V tomto receptu najdete jednoduchý návod, jak připravit hruškový koláč s marcipánem a srdíčkovými sušenkami. Mimochodem skvělý recept na Valentýna. Tento dort kombinuje jemnou chuť hrušek, sladkost marcipánu a křehkost srdíčkových sušenek. Hrušky můžeme v receptu nahradit i jablky. Jedná se o dezert ideální pro slavností příležitosti i romantické chvíle.
Dávka je plánovaná pro formu o průměru 26 cm, chcete-li dezert větší, přidejte si adekvátní množství ingrediencí. Hrušky nebo i jablka můžete do koláče přidat jak čerstvé, tak kompotované. Dezert se stane určitě oblíbeným ve vaší rodině, jak pro svojí jednoduchost, tak pro jemnost a lahodnost chutí a bude nezbytnou součástí vašich oblíbených receptů na každý den.
Recept na hruškový koláč s marcipánem z jednoduchého těsta
Ingredience na přípravu
Jednoduché koláčové těsto
- 150 g mouky
- 40 g cukru
- špetka soli
- 75 g studených kousků másla
- 1 vejce
- trochu studené vody
Hrušková náplň
- 3 hrušky
- 170 g marcipánu
- šťáva z 1 citrónu
- 250 ml smetany na šlehání
- 5 vajec
- 125 g cukru
- kůra z 1 citrónu
- trochu moučkového cukru
Postup
1. V šlehači smícháme suché ingredience pro přípravu těsta a přidáme vejce s trošku studené vody dle potřeby. Vyšleháme a poté ručně zpracujeme těsto.
2. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet a zatím si připravíme náplň.
3. Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Ukrojíme špičatou část hrušky od stopky a půlku hrušky nakrojíme dle fotografie. Hrušky polejeme citrónovou šťávou.
4. V misce vyšleháme změklý marcipán se smetanou, přidáme vejce, cukr a kůru z citrónu a stále šleháme.
5. Těsto rozválíme přes pečící papír do kulaté formy (i na strany formy), nalijeme marcipánovou náplň a poklademe nakrojené hrušky.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
Čokoládový koláč s hruškami s bohatou chutí – dokonalé spojení chutí
7. Zdobíme malými srdíčky upečenými z jemného (např. lineckého) těsta a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
Dezert zdobíme srdíčkovými sušenkami a to buď koupenými v obchodě, anebo, pokud máte čas a chuť, sušenky si z jemného těsta upečete sami doma. Kromě moučkového cukru můžetek poprášení použít trochu mleté skořice.