě či jako rodinný oběd. Je to jídlo, které spojuje lidi a díky své chutnosti je vždy vítaným hostem na každé tabuli.

Jaké přílohy k Čevapčiči

Čevapčiči lze podávat s různými přílohami, jako jsou brambory, rýže, pečivo nebo čerstvý salát. Díky této univerzálnosti si může každý najít svou oblíbenou kombinaci. No není tento pokrm dokonalý?


Recept na Čevapčiči – Vařečky do rukou a jdeme vařit

Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 15 minut a samotné vaření 30 minut.

Dokonalé čevapčiči podle českého receptu
Obrázek: wikimedia commons, Čevapčiči – recept a postup přípravy

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřového)
  • 1 ks cibule větší (nadrobno nakrájená)
  • 3 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 ks vejce
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička paprika – sladká
  • chilli papričky – volitelné

Postup:

  1. Připravíme si větší mísu, do které dáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, vejce a veškeré koření.
  2. Vše důkladně promícháme, ideálně rukou.
  3. Ze vzniklé směsi vytvoříme válečky (o velikosti ideálně 5 -10 cm). Kdyby těsto bylo příliš lepivé přidejte trochu strouhanky.
  4. Vzniklé válečky necháme odpočívat na talíři, a připravíme si olej s pánví.
  5. Na pánev si nalijeme cca 2 cm oleje a necháme ho rozpálit.
  6. Když je olej dostatečně rozpálený vložíme do něj masové válečky a opékáme je ze všech stran do zlatavé barvy.

NÁŠ TIP:
Pokud máte čerstvou petrželku, přidejte do těsta místo majoránky čerstvou petrželku.

Pokrm je hotový, jak vidíte je opravdu lehký a podávat ho můžeme se salátem, pečivem či jakkoliv upraveným bramborem. Dále je k tomuto pokrmu výborná zakysaná smetana s koprem a salátovou okurkou, nebo s hořčicí a jen pokrájenou čerstvou cibulí.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest