Čevapčiči nebo čevabčiči – to jak se to píše dnes nehraje takovou roli, protože všichni víme o co se jedná a jde nám spíš o to co vaříme. Tedy čevapčiči – to je poklad Balkánu, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Dnes je vlastně i naprosto běžnou součástí české kuchyně. Kdo by odolal voňavým, šťavnatým válečkům z mletého masa, které jsou tak typické pro balkánskou kuchyni.
Tyto malé masové koule jsou velmi oblíbené a chutné. Pojďme si o nich něco říct a jak si je doma připravit.
Malý náhled do historie Čevapčiči
Čevapčiči má své kořeny na Balkáně, kde je tento pokrm považován za národní pokrm, je tomu především v zemích jako je Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Makedonie a Černá Hora. Tento lahodný pokrm se skládá z mletého masa, nejčastěji z mixu mas: hovězího a vepřového, které se mísí s kořením a formuje do malých válečků. Tyto válečky se poté grilují nebo opečou na pánvi, čímž získávají svou charakteristickou chuť a vůni.
Co je na Čevapčiči to nejlepší
Krom jeho výborné a šťavnaté chuti je to rychlost přípravy a vaření tohoto pokrm. Dále můžeme Čevapčiči uvařit na pánvi nebo upéct v troubě či si ugrilovat na venkovním grilu a to pak pokrm získá i slavnostnější nádech. Díky variabilitě jeho vaření můžeme pokrm čevapčiči servírovat na zahradní oslavě či jako rodinný oběd. Je to jídlo, které spojuje lidi a díky své chutnosti je vždy vítaným hostem na každé tabuli.
Jaké přílohy k Čevapčiči
Čevapčiči lze podávat s různými přílohami, jako jsou brambory, rýže, pečivo nebo čerstvý salát. Díky této univerzálnosti si může každý najít svou oblíbenou kombinaci. No není tento pokrm dokonalý?
Recept na Čevapčiči – Vařečky do rukou a jdeme vařit
Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy 15 minut a samotné vaření 30 minut.
Ingredience:
- 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřového)
- 1 ks cibule větší (nadrobno nakrájená)
- 3 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 ks vejce
- rostlinný olej na smažení
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička paprika – sladká
- chilli papričky – volitelné
Postup:
- Připravíme si větší mísu, do které dáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, vejce a veškeré koření.
- Vše důkladně promícháme, ideálně rukou.
- Ze vzniklé směsi vytvoříme válečky (o velikosti ideálně 5 -10 cm). Kdyby těsto bylo příliš lepivé přidejte trochu strouhanky.
- Vzniklé válečky necháme odpočívat na talíři, a připravíme si olej s pánví.
- Na pánev si nalijeme cca 2 cm oleje a necháme ho rozpálit.
- Když je olej dostatečně rozpálený vložíme do něj masové válečky a opékáme je ze všech stran do zlatavé barvy.
NÁŠ TIP:
Pokud máte čerstvou petrželku, přidejte do těsta místo majoránky čerstvou petrželku.
Pokrm je hotový, jak vidíte je opravdu lehký a podávat ho můžeme se salátem, pečivem či jakkoliv upraveným bramborem. Dále je k tomuto pokrmu výborná zakysaná smetana s koprem a salátovou okurkou, nebo s hořčicí a jen pokrájenou čerstvou cibulí.