Margotkové slzy jsou tradičním vánočním cukrovím, kdy určité tvary – tentokrát slzy – slepujeme výborným margotkovým krémem a obalujeme je v čokoládové polevě. Tato skvělá kombinace křehkého těsta a bohaté krémové náplně dodává cukroví vláčnost a neodolatelnou chuť. Toto cukroví je sladká dobrota, která nás okouzlí svou jemnou kokosovou chutí díky tyčince Margot, která je součástí náplně. Pro milovníky takzvané Margotky bude toto cukroví nevšedním zážitkem nejen na vánočním stole.
Recept na Margotkové slzy
Ingredience na přípravu
Těsto
- 180 g hladké mouky
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 150 g změklého másla
Krém
- 3 PL moučkového cukru
- 90 g jemně nastrouhané čokolády Margot
- 2 PL rumu
- 125 g změklého másla
- 100 g čokoládové polevy na obalení
- bílá čokoláda na zdobení
Postup přípravy
1. V misce rozmícháme sypké ingredience na těsto, přidáme žloutek, máslo a vařečkou rozmícháme.
2. Ručně vypracujeme hladké těsto, které odložíme na 1 hodinu do lednice.
3. Vezmeme polovinu těsta z lednice, na pomoučeném válu jej vyválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajovátkem vykrajujeme slzy, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 10 minut. Necháme vychladit.
5. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta.
6. Zatím si připravíme krémovou náplň smícháním cukru, nastrouhané tyčinky Margot, rumu a másla, tuto směs řádně vyšleháme.
7. Krém naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na vychlazené slzy, které poté stejnou částí slzy slepujeme.
8. Slepené slzy namáčíme jednou stranou v čokoládové polevě a po zatuhnutí zdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou. Necháme vychladit.
Tipy a triky
Margot tyčinka dodává cukroví charakteristickou kokosovou chuť. Chceme li intenzivnější chuť, můžeme použít 2 tyčinky. Záleží jen na nás jakou polevu zvolíme, či už je to hořká, mléčná či bílá, co má kdo nejradši. Rum můžeme buď nahradit kokosovým likérem anebo zcela vynechat, když cukroví připravujeme například pro děti.